Advertorial

Un centru medical precum Iașul, care deservește pacienți din toată regiunea Moldovei, nu poate fi tratat în dispreț de Ministerul Sănătății! (P)

marți, 14 martie 2023, 15:18
3 MIN
 Un centru medical precum Iașul, care deservește pacienți din toată regiunea Moldovei, nu poate fi tratat în dispreț de Ministerul Sănătății! (P)

Ultimele săptămâni au reprezentat pentru centrul medical și universitar Iași o perioadă neagră din punctul de vedere al tratamentului pe care Ministerul Sănătății înțelege să îl aplice. Nu vorbim despre păreri, care sunt automat subiective, ci deja despre dovezi pe care le avem astăzi în mod clar că Institutul Inimii de la Miroslava, un proiect predat la cheie de Consiliul Județean Iași, cu toate studiile și aprobările necesare, a fost tăiat în mod dinadins de la finanțarea prin PNRR, în urma aplicării într-un mod total incorect a unei grile de punctaj. Am fost depunctați într-un mod inacceptabil de către evaluatorii Ministerului Sănătății, pe criterii care au sfidat minima logică!

A considera Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară ca fiind doar un proiect adresat doar județului Iași, în condițiile în care actualul Institut al Inimii tratează pacienți care provin majoritar din afara Iașului (66%) reprezintă o fractură logică, de exemplu. Ministerul Sănătății a avut toate datele la dispoziție și, cu toate acestea, l-a eliminat fără nici o remușcare de la finanțare! Este doar un exemplu ilustrativ în legătură cu felul în care ministerul condus de domnul Alexandru Rafila se raportează la Iași și la întreaga Moldovă.

Numai că, deși coincidențele pot avea loc, ele arareori sunt coincidențe și atât. Sistemul medical ieșean este privat și de fondurile din PNRR și pentru linia de finanțare „Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”! Doar trei spitale primesc finanțare! Doar 3 proiecte eligibile din 65 la nivelul întregii țări! Este ca și cum o întreagă regiune de 8 județe, deservită de Iași ca centru medical, ar reprezenta doar 5% din suprafața României. Atât înseamnă sistemul medical ieșean pentru domnul Rafila de la PSD, 5%, și atât înseamnă și pentru liderul PSD Iași, Maricel Popa, care-i ține isonul acestuia: 5%!

Vreau să fie un lucru foarte clar și îl spun foarte răspicat: nu dorim ca Iașul sau un alt oraș să primească mai multe fonduri în defavoarea altuia, căci România are în integralitatea sa nevoi urgente și mari atunci când vine vorba despre sănătate. În același timp, în raport cu dimensiunile sale ca centru sanitar și universitar, Iașului i se cuvin resursele în acord cu numărul foarte mare de cetățeni din întreaga regiune a Moldovei pe care îi tratează. Nici unui român nu i s-a refuzat vreodată tratamentul în spitalele ieșene, însă Ministerul Sănătății refuză Iașului resursele financiare și logistice de care are nevoie. Este o situație strigătoare la cer pe care eu, ca senator ales al Iașului, nu o pot trece sub tăcere.

Deși ministrul Rafila, alături de colegii săi, taie copios din finanțările care se cuvin spitalelor ieșene, nu are aceleași reflexe atunci când este vorba de a profita în planul imaginii de reușitele medicilor extraordinari de aici. Totuși, domnule Rafila, sănătatea ieșenilor are nevoie de mai mult decât de fotografii pe Facebook! Spitalele au nevoie de bani și, iată, nici măcar acum când ei există, nu le sunt direcționați!

Ca ieșeni și moldoveni nu am fost, însă, niciodată fataliști. Vom lupta în cadrul coaliției de guvernare, pe cale parlamentară și prin intermediul conducerii administrațiilor locale și județene pentru a primi ceea ce ni se cuvine. Nu vom lupta împotriva alocărilor de fonduri pentru alte județe, ci vom lupta pentru fondurile destinate Iașului și Moldovei!

În final, un ultim gând. Te poți aștepta ca în multe domenii să primești un tratament cinic. Cinismul însă nu are nici o legătură cu salvarea de vieți omenești. Nu m-am așteptat, o spun sincer, la atâta cinism din partea Ministerului Sănătății în privarea Iașului de fondurile destinate domeniului sanitar prin PNRR! Este un lucru pe care trebuie și putem să îl îndreptăm!

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL Iași

Comentarii