Credeţi că merită să fie cheltuiţi 480.000 lei, fără TVA? Cel mai mare drapel din țară a costat mai puțin de jumătate față de Iași!

Un drapel uriaş va fi instalat la intersecţia străzilor Palat şi Splai Bahlui Mal Stâng

duminică, 18 februarie 2018, 12:40
3 MIN
 Un drapel uriaş va fi instalat la intersecţia străzilor Palat şi Splai Bahlui Mal Stâng

Pentru instalarea unui catarg înalt de 41 de metri pe care să fie arborat drapelul naţional, Primăria intenţionează să cheltuie 480.000 lei, fără TVA. În comparație, cel mai mare drapel din țară, înalt de 45 de metri, din care soclul de beton este de 15 metri, a costat doar 233.000 de lei, mai puțin de jumătate față de Iași. 

Primăria a anunţat pe contul său de Facebook că vrea să celebreze Centenarul Marii Uniri prin arborarea drapelului naţional pe un catarg înalt de 41 de metri, ce urmează a fi amplasat în parcul din zona intersecţiei dintre strada Palat şi Splai Bahlui Mal Stâng. Studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico – economici şi devizul general al acestui proiect vor fi supuse dezbaterii în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local de luni, 19 februarie.

Citeste si: Pe dealul Galata va fi ridicat un drapel ce va fi văzut din toate zonele Iașului

“Conform referatului de specialitate, construcţia propusă este reprezentată de un catarg metalic, cu o lungime de 40 de metri, aşezat pe un soclu având înălţimea de 1 metru. Vizibilitatea nocturnă a construcţiei va fi asigurată prin intermediul a patru reflectoare cu sursă de lumină LED montate pe stâlpii de iluminat existenţi în scuar. Drapelul va avea 6 metri lungime şi 4 metri lăţime, urmând a fi realizat din poliester cu protecţie împotriva razelor ultraviolete, fiind rezistent la intemperii şi la acţiunea razelor solare, precum şi la foc.

Iniţial se dorea amplasarea catargului în Galata, lângă Monumentul Eroilor, dar zona prezintă o serie de deficienţe majore pentru a putea fi amenajată în vederea organizării manifestărilor care vor avea loc cu prilejul Centenarului. Valoarea investiţiei se ridică la circa 480.000 de lei, fără TVA, construcţia urmând a fi realizată în maxim trei luni. Necesitatea şi oportunitatea investiţiei sunt motivate de faptul că anul 2018 este un an jubiliar, aniversându-se un secol de la Marea Unire din 1918. Municipiul Iaşi îşi propune să marcheze acest eveniment prin ridicarea unui catarg de steag tricolor amplasat într-un punct care să-i asigure vizibilitatea din toate punctele oraşului”, se arată pe contul de Facebook al Primăriei Iaşi.

Mai înalt și mai ieftin

În comparaţie cel mai mare drapel din ţară, instalat pe Dealul Grădiştei, conform Antena 3, a costat doar 50.000 de euro, adică 230.000 de lei, mai puţin de jumătate faţă de suma propusă de Primăria Iaşi. Tricolorul de pe dealul Grădiştei, înălţat pe un suport de peste 45 de metri, poate fi observat atât în cursul zilei cât şi noaptea datorită unei instalaţii de iluminat arhitectural. Construcţia ansamblului de susţinere a steagului de dimensiuni mari a durat aproape o lună, având în vedere că soclul din beton, placat cu granit, are o înălţime de 15 metri, iar catargul, structura metalică, este înalt de 31 de metri. Pentru montarea catargului a fost nevoie de două macarale şi 20 de persoane care au lucrat aproape opt ore. Întregul ansamblu reprezintă o donaţie pentru municipiul Slatina făcută de Compania de Apă Olt.

 

Comentarii