Un pensionar ieşean a murit pentru că nu şi-a găsit acasă iubita mai tânără

vineri, 24 iunie 2022, 01:50
4 MIN
 Un pensionar ieşean a murit pentru că nu şi-a găsit acasă iubita mai tânără

Un septuagenar a murit pentru că nu şi-a găsit iubita acasă. A mers la vecina, iar totul părea să meargă bine. A avut însă ghinionul să apară concubinul oficial al acesteia, care l-a bătut cu o coadă de topor, până s-a rupt. Apoi, cu un baston, până l-a omorât. Ucigaşul a fost condamnat miercuri.

În seara zilei de 18 aprilie a anului trecut, Ş.M., în vârstă de 79 de ani, a intenţionat să-şi viziteze iubita, A.D. Nu a găsit-o acasă, aşa că a intrat la vecina acesteia, F.M., în vârstă de 62 de ani. Aceasta era concubina lui Valentin Mocanu (52 de ani), care o vizita la 2-3 zile. Iubita lui Ş.M. nu era nici la vecina sa, dar vizita bărbatului s-a prelungit. Ş.M. şi F.M. au băut împreună, decât care au vrut să întreţină relaţii intime. Bărbatul şi-a lăsat pantalonii la nivelul gleznelor şi a urcat în pat, alături de F.M. În acel moment însă, în casă a intrat Mocanu, venit într-una dintre vizitele sale la F.M. A văzut scena şi a luat de pe hol o coadă de topor, cu care a început să-i lovească pe cei doi. A lovit-o întâi pe femeie, de 3-4 ori, după care s-a concentrat asupra lui Ş.M. L-a lovit de numeroase ori în zona capului, până ce coada toporului s-a rupt. Mocanu l-a târât apoi afară, aruncându-l de pe prispa casei în curte. A luat bastonul concubinei sale, cu care a continuat să-l lovească, până s-a rupt şi acesta. În cele din urmă, şi-a abandonat victima, care sângera abundent şi a plecat.

F.M. rămăsese inconştientă în casă. Şi-a revenit în jurul orei 2.00, când l-a văzut pe Ş.M. zăcând în curte. A încercat să anunţe serviciul de urgenţă 112, dar a format numărul greşit. Abia a doua zi dimineaţa s-a dus la A.D., spunându-i că Ş.M. murise în urma loviturilor aplicate de Mocanu. Rănile fuseseră deosebit de grave, Ş.M. suferind inclusiv o fractură de bază de craniu. F.M. a avut nevoie doar de o săptămână de îngrijiri medicale. Mocanu şi-a recunoscut fapta, punând-o pe seama geloziei şi a consumului de alcool. Nu intenţionase să-l ucidă pe Ş.M., ci doar să-i dea o lecţie, pentru ca bărbatul să nu mai vină la concubina sa.

În cursul audierii, F.M. a afirmat că între ea şi Ş.M. nu se întâmplase nimic. Stătea pe o bancă, iar Ş.M. aşezat pe pat şi discutau, când fuseseră atacaţi subit de Mocanu. Declaraţia a fost respinsă însă de judecători. „Instanţa va înlătura ca nesincere susţinerile persoanei vătămate potrivit cărora Ş.M. nu avea daţi jos pantalonii, până la genunchi, atunci când inculpatul a intrat în casă, fiind contrazisă din acest punct de vedere de către inculpat şi de procesul-verbal de cercetare la faţa locului. De asemenea, faptul că inculpatul a găsit victima parţial dezbrăcată a fost şi factorul declanşator al agresiunii comise, fiind neplauzibil ca inculpatul să aibă o reacţie atât de violentă dacă ar fi găsit victima îmbrăcată, într-o simplă vizită în locuinţa persoanei vătămate. Nu în ultimul rând, inculpatul nu ar fi avut niciun motiv rezonabil să dezbrace el însuşi victima de pantaloni şi de lenjeria intimă pe durata agresiunii ori imediat după ce a încetat să o mai lovească”, au consemnat magistraţii.

Mocanu a fost trimis în judecată pentru omor şi tentativă la omor. Conform legii, omorul se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 10 şi 20 de ani, iar tentativa la omor, cu 5-10 ani de detenţie. Magistraţii Tribunalului au luat în calcul lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, circumstanţele faptei şi factorul declanşator al acesteia, stabilind pedepse orientate spre minim. Pentru omor, Mocanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar pentru agresarea concubinei sale, la 5 ani de detenţie, rezultând o pedeapsă finală de 15 ani şi 8 luni de detenţie. După liberare, bărbatul nu va mai avea dreptul să intre în baruri timp de 4 ani. Sentinţa nu este definitivă, Mocanu având încă posibilitatea să declare apel.

Comentarii