Un şofer cu un trecut plin de infracţiuni şi contravenţii rutiere, nemulţumit de pedeapsă

sâmbătă, 26 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Un şofer cu un trecut plin de infracţiuni şi contravenţii rutiere, nemulţumit de pedeapsă

Un şofer pare să fi încercat totul pentru a ajunge după gratii, fără însă a reuşi. Magistraţii Judecătoriei l-au mângâiat pe creştet şi i-au dat o pedeapsă simbolică, şi aceea cu suspendare. Şoferul nu a fost mulţumit, atacând sentinţa cu apel.

În aprilie 2016, lui Adrian Sandu i-a fost suspendat dreptul de a conduce. Faptul nu l-a împiedicat pe acesta să conducă în continuare. Dosarul penal întocmit pe numele său pentru patru fapte de conducere cu permisul suspendat a fost însă clasat. În septembrie 2017, Sandu a fost oprit de poliţişti pe strada Gării, pe când se afla la volanul unui Chrysler Voyager. Când i s-au cerut documentele personale şi pe cele ale autoturismului, a declarat că nu le are asupra sa. A spus şi că avea dreptul de a conduce. Ca urmare, i-a fost întocmit un nou dosar penal, care de această dată a ajuns în instanţă.

Iniţial, Sandu şi-a angajat un avocat. În timpul judecăţii, acesta a depus însă la dosar un înscris în care arăta că i-a fost reziliat contractul de asistenţă juridică. Legea permite asigurarea unui avocat din oficiu, dacă inculpatul nu-şi poate permite plata unuia. Asistenţa juridică din oficiu este obligatorie însă doar pentru minori, pentru cei arestaţi sau aflaţi sub control judiciar, precum şi în cazul infracţiunilor pentru care este prevăzută pedeapsa închisorii pe o durată mai mare de 5 ani. Conducerea cu permisul suspendat se pedepseşte însă cu maxim 3 ani de închisoare, deci procesul se putea desfăşura şi fără un avocat al inculpatului. Judecătorii s-au găsit însă în situaţia de a analiza dosarul chiar fără inculpat, întrucât acesta nu a fost de găsit. Nu s-a prezentat la proces, iar când a fost citat cu mandat de aducere, procesul-verbal avea să menţioneze că nu a fost găsit la domiciliu. La dosar a ajuns şi cazierul auto al inculpatului, care menţiona 20 de abateri contravenţionale.

Nici acestea şi nici comportamentul inculpatului nu i-au făcut pe judecători să se arate severi cu dânsul. Magistraţii s-au oprit asupra unei pedepse apropiate de minimul legal, Sandu fiind condamnat la 7 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa a fost contestată de Sandu, cazul intrând pe rolul Curţii de Apel. Magistraţii acestei instanţe vor reanaliza dosarul la începutul lunii mai.

 

 

Comentarii