Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un tânăr a comis patru infracţiuni într-o noapte, dar a scăpat pentru că mai avea o lună până la majorat

GALERIE
infractiuni, pedeapsa, majorat
  • infractiuni, pedeapsa, majorat
- +

Câteva pahare de alcool băute la o petrecere l-au adus pe un tânăr până în pragul închisorii. A reușit să comită într-o singură seară patru infracțiuni, pentru care a primit însă doar o pedeapsă simbolică. Dacă le-ar fi comis o lună mai târziu, avea multe șanse să ajungă după gratii.

În octombrie anul trecut, Cosmin Hordilă mersese la o petrecere în satul Jigoreni din comuna Țibănești. În jurul orei 1.00, după câteva pahare băute, s-a hotărât să iasă la o plimbare. Nu însă pe jos, cu cu automobilul VW Golf 4 al gazdei. A subtilizat cheile mașinii și s-a urcat la volan, deși participanții la petrecere au încercat să-l oprească, amintindu-i că e băut. A condus spre satul Suhuleț din Tansa. Ajuns acolo, a întors, îndreptându-se spre Gârbești. La intrarea în sat, pe fondul vitezei excesive și a alcoolului băut, a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens, infigându-se într-o bornă kilometrică. Autoturismul a fost proiectat în decor, iar airbag-urile s-au deschis. Tânărul a scăpata nevătămat. A coborât din mașină și, după ce l-a sunat pe proprietar și l-a anunțat de cele întâmplate, a fugit. Firesc, proprietarul mașinii a anunțat imediat poliția. La ora 4.35, la postul de poliție Țibănești, Hordilă era adus chiar de tatăl său. Testarea făcută în acel moment a indicat o alcoolemie de 0,22‰ în aerul expirat.

Hordilă a fost trimis în judecată pentru furt în scop de folosință și conducere fără permis, procurorii nemaireținând în sarcina sa conducerea sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului. Dacă ar fi fost judecat pentru toate infracțiunile comise, minimul de pedeapsă s-ar fi ridicat la aproape 3 ani de închisoare. Magistrații Judecătoriei au luat în calcul în favoarea inculpatului vârsta, la data comiterii faptei Hordilă având 17 ani și 11 luni. Luna care i-a lipsit până la vârsta majoratului a echivalat pentru băiat cu o pedeapsă simbolică. Judecătorii au apreciat că supravegherea este suficientă pentru a asigura îndreptarea tânărului.

„Este în interesul inculpatului de a fi supravegheat pe o perioadă de 5 luni, timp în care să participe la cursuri de formare profesională, având în vedere lipsa unei specializări, precum şi factorii precipitatori ai comportamentului infracţional rezultați din gradul ridicat de influențabilitate la sugestiile anturajului, în corelaţie cu dorinţa de a fi acceptat şi integrat în grupul de egali, precum şi consumul de alcool. Instanţa nu s-a orientat spre o măsură mai severă deoarece a avut în vedere faptul că acesta provine dintr-o familie închegată, bine organizată şi cu o inserţie solidă în societate (tatăl este administrator la o firmă de transport), se bucură de sprijinul moral şi material din partea familiei, are o atitudine responsabilă”, și-au explicat judecătorii decizia. Tânărul va trebui de asemenea să achite proprietarului mașinii suma de 6.000 de lei, ca daune materiale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri