Un munte de datorii: cum a evitat Politehnica falimentul?

sâmbătă, 11 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Un munte de datorii: cum a evitat Politehnica falimentul?

Banii municipalităţii şi implicarea fără remuneraţie a omului de afaceri Cornel Şfaiţer par să fi fost decisive. Iată o “radiografie” a finanţelor Politehnicii Iaşi!

 

După o lungă perioadă în care a navigat prin ape tulburi financiare, ajungând să aibă conturile blocate sau fiind la un pas de a fi depunctată ori de a nu primi licenţa, Politehnica Iaşi navighează ceva mai liniştită în ultima perioadă. Asta chiar dacă datoriile clubului sunt, în continuare, la cote ridicate, circa 4,7 milioane lei, adică aproape 940.000 de euro. Suma provine din trei direcţii: 2,1 milioane lei la bugetul de stat, 1,6 milioane lei la TVA şi 1 milion lei către furnizori şi alte persoane. Mare parte din restanţe sunt însă eşalonate, astfel că presiunea asupra clubului nu este extrem de ridicată, lucru ce permite Iaşului să se bată pentru promovare.

Totul s-a datorat banilor municipalităţii (3,7 milioane euro puşi pe masa fotbalului în 2021 şi 2022) şi implicării lui Cornel Şfaiţer, care a devenit la începutul acestui an preşedintele Consiliului Director al Politehnicii. Pe lângă faptul că nu este remunerat pentru munca depusă la Poli, omul de afaceri a reuşit să scoată clubul din impas în câteva rânduri. Astfel, în afară de suma ştiută, de 100.000 de euro, pe care o dă în acest an clubului ca urmare a unui contract de sponsorizare, Şfaiţer a creditat Poli de mai multe ori. Astfel, Politehnica a reuşit să astupe datorii presante, unele dintre acestea generând chiar blocarea aspirării banilor puşi la dispoziţie de Consiliul Local Iaşi.

Reamintim, municipalitatea a alocat grupării fotbalistice ieşene circa 1,6 milioane de euro în a doua jumătate a anului trecut şi aproape 2 milioane de euro în acest an. Poli a cheltuit în 2022 peste 700.000 de euro din banii puşi pe masă dinspre Palatul Roznovanu şi mai are de aspirat circa 1.225.000 euro. Fondurile vor fi folosite pentru “închiderea” sezonului trecut şi pentru asigurarea bugetului primei părţi a stagiunii 2022-2023 în care Iaşul atacă promovarea în Liga I de fotbal.

Dacă pentru traiul de zi cu zi Poli are suficiente resurse (bugetul unui sezon pentru un club care vizează elita este de 1,5-1,8 milioane euro), principala grijă este legată de obţinerea fondurilor necesare lichidării restanţelor din trecut. Acestea nu pot fi achitate din banii alocaţi de Primărie în acest an. În afară de Şfaiţer, Poli se bazează pe câteva surse: drepturile de televizare, care vor aduce circa 50.000 de euro, a doua rată din transferul lui Răzvan Onea la Rapid (50.000 de euro), sponsorizarea de la firma care-şi face publicitate pe tricouri (50.000 de euro), vânzare de bilete şi abonamente într-un campionat în care se mizează pe creşterea mare a interesului fanilor, noi sponsorizări.

Într-un astfel de context, miza promovării este uriaşă, deoarece la anul, în Liga I, numai din drepturile de televizare vor putea fi primiţi peste un milion de euro. Jumătate din sumă se plăteşte înainte de startul sezonului 2023-2024. Astfel, dacă va promova, Iaşul ar putea ajunge aproape de zero datorii vara viitoare, clubul urmând a trăi şi în prima jumătate a anului viitor tot din banii ieşenilor.

Etapa următoare a strategiei Politehnicii, după ce va lichida restanţele, prevede diminuarea fondurilor primite de la Primărie pe fondul creşterii sumelor produse direct de către club.

 

 

Comentarii