Un poliţist şi-a pierdut locul de muncă după un grătar stropit cu alcool

joi, 21 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Un poliţist şi-a pierdut locul de muncă după un grătar stropit cu alcool

Un grătar l-a costat postul pe un poliţist. La întoarcere, a fost prins de colegii săi băut la volan. Prima instanţă aproape l-a făcut scăpat, dictând o pedeapsă cu amânare. În faţa Curţii de Apel însă, procurorii au obţinut agravarea pedepsei. Chiar dacă poliţistul va rămâne liber, el va trebui să-şi caute alt loc de muncă.

Vlad Silviu Curcă a fost depistat în noaptea de 8/9 noiembrie 2021, în jurul orei 1.30, la volanul unei Toyota Corolla, în Bârnova. Poliţiştii rurali aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu observaseră parcursul sinuos al maşinii, motiv pentru care i-au cerut să tragă pe dreapta. Testarea cu aparatul Dräger a indicat o valore de 0,66 mg alcool pur pe litrul de aer expirat, iar analizele ulterioare au stabilit alcoolemia şoferului la 1,84‰.

El a explicat că fusese invitat în ziua respectivă de un prieten la un grătar. Îşi lăsase maşina în zona Pietrărie, în apropierea staţiei de autobuz, tocmai pentru a evita să conducă sub influenţa alcoolului la întoarcere. Mersese la prieten cu autobuzul. Stătuse acolo până după miezul nopţii, timp în care băuse un litru de bere şi 200 ml de whiskey. La întoarcere, se gândise însă să ducă autoturismul acasă, fiind astfel depistat la volan, băut.

Magistraţii Judecătoriei, care au analizat dosarul au reţinut în favoarea poliţistului faptul că îşi recunoscuse fapta. Pe de altă parte, atunci când fusese oprit de colegii săi, avusese o atitudine reclacitrantă, încercând să apeleze la calitatea sa de agent de poliţie pentru a scăpa nepedepsit. „Conform caracterizărilor, reiese că inculpatul are un comportament adecvat în societate, este familist şi nu este cunoscut ca fiind o persoană consumatoare de băuturi alcoolice. Are contractate credite bancare pentru a achita casa pe care a lăsat-o soţiei şi copiilor la momentul pronunţării divorţului. Din articolele de presă depuse la dosar, reiese că inculpatul are iniţiativă, ştie când să intervină şi să ofere un ajutor când e nevoie, chiar dacă serviciul nu o cere”, au reţinut judecătorii. Ei au apreciat că o pedeapsă de un an şi jumătate, dar cu amânarea executării, este suficientă ca atenţionare.

Statutul de poliţist este incompatibil cu existenţa unei condamnări penale. Amânarea pedepsei lasă însă cazierul nepătat, iar Curcă şi-ar fi putut continua cariera dacă timp de doi ani nu mai comitea nicio faptă penală. Sentinţa Judecătoriei nu a rămas însă definitivă. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au contestat sentinţa, cerând condamnarea poliţistului, dar şi interzicerea dreptului de a conduce timp de doi ani. De altfel, în mod obişnuit, judecătorii aplică pedepse cu suspendare, nu cu amânare, şoferilor prinşi băuţi la volan.

Reanalizând dosarul, magistraţii Curţii de Apel au apreciat că fapta poliţistului a fost foarte gravă, în condiţiile în care cariera aleasă îi impunea să fie un model pentru ceilalţi membri ai societăţii. Judecătorii Curţii de Apel au interpretat altfel imaginile video de la dosar faţă de colegii lor de la instanţa inferioară, apreciind că nu poliţistul nu fusese recalcitrant în momentul opririi. Totuşi, gravitatea faptei i-a determinat să-l condamne la un an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa este definitivă şi îl va obliga pe poliţist să îşi caute alt loc de muncă. 

Comentarii