Un sezon agitat la CSM Politehnica

marți, 05 iunie 2018, 01:43
14 MIN
 Un sezon agitat la CSM Politehnica

 

 

Retrospectiva echipei de fotbal a Iaşului în campionatul 2017-2018

Lunga vară fierbinte

 

Nimeni nu se aştepta la ceea ce s-a întâmplat vara trecută în Copou! Deşi echipa ieşeană nu pierduse în ultimele 15 partide ale sezonului 2016-2017 şi a câştigat play-out-ul, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a generat, din umbră, o remaniere totală, plătindu-i astfel fostului preşedinte, Florin Prunea, ieşirile critice la adresa sa. Victime colaterale au fost antrenorul Eugen Neagoe şi mulţi dintre colaboratorii săi precum şi toţi ceilalţi jucători de bază, cu excepţia lui Cristea, Mihalache şi Frăsinescu. În locul garniturii vechi au fost aduşi Adrian Ambrosie, care condusese clubul de fotbal feminin Navobi, Flavius Stoican, care retrogradase cu Pandurii, venit în Copou alături de doi basarabeni fără atestate, Denis Romanenco şi Denis Zmeu, şi mulţi fotbalişti necunoscuţi. Asta deşi Ambrosie anunţase cu mare zarvă că vor fi transferaţi fotbalişti de la echipe de top din Europa, prin intermediul agenţiei Fotbal Hebdo. De altfel, preşedintele pornise cu stângul încă din start, când a declarat că datoriile clubului sunt de 13 milioane lei şi nu de 9 milioane, cum era realitatea.

Minciunile au continuat: contractul cu agenţia basarabeană nici nu a existat, cantonamentul de la Tiraspol nu a fost achitat de Fotbal Hebdo, cum s-a anunţat, autocarul modern promis de basarabeni a fost unul care arăta bine doar la nivel exterior, acesta dispărând repede din Iaşi, promisiunile de neacordare de prime de instalare au fost vorbe în vânt, printre beneficiari fiind chiar şi Ambrosie, sponsorii promişi nu au apărut. Iar cum din targetul de 3 000 de abonamente s-a ales praful, doar circa 500 de ieşeni plătind pentru a fi abonaţi, Primăria Iaşi a trebuit să bage adânc mâna în buzunar (în 2017 a dat 7,6 milioane lei fotbalului faţă de 5,5 în 2016) pentru a acoperi multe dintre datoriile generate de subfinanţarea echipei din sezonul trecut. Firesc, cheltuielile salariale au fost limitate, astfel că jucători care fuseseră trimişi la plimbare, ca Bosoi sau Bădic, au fost rechemaţi la echipă, unde au mai apărut şi alţi români fără sonor, precum Cioinac ori Sin.

 

Toamna mai puţin bogată

 

Rezultatele au fost modeste în start, mai ales că echipa suferea şi la capitolul omogenitate ca urmare a celor 15 ieşiri şi 15 intrări din vestiar. Iaşul a pierdut clar la Craiova, a făcut egal acasă cu modesta Gaz Metan şi a cedat la CFR.

Zeiţa Fortuna a anunţat însă că nu este supărată că un preferat al ei, fostul antrenor Nicolo Napoli, a plecat din Copou şi, din etapa a patra, a mângâiat cu drag Copoul. Iaşul a bifat primul succes din campionat la Chiajna, după un meci în care nu a tras pe poartă, a beneficiat de un gol anulat eronat gazdelor şi de un autogol. A fost doar primul dintr-o serie incredibilă de cinci (!) astfel de reuşite trecute în dreptul Iaşului.

Declicul a generat o serie bună în cele trei meciuri dificile care au urmat, cu FCSB, Dinamo şi Astra, în care echipa a avut perioade bune de joc şi a obţinut cinci puncte.

Turbulenţele care au apărut apoi (Ambrosie s-a contrat public cu şeful Fotbal Hebdo, Arcadie Zaporojanu, impresarul multor jucători şi al antrenorului Stoican) şi erorile elementare de conducere care se derulau pe bandă rulantă s-au resimţit în teren, din duelurile cu echipele nou-promovate, Sepsi şi Juventus obţinându-se un singur punct!

Ajunsă pe poziţia a XI-a, deasupra locului care duce la baraj, Iaşul s-a trezit, victoriile obţinute la Mediaş şi acasă, contra Concordiei, punând-o iarăşi în plasa play-off-ului, ţinta anunţată în vară. Acolo unde a rămas şi în iarnă ca urmare a faptului că trupa lui Stoican a câştigat ultimele trei meciuri disputate acasă, cu FCSB, Astra şi Juventus şi a pierdut la Cluj, la Dinamo şi Sfântu Gheorghe.

 

Iarna pe coclauri

 

Calmă din punct de vedere financiar ca urmare a fondurilor primite până în octombrie de la Palatul Roznovanu şi a celor din drepturile TV, Iaşul a pregătit în linişte iarna. Accentul s-a pus pe păstrarea omogenităţii: au plecat patru dintre jucătorii care au decepţionat şi au venit cinci, niciunul cu ştaif. În plus, s-a preferat să se meargă în cantonament Turcia, unde echipa a avut adversari în meciurile amicale mult mai buni în comparaţie cu cei din vară. Ţinând cont şi de faptul că echipa ierna pe locul VIII, la patru puncte de obiectiv, s-a mers pe ideea încărcării la maximum, pentru asigurarea unui start lansat, singura soluţie de prindere a unuia din primele şase locuri.

 

 

Primăvara cu final fericit

Tactica a dat roade! CSM a pornit ca din puşcă în 2018, între victoriile de la Voluntari şi Timişoara intercalându-se succesul cu Botoşaniul, de acasă. Astfel, cu o rundă înainte de finalul sezonului regulat, Iaşul era pe VII, la egalitate de puncte cu Dinamo (dinamoviştii erau avantajaţi de golaveraj, rezultatele directe fiind egale) şi cu trei lungimi în faţa Botoşaniului. A fost momentul în care Zeiţa Fortuna s-a implicat iarăşi diin plin! CSM nu a fost în stare să treacă de Viitorul, cedând în Copou, însă nici Dinamo nu a reuşit măcar un egal la Giurgiu. În plus, Botoşaniul a câştigat, astfel că cele trei echipe au ajuns la egalitate de puncte. În clasamentul rezultatelor directe dintre cele trei formaţii, Iaşul a fost pe primul loc, astfel că trupa lui Stoican a prins pentru prima dată locul VI în sezonul regulat, după ultima rundă, în care a şi pierdut! Faptul că ieşenii au prins play-off-ul şi cu şansă s-a dovedit din plin în faza a doua a campionatului. CSM nu a obţinut decât patru puncte în play-off, unde a avut un golaveraj 5-19, fiind ciuca bătăilor, deşi au fost unele partide (în deplasare, cu CFR şi FCSB) în care nu s-a jucat rău. Singurele semne pozitive au fost legate de onoare, Iaşul încurcând ambele pretendente la titlu: remiză cu CFR şi victorie în faţa FCSB, golul lui Cristea din antepenultima etapă dovedindu-se a fi chiar decisiv în trimiterea titlului către Cluj.

Trăgând linie, în ciuda problemelor majore existente la vârful clubului (nici în play-off nu au lipsit gafele elementare, clubul nealegându-se cu vreun cent de pe urma purtării siglei Cotnari pe tricouri, care a dat doar câteva prime jucătorilor, Iaşul a pierdut din punct de vedere financiar prin clasarea pe locul VI faţă de locul VII, cuantumul primelor de obiectiv fiind duble faţă de cel generat de banii obţinuţi din drepturile TV, procesul cu fostul preşedinte, Florin Prunea, demis înainte de termen, a fost pierdut), un sezon bun din punct de vedere sportiv, modul în care Stoican a ştiut să ţină vestiarul şi şansa făcând ca echipa CSM să-şi atingă obiectivul, care părea fantezist în vară şi să egaleze cea mai bună performanţă a Iaşului fotbalistic, clasarea pe locul VI. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Cupa României, CSM oprindu-se în sferturile de finală, după un eşec la Botoşani, adevărata Poli având în palmares trei semifinale de Cupă.

 

Perspective

 

CSM Poli este, la ora actuală, în mare pericol. Deşi o mulţime de alte Primării din ţară finanţează echipele sportive, cea din Iaşi susţine că acest lucru este ilegal. Drept urmare, CSM nu a mai primit bani de la municipalitate din octombrie 2017. Fără aportul Primăriei şi fără găsirea unui sponsor, clubul din Copou este incapabil să asigure un buget decent pentru sezonul viitor, ceea ce ar putea face ca de planurile lui Stoican de atacare a cupelor europene să se aleagă praful. Mai mult, Iaşul ar putea ajunge în situaţia de a deveni o echipă implicată în lupta pentru evitarea retrogradării. Liniştea care va fi asigurată de banii care vor veni din drepturile de televizare va ţine doar până în toamnă. Apoi, se va ajunge la răscruce!

 

REZULTATELE ECHIPEI

Sezonul de toamnă

TUR: 0-2 (d) cu CSU Craiova; 0-0 (a) cu Gaz Metan, 1-0 (d) cu Concordia, 0-2 (a) cu CFR Cluj;  1-1 (d) cu FCSB; 2-1 (a) cu Dinamo; 0-0 (d) cu Astra; 0-2 (a) cu Sepsi; 2-2 (d) cu Juventus; 2-1 (a) cu Voluntari; 3-3 (d) cu Botoşani; 1-1 (a) cu Timişoara; 2-5 (d) cu Viitorul.

RETUR: 1-2 (a) cu Craiova; 2-0 (d) cu Gaz Metan; 3-1 (a) cu Concordia; 0-1 (d) cu CFR; 1-0 (a) cu FCSB; 1-2 (d) cu Dinamo; 1-0 (a) cu Astra; 1-2 (d) cu Sepsi; 3-1 (a) cu Juventus.

Golgeteri: Jo (5), Platini (5), Cristea (4, 1 din penalty), Pedro (3), Kizito (2), Panţîru, Sin, Cisse. Cinci autogoluri: Feussi (Chiajna), Benga (Juventus), Balaur (Voluntari), Tiago Ferreira (Craiova), Thiaw (Sepsi).

 

Sezonul de primăvară

RETUR SEZON REGULAT: 4-0 (d) cu Voluntari; 1-0 (a) cu Botoşani; 2-1 (d) cu Timişoara; 0-1 (a) cu Viitorul.

PLAY-OFF:  1-2 (d) cu CFR; 0-3 (a) cu Astra (jucat după meciul cu CFR din retur); 0-1 (d) cu FCSB; 0-2 (a) cu Viitorul; 1-1 (a) cu CFR; 0-3 (d) cu Astra; 1-0 (a) cu FCSB; 0-1 (d) cu Viitorul; 1-2 (a) cu Craiova.

Golgeteri:  Cristea (5, 2 din penalty), Platini, Bosoi, Sin, Bădic, Chelaru, Danale, Kizito.

Golgeteri pe întreg campionatul: Cristea (9, 3 din penalty), Platini (6), Jo (5), Pedro (3), Kizito (3), Sin (2), Panţîru, Cisse, Bosoi, Bădic, Chelaru, Danale, plus cele cinci autogoluri.

Cupa României: 2-1 (d) cu FC Argeş (Spătaru, Cissé); 2-0 (d) cu Unirea Slobozia (Pedro, penalty, Ştefănescu); 2-3 (d) cu FC Botoşani (Cristea 2).

 

MECIURI JUCATE ÎN SEZONUL 2017-2018

Sezonul regulat toamnă:  22 8 6 8 27-29 30p

Sezon regulat primăvară: 4 3 0 1 7-2 9p

Total sezon regulat: 26 11 6 9 34-31 39 p

Play-off: 10 1 1 8 5-19 4p

Sezon regulat – acasă – locul VII 13 7 2 4 15-12 23p

Sezon regulat – deplasare – locul VII: 13 4 4 5 19-19 16p

Sezon regulat – tur – locul X: 13 3 6 4 14-20 15p

Sezon regulat – retur – locul V: 13 8 0 5 20-11 24p

 

 

Indisciplinaţii din Copou

 

^ CSM Poli a beneficiat de trei penaltiuri, toate transformate de Cristea. ^ Iaşul a fost sancţionată cu 8 lovituri de pedeapsă, niciuna ratată. ^ Jucătorii CSM Poli au primit 116 cartonaşe galbene (cele mai multe din Liga I) şi opt roşii, fiind pe ultimul loc într-un clasament al fair-play-ului. Au fost eliminaţi, în sezonul de toamnă, Qaka – în minutul 85 al meciului cu Dinamo, Tiago – în prelungirile disputei de la Giurgiu, Cioinac – în minutul 50 şi Frăsinescu în prelungirile partidei de la Dinamo şi Jagodinskis în minutul 89 al duelului de la Braşov, cu Sepsi, iar în sezonul de primăvară Cioinac – în minutul 69 al meciului cu FCSB din deplasare, Qaka – în minutul 74 al duelului cu FCSB din Copou şi Mihăescu – în minutul 9 al disputei din deplasare cu Viitorul, din play-off. ^ Antrenorii CSM au fost eliminaţi în patru rânduri, în sezonul de toamnă: “principalul” Flavius Stoican în minutul 68 al disputei din Copou cu Sepsi, în minutul 57 al jocului de la Botoşani şi în minutul 62 al confruntării de la Cluj, iar “secundul” Eugen Trică în prelungirile partidei de la Bucureşti, cu Dinamo. CSM a disputat astfel zece meciuri cu antrenorul principal în tribune (trei eliminări şi şapte runde de suspendare), Trică primind şi el trei etape de suspendare după ce a plecat de pe bancă prin mijlocul terenului, în timpul duelului cu Dinamo. Drept urmare, la meciul de Cupă de la Slobozia, şeful băncii tehnice a fost Benone Dohot, antrenorul de portari. ^ Adversarii CSM au primit trei cartonaşe roşii: Nedelcearu (Dinamo), în minutul 74 al disputei din Copou, Moise (Astra), în minutul 43 al confruntării de la Giurgiu, Lokaj (Gaz Metan), în prelungirile meciului de la Mediaş. ^ CSM a marcat 7 goluri în primele trei meciuri din 2018. Apoi, Iaşul a înscris doar 5 goluri în 11 partide! ^ Atât în sezonul de toamnă cât şi în cel de primăvară, Stoican a folosit 25 de jucători. În tot sezonul la CSM au jucat 30 de jucători.

 

TOPURI

SEZON DE TOAMN|

 

Clasamentul jucătorilor cu minimum 12 note: 1. Jo  – 5,60 (14 meciuri); 2.-  Frăsinescu 5,52 (21 meciuri); 3. Cristea 5,50 (20 meciuri, 1 fără notă); 4. Qaka 5,36; 5. Platini 5,30 (20 meciuri); 6. Kelava 5,29 (12 meciuri); 7. Sin 5,27 (21 meciuri, 1 fără notă); 8. Bădic 5,27 (16 meciuri, 3 fără notă); 9. Pedro 5,12 (18 meciuri, 1 fără notă); 10. Ştefănescu 4,92 (15 meciuri, 3 fără notă); 11. Kizito 4,92 (14 meciuri, 2 fără notă); 12. Cioinac 4,89 (19 meciuri); 13. Tiago 4,12 (12 meciuri).

 

Clasamentul jucătorilor cu mai puţin de 12 note: 1. Mihalache 6,22 (9 meciuri);

2. Danale 6,00 (3 meciuri, 2 fără notă); 3. Panţîru 5,40 (15 meciuri, 5 fără notă);

4. Koşelev 5,35 (10 meciuri); 5. Chelaru 5,23 (13 meciuri, 2 fără notă); 6. Jagodinskis 5,00 (3 meciuri, 1 fără notă); 7. Bosoi 4,75 (5 meciuri, 1 fără notă);

8. Spătaru 4,44 (12 meciuri, 4 fără notă); 9. Cissé 4,29; 10. Moisi 3,83 (5 meciuri, 2 fără notă); 11. Vremea 3,50 (1 meci); 12. Moldovan – 2 meciuri fără notă

 

 

SEZON DE PRIM|VAR|

 

Clasamentul jucătorilor cu minimum 8 note

 

1. Cristea 6,12 (12 meciuri) – un sezon de primăvară foarte bun, cu 5 goluri în 12 partide, între care şi cele care au adus punctele Iaşului în play-off, marcate în porţile CFR şi FCSB.

2. Rusu 5,66 (9 meciuri) – surpriză plăcută.

3. Platini 5,54 (13 meciuri) – a crescut faţă de sezonul de toamnă.

4. Frăsinescu 5,41 (11 meciuri) – a rămas unul dintre stâlpii echipei.

5. Mihalache 5,32 (11 meciuri) – esenţial pentru defensivă.

6. Qaka 5,30 (10 meciuri) – fond general bun, s-a complicat în unele rânduri, echipa luând goluri în urma gafelor sale.

7. Bosoi 5,30 (10 meciuri) – util.

8. Jo 5,29 (13 meciuri, 1 fără notă) – cădere faţă de sezonul de toamnă, nu a reuşit să înscrie în 2018!

9. Panţîru 5,28 (10 meciuri, 1 fără notă) – devine, treptat, un jucător de bază.

10. Sin 5,25 (8 meciuri) – prestaţie afectată de probleme medicale.

11. Cioinac 5,00 (12 meciuri) – evoluţii de ansamblu bune, umbrite de nervozitatea excesivă care i-a adus o nouă eliminare aiurea, la meciul cu FCSB din play-off.

12. Zaharia 4,70 (11 meciuri, 1 fără notă) – a punctat doar la capitolul muncă.

 

Clasamentul jucătorilor cu mai puţin de 8 note

 

1. Bădic 5,50 (5 meciuri) – a terminat repede sezonul, nemaijucând după meciul cu FCSB.

2. Koşelev 5,00 (4 meciuri) – a început bine, şi-a pierdut locul de titular la pauza meciului cu Botoşani, nu a profitat de celelalte două şanse primite, la Craiova şi Viitorul.

3. Chelaru 5,00 (7 meciuri) – în scădere faţă de sezonul de toamnă.

4. Pedro 4,87 (4 meciuri) – cădere mare faţă de 2017.

5. Ştefănescu 4,62 (5 meciuri, 1 fără notă) – a continuat să ruleze pe coordonate submediocre.

6. Danale 4,60 (5 meciuri) – a marcat la Craiova, nu a ieşit în evidenţă în rest.

7. Cissé 4,50 (2 meciuri) – a ratat cantonamentul de iarnă, a jucat doar ultimele două meciuri din sezonul regulat, dispărând apoi de la echipă.

8. Kizito 4,36 (10 meciuri, 3 fără notă) – o singură notă de trecere, în ultima rundă, când a marcat.

9. Jagodinskis 4,29 (9 meciuri, 2 fără notă) – a obţinut doar două note de minimum 5, la Cluj şi la Viitorul.

10. Kelava 4,00 (2 meciuri) – nu a profitat de şansele pe care le-a primit, cu Viitorul şi la Giurgiu.

11. Gavrilă 4,00 (3 meciuri, 2 fără notă) – nu a adus nimic.

12. Vlădeanu 4,00 (2 meciuri, 1 fără notă) – crud.

13. Mihăescu 3,70 (7 meciuri, 2 fără notă) – rămâne în memorie prin gafa comisă cu Astra, acasă şi eliminarea din meciul cu Viitorul, când a intrat la rupere asupra lui Hagi.

 

CAMPIONAT 36 meciuri

 

Clasamentul jucătorilor cu minimum 18 note

 

1. Cristea 5,73 (32 meciuri) – a început mai greu, a urcat, devenind şi golgeterul echipei, nu numai catalizatorul ei.

2. Mihalache 5,72 (20 meciuri) – sancţionat prea dur în tur, după cearta cu Stoican de la finalul meciului cu Mediaş, a dovedit că a rămas unul dintre cei mai valoroşi stoperi din Liga I.

3. Frăsinescu 5,48 (32 meciuri) – alături de Mihalache formează unul dintre cele mai solide cupluri de stoperi din campionat.

4. Jo 5,46 (27 meciuri, 1 fără notă) – clasat pe primul loc în topul toamnei a ratat podiumul la final ca urmare a unei primăvare nereuşite.

5. Platini 5,39 (33 meciuri) – exceptând reacţia din momentul schimbării din partida cu FCSB, din play-off, a arătat modestie şi devotament, fiind decisiv în unele meciuri.

6. Qaka 5,34 (28 meciuri) – pentru a ieşi în evidenţă a vrut să facă mai mult decât trebuia, gafând uneori decisiv.

7. Panţîru 5,34 (25 meciuri, 6 fără notă) – şi-a câştigat statutul de cel mai bun jucător under 21, are potenţial de progres.

8. Bădic 5,34 (21 meciuri, 3 fără notă) – an agitat; dat afară în vară şi reprimit apoi, a avut un sezon de toamnă bun, a pierdut multe din meciurile primăverii din cauze medicale.

9. Sin 5,26 (29 meciuri, 1 fără notă) – polivalenţa sa a ajutat echipa.

10. Chelaru 5,14 (20 meciuri, 2 fără notă) – start bun, cădere ulterioară.

11. Pedro 5,07 (22 meciuri, 1 fără notă) – în toamnă a încercat să-şi depăşească limitele, în primăvară a clacat.

12. Cioinac 4,94 (31 meciuri) – a devenit om de bază, însă nu a reuşit să-şi ţină nervii în frâu, notele primite ca urmare a eliminărilor trăgându-l mult în jos.

13. Kizito 4,71 (24 meciuri, 5 fără notă) – mult sub aşteptări.

 

Clasamentul jucătorilor cu mai puţin de 19 note

 

1. Rusu 5,66 (9 meciuri) – adus ca al treilea portar, a devenit cel mai sigur elev al lui Benone Dohot.

2. Koşelev 5,25 (14 meciuri) – nu a avut constanţă.

3. Bosoi 5,14 (15 meciuri, 1 fără notă) – şi-a făcut treaba când s-a apelat la el.

4. Kelava 5,10 (14 meciuri) – sub aşteptări.

5. Ştefănescu 4,84 (20 meciuri, 4 fără notă) – un an pe care ar trebui să-l uite cât mai repede.

6. Danale 4,83 (8 meciuri, 2 fără notă) – nu a reuşit să-şi depăşească statutul de junior.

7. Zaharia 4,70 (11 meciuri, 1 fără notă) – apreciat datorită seriozităţii şi a capacităţii de efort, a demonstrat însă că nu degeaba a venit de la “lanterna” Juventus.

8. Jagodinskis 4,45 (12 meciuri, 3 fără notă) – evoluţiile sale fac ca statutul de internaţional pe care îl are să fie inexplicabil.

9. Spătaru 4,44 (12 meciuri, 4 fără notă) – nu s-a adaptat.

10. Cissé 4,34 (11 meciuri, 2 fără notă) – dezamăgitor.

11. Tiago 4,12 (12 meciuri) – catastrofal.

12. Gavrilă 4,00 (3 meciuri, 2 fără notă) – transfer nereuşit.

13. Vlădeanu 4,00 (2 meciuri, 1 fără notă) – nu avea cum să facă mai mult.

14. Moisi 3,83 (5 meciuri, 2 fără notă) – a fost trimis la Miroslava după evoluţiile din toamnă.

15. Mihăescu 3,70 (7 meciuri, 2 fără notă) – prestaţii total neconvingătoare.

16. Vremea 3,50 (1 meci) – un alt transfer inexplicabil.

17. Moldovan (2 meciuri fără notă) – a fost cedat în Liga a II-a după ce nu s-a impus.

 

Comentarii