Un tânăr întors din Italia este într-o situaţie limită: în sevraj devine violent, iar dependenţa de heroină nu se poate trata la Iaşi

vineri, 22 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Un tânăr întors din Italia este într-o situaţie limită: în sevraj devine violent, iar dependenţa de heroină nu se poate trata la Iaşi

Singura soluţie găsită de stat pentru un ieşean dependent de droguri pare a fi puşcăria. Un tânăr din Hălăuceşti s-a întors din străinătate neom, dependent de heroină. În lipsa drogului, sevrajul îl face să fie violent cu familia. S-a ales cu un dosar penal pentru violenţă în familie şi a fost emis un ordin de protecţie împotriva lui. Problema iniţială însă rămâne fără soluţii.

Ca mulţi alţi săteni din Hălăuceşti, Iosif I. a plecat de tânăr la muncă în străinătate, împreună cu părinţii. Aceştia s-au întors în sat în 2015, dar Iosif I. a mai rămas, întrucât îşi găsise un loc de muncă destul de bine plătit, ca bucătar. În anii petrecuţi în Italia însă, a devenit dependent de heroină. La sfârşitul lui septembrie anul trecut, s-a întors acasă, tocmai pentru a se lăsa de droguri, crezând că va face faţă sevrajului. Nu a fost aşa.

Abia ce se întorsese în ţară, iar tatăl tânărului a sunat la 112 pentru a anunţa că nu se mai putea înţelege cu fiul său, care se manifesta violent. Pe 28 octombrie, un nou apel relata o problemă similară. Aflat în sevraj, tânărul înghiţise 15 pastile de Anxiar cu alcool, fără a se putea linişti. I-a insultat pe poliţiştii veniţi la faţa locului şi s-a manifestat agresiv, fiind necesară încătuşarea. Pe 12 noiembrie, a mai fost dat un telefon la Serviciul 112, din aceleaşi motive. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar urmarea a fost întocmirea unui dosar penal pentru violenţă în familie, întrucât îşi lovise tatăl cu pumnul în faţă. De fiecare dată, tânărul fusese internat la Institutul de Psihiatrie Socola pentru îngrijiri de specialitate, fără prea mult folos.

Zilele trecute, tânărul a ajuns în instanţă. Aflată la capătul puterilor, familia lui Iosif I. a cerut emiterea unui ordin de protecţie. „Instanţa reţine că din actele dosarului reiese că pârâtul are probleme cu o dependenţă de substanţe interzise şi este consumator de alcool. Pe fondul sevrajului şi al consumului de alcool sau de alte substanţe acesta devine violent şi exercită acte de violenţă verbală, demonstrativă şi fizică faţă de membrii familiei sale. Acesta a fost internat de mai multe ori într-un spital de psihiatrie din cauza acestor probleme de dependenţă. Instanţa reţine că pârâtul prezintă un pericol real şi însemnat pentru libertatea fizică, emoţională şi psihică a membrilor familiei sale (soţia şi fiul), motiv pentru care consideră că este necesar ca aceştia să fie protejaţi”, au apreciat magistraţii Judecătoriei Paşcani. Aceştia i-au interzis tânărului să se mai apropie timp de un an la mai puţin de 100 de metri de membrii familiei sale.

Deşi problema lui Iosif I. este în fond una medicală, tânărul fiind dependent de droguri, de cazul lui s-au ocupat practic doar poliţiştii şi judecătorii. „Este evident că vorbim de un om bolnav, care trebuie ajutat. Sevrajul nu este chiar simplu la heroină, iar fără un tratament adecvat, îi va fi aproape imposibil să se vindece”, a apreciat subcomisarul Marius Manea, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Tratamentul standard în cazul dependenţilor de heroină este administrarea de metadonă. Medicamentul provoacă el însuşi dependenţă, dar toxicitatea sa este mult mai redusă decât cea a heroinei. Metadona este administrată zilnic în centrele antidrog, sub supraveghere medicală. La Iaşi însă, metadona nu există, singurele locuri de unde pacienţii şi-ar putea-o procura fiind sediul Agenţiei Naţionale Antidrog sau Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, ambele din Bucureşti. Practic, Iosif I. ar trebui să se mute în capitală sau să facă zilnic naveta pe ruta Hălăuceşti – Bucureşti pentru a-şi primi doza. În lipsa metadonei, la Socola se administrează un cocktail de medicamente, fără ca acesta să aibă aceeaşi eficienţă. „La Socola nu mai există metadonă din 2019. Noi, la Centru, nu mai avem din 2014. Ne chinuim să readucem metadona la Iaşi şi sper ca din 2024 să revină, dar nu depinde numai de noi. Ea este, evident, necesară. În Iaşi se consumă heroină. Avem mii de studenţi, inclusiv străini, dintre care unii sunt dependenţi. Au nevoie de metadonă, ştiu asta şi o caută. Într-o zi mi-a venit un tânăr la Centru după metadonă şi a leşinat aici”, a spus Manea. 

Comentarii