Un tânăr a comis patru infracţiuni într-o noapte, dar a scăpat pentru că mai avea o lună până la majorat

miercuri, 03 august 2022, 01:50
3 MIN
 Un tânăr a comis patru infracţiuni într-o noapte, dar a scăpat pentru că mai avea o lună până la majorat

Câteva pahare de alcool băute la o petrecere l-au adus pe un tânăr până în pragul închisorii. A reușit să comită într-o singură seară patru infracțiuni, pentru care a primit însă doar o pedeapsă simbolică. Dacă le-ar fi comis o lună mai târziu, avea multe șanse să ajungă după gratii.

În octombrie anul trecut, Cosmin Hordilă mersese la o petrecere în satul Jigoreni din comuna Țibănești. În jurul orei 1.00, după câteva pahare băute, s-a hotărât să iasă la o plimbare. Nu însă pe jos, cu cu automobilul VW Golf 4 al gazdei. A subtilizat cheile mașinii și s-a urcat la volan, deși participanții la petrecere au încercat să-l oprească, amintindu-i că e băut. A condus spre satul Suhuleț din Tansa. Ajuns acolo, a întors, îndreptându-se spre Gârbești. La intrarea în sat, pe fondul vitezei excesive și a alcoolului băut, a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens, infigându-se într-o bornă kilometrică. Autoturismul a fost proiectat în decor, iar airbag-urile s-au deschis. Tânărul a scăpata nevătămat. A coborât din mașină și, după ce l-a sunat pe proprietar și l-a anunțat de cele întâmplate, a fugit. Firesc, proprietarul mașinii a anunțat imediat poliția. La ora 4.35, la postul de poliție Țibănești, Hordilă era adus chiar de tatăl său. Testarea făcută în acel moment a indicat o alcoolemie de 0,22‰ în aerul expirat.

Hordilă a fost trimis în judecată pentru furt în scop de folosință și conducere fără permis, procurorii nemaireținând în sarcina sa conducerea sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului. Dacă ar fi fost judecat pentru toate infracțiunile comise, minimul de pedeapsă s-ar fi ridicat la aproape 3 ani de închisoare. Magistrații Judecătoriei au luat în calcul în favoarea inculpatului vârsta, la data comiterii faptei Hordilă având 17 ani și 11 luni. Luna care i-a lipsit până la vârsta majoratului a echivalat pentru băiat cu o pedeapsă simbolică. Judecătorii au apreciat că supravegherea este suficientă pentru a asigura îndreptarea tânărului.

„Este în interesul inculpatului de a fi supravegheat pe o perioadă de 5 luni, timp în care să participe la cursuri de formare profesională, având în vedere lipsa unei specializări, precum şi factorii precipitatori ai comportamentului infracţional rezultați din gradul ridicat de influențabilitate la sugestiile anturajului, în corelaţie cu dorinţa de a fi acceptat şi integrat în grupul de egali, precum şi consumul de alcool. Instanţa nu s-a orientat spre o măsură mai severă deoarece a avut în vedere faptul că acesta provine dintr-o familie închegată, bine organizată şi cu o inserţie solidă în societate (tatăl este administrator la o firmă de transport), se bucură de sprijinul moral şi material din partea familiei, are o atitudine responsabilă”, și-au explicat judecătorii decizia. Tânărul va trebui de asemenea să achite proprietarului mașinii suma de 6.000 de lei, ca daune materiale. 

Comentarii