Un ieşean care luptă să trăiască a reuşit să învingă patru instituţii naţionale

sâmbătă, 12 martie 2022, 02:56
2 MIN

Bolnav de cancer, acesta a câştigat definitiv în faţa Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Casei de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, toate luptând în proces cu avocaţi separat. Proces tranşat la Înalta Curte.

Insituţiile statului au tras de timp cât au putut pentru a nega dreptul la viaţă al unui ieşean. În afara bolii care îl macină, A.P. a trebuit să lupte şi cu Guvernul, Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. A reuşit să le înfrângă, definitiv.

A.P. a fost diagnosticat cu cancer de colon. Singura opţiune viabilă de tratament găsită de medici era Nivolumab, medicament autorizat şi compensat, dar pentru alte tipuri de tumori. Legislaţia românească nu permite folosirea lui în cazul neoplasmului colon sigmoid, deşi în alte state ale lumii el este utilizat şi pentru acest tip de cancer de ani de zile. Costul tratamentului, de 6.000 de lei lunar, l-a obligat pe A.P. să se adreseze instanţei, ieşeanul cerând Curţii de Apel emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care statul să fie obligat să-i furnizeze medicamentul necesar.

În instanţă, cele patru instituţii cu atribuţii în domeniul medical au cerut respingerea acţiunii, fiecare afirmând că nu e treaba ei să-i furnizeze ieşeanului medicamentul. Decizia magistraţilor a fost însă clară. Dat fiind caracterul bolii, pacientul nu are timp să aştepte ca autorităţile să se hotărască să introducă medicamentul pe lista medicamentelor compensate pentru tipul de cancer de care suferă. În iunie anul trecut, Curtea de Apel a emis ordonanţa preşedinţială solicitată de A.P.

Decizia instanţei ieşene a fost atacată pe rând de toate cele patru instituţii, recursurile intrând pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în august anul trecut. Până ca dosarului să-i vină rândul, a mai trecut o jumătate de an. Magistraţii ÎCCJ au analizat cazul miercuri, decizia fiind de respingere a recursurilor Guvernului, Ministerului Sănătăţii, CNAS şi ANMDMR ca nefondate. La un an de la începutul bătăliei cu statul, A.P. şi-a câştigat şansa la viaţă.

Comentarii