Un IT-ist și-a găsit job din inchisoare și a fost eliberat de judecători

joi, 26 august 2021, 02:00
2 MIN
 Un IT-ist și-a găsit job din inchisoare și a fost eliberat de judecători

Tânărul de 23 de ani fusese condamnat pentru trafic de droguri

 

Condamnat pentru trafic de droguri de risc şi mare risc în formă continuată, un tânăr a scăpat de închisoare după doar ceva mai mult de doi ani de detenţie. Vârsta, studiile şi promisiunea că se va angaja în domeniul IT la Cluj-Napoca le-au înmuiat inimile judecătorilor, care au decis eliberarea condiţionată.

În vârstă la momentul respectiv de doar 23 de ani, Andrei Bida a fost condamnat în iunie 2019 de Curtea de Apel Cluj la 5 ani de închisoare, fiind implicat într-o reţea de trafic internaţional de droguri. De la tânăr se confiscase o cantitate impresionantă de MDMA, respectiv 494 de comprimate, la care se adăugau cantităţi reduse de cannabis, amfetamină, cofeină şi pulbere de MDMA, alături de diverse echipamente utilizate în „meserie”. Tânărul a fost încarcerat la Iaşi, pedeapsa urmând să se finalizeze pe 25 mai 2023, luându-se în calcul şi perioada petrecută în arest preventiv. Conform legii, deţinutul are dreptul să solicite liberarea condiţionată după executarea a cel puţin două treimi din pedeapsă, dacă aceasta nu depăşeşte 10 ani. În cazul lui Bida, cererea de liberare putea fi depusă după minim 1.217 zile de închisoare executate. La mijlocul lui iulie, când acesta a cerut liberarea, executase efectiv 1.079 de zile de închisoare. La acestea se adăugau 72 de zile bonus pentru condiţiile necorespunzătoare de detenţie şi 110 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate. În total, avea deci 1.261 zile executate. Judecătorii au luat în calcul şi faptul că se afla la prima condamnare, ca şi diplomele de studii prezentate în instanţă. În plus, familia sa a dat asigurări că-l va sprijini până la obţinerea unor surse legale de venit, găsindu-i şi un loc de muncă în domeniul IT la Cluj-Napoca.

Tânărul nu se implicase prea mult în programele educaţionale desfăşurate în penitenciar, dar acest fapt nu a contat în decizia finală. „Scopul principal al instituţiei liberării condiţionate constă tocmai în acordarea unui beneficiu persoanei condamnate, care a înţeles caracterul antisocial al activităţii sale infracţionale şi, prin conduita adoptată în cursul executării pedepsei, dovedeşte că a conştientizat necesitatea revizuirii atitudinii faţă de valorile sociale protejate de legea penală şi nu va mai săvârşi infracţiuni, astfel încât se poate concluziona că executarea în întregime a pedepsei aplicate nu mai este necesară”, au precizat judecătorii, care au acceptat liberarea condiţionată. Timpul rămas până în 2023 va fi considerat, conform legii, drept termen de supraveghere. 

Comentarii