Un ieşean s-a întors cu malarie din Camerun

sâmbătă, 20 august 2022, 01:50
2 MIN
 Un ieşean s-a întors cu malarie din Camerun

Un bărbat de 41 de ani care a revenit recent în ţară din Camerun a fost diagnosticat cu malarie la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Acesta s-a întors în ţară la finalul lunii iulie şi avea simptome asemănătoare unei viroze respiratorii. A mers la medicul de familie care i-a prescris un tratament simptomatic, însă pentru că se simţea în continuare rău a mers la Spitalul Municipal Paşcani unde a rămas internat. În cursul zilei de joi, 18 august, bărbatul a fost transferat la Iaşi cu dureri de cap foarte mari, dureri musculare şi febră 38,8. 

„Acesta ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuţii cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv. Pacientul se află sub tratament curativ pentru această boală infecto-contagioasă”, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Medicii au explicat că acum este stabil, îi sunt administrate perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. „Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» Iaşi, deoarece complicaţiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficienţă multiplă de organ, cu evoluţie nefavorabilă”, a mai precizat medicul ieşean.

Bărbatul va rămâne internat pe toată durata tratamentului, iar externarea sa se va face, conform medicilor, când se va afla în afara oricărui pericol, pentru că malaria poate avea o evoluţie imprevizibilă. „Rugăm persoanele care vin din zone endemice, când prezintă orice simptome de boală, sau o modificare în homeostazia organismului, să se adreseze imediat medicului de familie, iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menţionează în discuţia cu acesta”, a completat dr. Florin Roşu. 

Comentarii