Un ieșean vrea să schimbe Codul Rutier și să introducă ore de ciclism în școli

duminică, 30 mai 2021, 14:09
2 MIN
 Un ieșean vrea să schimbe Codul Rutier și să introducă ore de ciclism în școli

O echipă de bicicliști din Iași vrea să transforme Iașiul în „orașul bicicletelor” și crede că orașul lor poate deveni primul din țară în care copiii să meargă pe două roți la școală. Vor să convingă Ministerul Educației să introducă ore de ciclism în școli și autoritățile locale să construiască piste potrivite.

Costi Andriescu este inițiatorul campaniei Bike2School, de popularizare a mersului cu bicicleta în rândul elevilor. Până să înceapă pandemia, copilul lui Costi, traversa cu bicicleta orașul Iași, din cartierul Nicolina până în Copou, la școala la care învață. E vorba de o distanță de aproximativ 14 kilometri dus-întors. Și făcea asta începând de la clasa de la clasa a cincea, adică de la 12 ani.

Pentru copiii sub 14 ani există riscuri în plus, fiindcă legislația nu le permite să meargă pe carosabil și nici pe trotuare, în lipsa unor piste.

„E o problemă cu legislația, copiii nu ar avea voie să iasă cu bicicleta decât în curtea blocului și a casei, nu pe drumuri publice. Singura variantă pentru copii este pista de biciclete, pentru că acolo nu este limită de vârstă. Nici copiii, nici adulții nu au voie pe trotuar cu bicicletele. Dacă vorbești cu Poliția Rutieră îți va spune că nu dă nimănui amendă. Însă, dacă se întâmplă un accident, un copil dă cu bicicleta peste altul sau peste un adult, se consideră accident rutier, dacă nu există pistă de bicicletă”, spune Costi Andriescu.

De aceea, vor încerca să sensibilizeze autoritățile pentru a modifica și Codul Rutier.

Mersul pe bicicletă prin oraș, într-un mediu sigur, pe piste, ar dezvolta și abilitățile copiilor.

„Dacă vorbim cu psihologi, ne vor spune nu e bine că nu-i lăsăm să se orienteze în orașele lor. Părinții lor când erau mici au fost învățați – ce autobuz trebuie să ia, după câte stații să coboare, unde schimbi tramvaiul…”, mai spune ieșeanul.

Din banii primiți de la Uniunea Europeană prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență, România va investi 120 de milioane de euro pentru a construi 3000 de kilometri de piste de biciclete. Iașiul a cerut finanțare pentru 100 de kilometri.

Aflați amănunte de pe scoala9.ro.

Comentarii