Un spectacol de dans care s-a jucat pe marile scene ale lumii a ajuns la Iași în cadrul festivalului HazarDance de la Romanian Creative Week

joi, 25 mai 2023, 01:50
5 MIN
 Un spectacol de dans care s-a jucat pe marile scene ale lumii a ajuns la Iași în cadrul festivalului HazarDance de la Romanian Creative Week

Un spectacol de dans care s-a jucat pe marile scene ale lumii a ajuns la Iași în cadrul festivalului HazarDance de la Romanian Creative Week (RCW) 2023. Spectacolul El Salto, regizat de Jesús Carmona și descris de The New York Times drept un fenomen al Lumii Flamenco, a putut fi urmărit de publicul ieșean pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, luni, 22 mai.

HazarDance aduce la Romanian Creative Week opt spectacole de dans contemporan, flamenco, teatru-dans și street dance, celebre la nivel internațional, o competiție de street dance dedicată celor mai talentați tineri dansatori și două workshop-uri de hip-hop.

„Prin dans am ajuns să înțeleg tipul de societate în care trăim”

Spectacolul El Salto a primit minute în șir de aplauze atât la finalul reprezentației, cât și în timpul lui. Dansatorul spaniol Jesús Carmona, cunoscut drept „a fenómeno” la nivel internațional, a uimit publicul prin mișcările sale și a realizat un spectacol flamenco, prezintă încercarea artistică de a înțelege masculinitatea în secolul XXI.

Jesús Carmona este specializat în Dans Spaniol și Flamenco. El și-a pus la punct pregătirea artistică cu cei mai importanți interpreți și creatori ai scenei contemporane din lume. A făcut parte din trupe de dans foarte cunoscute în Spania și în întreaga lume, precum El Güito, Nuevo Ballet Español sau Antonio Canales. În 2006, s-a alăturat distribuției Baletului Național al Spaniei, unde a ajuns să fie Prim Dansator, și a participat ca artist invitat, în anii următori, la spectacolele organizate acolo. Preocuparea sa de creator și interpret l-a determinat să-și părăsească funcția în cadrul Baletului Național al Spaniei, pentru a-și urma propria viziune, dând astfel naștere trupei de dans Jesús Carmona.

El Salto s-a născut din faptul personal care m-a făcut să pun la îndoială relația cu masculinitatea în secolul XXI, atât din partea bărbaților, cât și a femeilor. Prin dans, în căutarea răspunsurilor, am ajuns să înțeleg tipul de societate în care trăim și mi-am dat seama că mai sunt multe de făcut pentru a o îmbunătăți. Unele atitudini, cele mai simple și cotidiene, sunt cele care trebuie schimbate. Am vrut să aduc această creștere personală pe scenă, cu gândul că arta deschide sufletul către un loc de înțelegere și cu speranța de a mișca sau de a deschide ochii celui mai reticent spectator asupra subiectului sugerat de spectacol”, a declarat Jesús Carmona.

La finalul spectacolului, Jesús Carmona a transmis publicului bucuria de a fi dansat în cadrul festivalului HazarDance, parte a Romanian Creative Week, și a spus că a simțit căldura și susținerea lui pe parcursul întregului spectacol.

Iași – capitala dansului

Festivalul HazarDance se desfășoară în perioada 22-25 mai, în cadrul RCW. Este curatoriat de coregrafa și dansatoarea Teodora Velescu și de actorul, coregraful și dansatorul Ștefan Lupu.

„Romanian Creative Week își propune, încă de la această primă ediție a HazarDance, să transforme Iașul în capitala dansului. Festivalul va aduce în oraș unele dintre cele mai populare spectacole de dans la nivel național și internațional, iar acest lucru ne dorim să devină o tradiție în următorii ani. Invităm publicul să se bucure alături de noi, mai ales că programul festivalului cuprinde multe alte surprize. HazarDance este despre plăcerea de a experimenta, a vibra, a visa…altfel”, au spus curatorii festivalului. 

HazarDance a debutat spectaculos cu show-ul de flamenco și dans contemporan El Salto, în coregrafia lui Jesús Carmona, și a continuat cu trei spectacole de dans, desfășurate în diferite locații din Iași. Altă oră de dans a avut loc în Grădina Botanică și este descris de organizatori drept o combinație de stand-up comedy, dialog, real time composition, interactivitate, dans contemporan, hip-hop, improvizație și teatru. Coregrafia a fost realizată de Răzvan Rotaru și de Filip Stoica, fondatorii companiei Scuze Noi. Au urmat spectacolul Despre tine (o versiune), prezentat de Centrul Național al Dansului și semnat de Vava Ștefănescu, și spectacolul de dans contemporan Humans | Bodies | Images, prezentat de Linotip-Centru Independent Coregrafic, coregrafiat de Ioana Marchidan.

Pe 24 mai a fost organizată Ziua Shakespeare, marcată la HazarDance prin spectacolul de teatru-dans Hamlet, în coregrafia lui Gabriel Scalschi, în Sala Uzina a Teatrului Național Iași. De la ora 20.00, la Teatrul Luceafărul, publicul a fost invitat la romeo@julia.com, prezentat de M Studio. Coregrafia îi aparține lui Fren_Ak.

HazarDance va continua în forță, pe 25 mai, cu competiția Battle Street Dance, în care concurenții se vor putea întrece, individual și pe echipe, în dans și creativitate. Ultima zi a festivalului va mai oferi publicului încă două spectacole. Cataclisma, spectacol de dans contemporan produs de Unteatru, va avea loc la Sala Studio a Teatrului Național Iași, de la ora 18:00, coregrafia fiind realizată de Andrea Gavriliu. Seara se va încheia la Teatrul Luceafărul, de la ora 20:30, cu spectacolul de dans contemporan și arte performative Cosmic Latte, al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, după un concept care îi aparține lui Ștefan Lupu.

100 de evenimente în 10 zile

În perioada 19-28 mai, la Iași, are loc cea de-a treia ediție a Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești. Vor fi peste 100 de evenimente și 1.000 de creativi români și străini în 10 zile de festival. Expoziții, show-uri de modă și de arte vizuale, concerte, un festival de film și unul de dans, conferințe și workshop-uri pe teme inovative sunt o parte din atracțiile ediției din acest an.

Festivalul a debutat, 19 mai, cu o serie de vernisaje, care au avut loc în Palatul Culturii, Palatul Braunstein și Piața Unirii, câteva din locațiile centrale pe care ieșenii le pot vizita în următoarea perioadă, pentru a admira lucrările artiștilor talentați din România și din străinătate.

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.

Programul integral al RCW 2023 poate fi accesat aici.

Comentarii