Un tânăr îşi poate pierde 8 ani din viaţă după o ceartă în parcare. A scos cuțitul

luni, 30 august 2021, 01:59
4 MIN
 Un tânăr îşi poate pierde 8 ani din viaţă după o ceartă în parcare. A scos cuțitul

Pasiunea pentru pariuri şi sângele fierbinte l-ar putea trimite pe un tânăr ani buni după gratii. Acesta a provocat inutil un scandal, pe care l-a tranşat cu un cuţit pe care îl avea întâmplător la el. Dacă nu l-ar fi avut, pedeapsa maximă pe care ar fi putut-o primi ar fi fost de 2 ani de închisoare. Magistraţii Tribunalului l-au condamnat la 8 ani de detenţie.

Incidentul a avut loc în martie anul trecut. În vârstă de 25 de ani, Răzvan Balmuş se ocupa cu reparaţiile de autoturisme în zona hotelului Pleiada. Era bun prieten cu C.I. şi J.J., care locuiau în Bucium şi împărtăşind cu aceştia pasiunea pentru pariuri. Cei trei şi-au petrecut ziua de 11 martie împreună. Seara, în jurul orei 22.00, au plecat la domiciliul lui J.J. din Poitiers. Spre miezul nopţii, au coborât toţi trei pentru a merge să parieze. Aşezat în dreapta şoferului, Balmuş avea la la el, într-o teacă legată la gât cu un şnur, un cuţit cu lama de 10 cm primit cadou şi pe care îl folosea la muncă.

La ieşirea din parcare, maşina în care se aflau cei trei a fost practic blocată de doi tineri, A.P. şi I.I., aflaţi în stare de ebrietate şi care se deplasau pe mijlocul stradelei Manta Roşie. Şoferul i-a claxonat, cei doi s-au dat la o parte, dar unul dintre tineri a lovit înciudat maşina. Nu s-ar fi întâmplat nimic dacă Balmuş nu ar fi deschis nervos portiera, apostrofându-i pe cei doi. Aceştia au replicat, încercând să-l lovească. De aici a izbucnit scandalul.

Între cei cinci tineri a avut loc o altercaţie uşoară, aceştia îmbrâncindu-se reciproc, până când şoferul l-a pălmuit pe A.P. iar apoi, de frică să nu fie lovit, a fugit spre bulevardul Poitiers, urmărit de I.I. După acesta s-a luat Balmuş, urmat de A.P. Balmuş l-a ajuns din urmă pe I.I. şi scoţându-şi cuţitul, l-a lovit în partea stângă a pieptului. Tânărul a mai făcut câţiva paşi şi a căzut pe bulevard. Din urmă, fără să observe că Balmuş era înarmat, s-a apropiat I.I., care l-a prins în braţe pentru a-l imobiliza, cei doi căzând împreună. Balmuş a reuşit să se elibereze şi l-a lovit pe I.I. de trei ori cu cuţitul, în zona gâtului. Apoi, s-a urcat în maşina care venea din urmă, iar cei trei au plecat. Au mers în Grădina Botanică, unde Balmuş a aruncat cuţitul şi s-a spălat. Întregul incident fusese urmărit de la balcon de sora lui A.P., care a trimis ajutoare.

Cei doi răniţi s-au ridicat de jos, apoi au fost transportaţi de un prieten la spital. A.P. era rănit cel mai grav, plămânul fiindu-i perforat de cuţit. A avut nevoie de peste trei săptămâni de îngrijiri medicale. Dintre cele trei lovituri primite de I.I., una singură trecuse prin haine, rana nepunându-i însă viaţa în pericol.

În lipsa cuţitului, fapta lui Balmuş s-ar fi încadrat la lovire sau alte violenţe, faptă pedepsită cu o simplă amendă sau cu închisoarea între 3 luni şi 2 ani. Folosirea armei şi faptul că viaţa lui A.P. a fost pusă în pericol au dus la încadrarea faptei drept tentativă de omor, pedepsită cu închisoarea între 5 şi 10 ani. Comportarea lui Balmuş în timpul anchetei şi a procesului nu au fost de natură să-i uşureze situaţia.

„Inculpatul a dat o declaraţie în faţa organelor de cercetare penală, apreciată de procurorul de caz a fi parţial sinceră, în sensul că inculpatul a povestit cu lux de amănunte debutul conflictului cu persoanele vătămate, pe care l-a descris cu aparenţa unei reluări cu încetinitorul într-o filmare, conform aprecierii procurorului, a relatat insistent spaima pe care a trăit-o de două ori, adică în momentele în care ar fi fost agresat consecutiv de către victimele care l-ar fi trântit la pământ, după ce în prealabil l-ar fi strâns de gât, însă pare că atunci când în mod repetat, dar consecutiv ar fi aplicat loviturile cu cuţitul persoanelor vătă­mate, inculpatul a avut pierderi complete de memorie şi a spus că nu poate povesti dacă şi cu ce obiect a lovit. În cursul judecăţii, inculpatul s-a prevalat de dreptul la tăcere şi nu a dat nicio declaraţie în faţa instanţei de judeca­tă“, au reţinut judecătorii.

Magis­traţii Tribunalului l-au condamnat la 8 ani de închisoare. Dată vineri, sentinţa poate fi atacată cu apel.

Comentarii