Un proces mai lung decât un şantier: cazul blocului lui Bolobiţă

vineri, 05 iulie 2019, 01:50
1 MIN
 Un proces mai lung decât un şantier: cazul blocului lui Bolobiţă

Ieri, la două săptămâni după anularea deciziei Tribunalului Iaşi prin care fusese suspendată autorizaţia de construire, lucrările la blocul controversat de pe strada Octav Botez 1A/ Nicolae Bălcescu 17A încă nu erau reluate.

Aşa cum am relatat, decizia de suspendare din 22 februarie a fost casată luna trecută de instanţa Curţii de Apel, respectiv de magistraţii Secţiei contencios administrativ şi fiscal. Amintim că proprietarii celei mai afectate case, aflată la doar câţiva metri de peretele blocului, au cerut anul trecut Tribunalului anularea, respectiv suspendarea autorizaţiei de construire. Această din urmă cerere le-a fost admisă pe 22 februarie, în vreme ce solicitarea de anulare a rămas să se judece în continuare. Investitorul imobiliar, Cristinel Bolobiţă, a declarat recurs şi a obţinut între timp anularea deciziei de suspendare. Practic, el poate să finalizeze blocul de locuinţe până la următorul termen al procesului (fondul), fixat pentru 25 septembrie. Totuşi, contestarea în instanţă a autorizaţiei de construire îl împiedică să întabuleze imobilul.

Dincolo de efectele ridicării blocului cu patru niveluri într-o zonă de case, instanţa va trebui să lămurească şi dacă un imobil vechi de peste 150 de ani, demolat ca să facă loc noii construcţii, era sau nu monument istoric. Mai multe documente oficiale susţin acest lucru, alte câteva acte atribuind această calitate unei clădiri vecine, construită în perioada interbelică. 

Comentarii