(UPDATE-VIDEO) Ieşeanul muşcat de câinele medicului. Imagini cu momentul atacului. Drept la replică

miercuri, 14 martie 2018, 02:50
8 MIN

Drumul până la un laborator de analize medicale din zona CUG nu va fi uitat prea curând de un pensionar ieşean. Gheorghe Solomon s-a trezit cu un imens Akita sărindu-i la beregată chiar în timp ce ieşea de aici. Victima spune că patrupedul, al unei doctoriţe, a sărit gardul şi l-a atacat fără măcar să latre. „Putea să mă muşte de jugulară! Dacă era un copil?“, spune ieşeanul, care a scăpat fără răni grave. În final, medicul proprietar al câinelui l-a acuzat pe pensionar că s-a aplecat peste gard, şi aşa a fost muşcat. „În România suntem ai nimănui, dreptatea o fac cei cu bani. Ca medic trebuia să reacţioneze mai uman. Când am ajuns la IML, ştiau deja cum ne cheamă şi pentru ce am venit. Credem că doamna doctor a sunat înainte şi s-a asigurat că nu se trec prea mutle zile de îngrijire“, spune soţia victimei. În ultimele zile la Iaşi s-au înmulţit atacurile câinilor de rasă asupra trecătorilor.

Păţania unui ieşean care vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la câinii agresivi, cu stăpân, scoate la iveală o problemă cu care se confruntă în ultima perioadă urbea noastră. Cazurile cu câini de rasă care sar garduri şi muşcă trecători s-au înmulţit în ultimii ani în Iaşi, ultimul caz fiind semnalat redacţiei de ieşeanul Gheorghe Solomon. Acesta a mers sâmbătă să-şi ridice analizele medicale de la laboratorul SynLab de pe şoseaua Tudor Neculai, în zona CUG, când un câine de talie mare, din rasa Akita, a sărit peste un gard de lemn şi l-a muşcat de umărul stâng. Bărbatul a chemat Poliţia şi Salvarea, şi spune că doreşte să se ia măsuri, deoarece câinele este agresiv şi este un real pericol pentru toţi cei care merg la acest laborator.

Victima: „M-am trezit cu câinele la gât“

„Putea să mă muşte de faţă, ori de jugulară! Eu am ieşit pe uşa laboratorului, am făcut un pas, şi, când m-am întors, m-am trezit cu câinele la gât… Sărise peste gardul din dreapta, cum ieşi, dintr-o curte. În acea curte mai erau şi alţi câini, mai mici. Ce nu mi se pare drept este faptul că, la Poliţie, proprietara câinilor, care este medic în Iaşi, a declarat că m-am întins eu peste gard, şi de aceea m-a muşcat. Da' eu mă aplec peste garduri, ca să mă muşte câinii?“, spune revoltat ieşeanul, un pensionar în vârstă de 66 de ani. Acesta mai povesteşte că patrupedul l-a muşcat fără să fie provocat, şi că tot ce-şi doreşte este ca gardul, de puţin peste un metru, să fie înălţat, iar pe el să fie pus un anunţ de genul „câine agresiv“, totul pentru a nu mai păţi şi altcineva ce a păţit el, sau poate mai rău.

„În România suntem ai nimănui, dreptatea o fac cei cu bani. Putea fi un copil. Era un lucru de bun simţ ca doamna doctor să ne spună că va lua măsuri, şi să-şi ceară scuze. Răspunsul doamnei ne-a umilit… Ca medic trebuia să reacţioneze altfel, mai uman. Soţul meu a făcut două vaccinuri, şi mai are de făcut două, are tratament până pe 30 martie. Pe certificatul de la Medicină Legală este scris că are nevoie doar de 3-4 zile de îngrijire medicală. Ce ne-a uimit este faptul că, atunci când am ajuns la ei, ştiau deja cum ne cheamă şi pentru ce am venit. Credem că doamna doctor, proprietara câinelui, a sunat înainte şi s-a asigurat că nu se trec prea multe zile de îngrijire medicală. Azi am fost iar la Poliţie, şi ne-au întrebat dacă vrem să facem sesizare penală. Noi nu vrem nimic, doar să se ia măsurile care trebuie“, a precizat Maria Solomon, soţia voctimei.

„Nu este vina noastră, noi suntem chiriaşi aici“

Pentru mai multe detalii am sunat în cursul zilei de ieri la laboratoul SynLab, de unde am primit primit următoarea lămurire: „Nu este vina noastră, noi suntem chiriaşi aici“.

Cititi si: (VIDEO) Bărbatul muşcat ieri de un câine la nivelul scrotului va fi mâine externat

La rândul său, proprietara câinelui, medicul ginecolog Cristina Maria Avătăjiţei, a precizat scurt: „Câinele era în curtea lui, pe gardul lui. Eu am ajuns mai târziu la faţa locului, nu eram la cabinet în acel moment. Cert este că câinele nu a ieşit din curte“, a precizat aceasta. Menţionăm faptul că laboratorul se află în curtea medicului, spaţiul fiind închiriat de către SynLab. Prin urmare, bărbatul ar fi fost muşcat în curte, şi nu pe stradă. Este însă vorba de o curte de utilitate publică, din moment ce e închiriată unei firme ce lucrează cu public. Tot în aceeaşi curte se află şi unul din cabinetele medicale ale doctorului, „Viv­med“. Conform datelor primite de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ), ancheta se află în desfăşurare. „Pe data de 10 martie, la ora 9, un bărbat de 66 de ani din Iaşi a sesizat faptul că ar fi fost muşcat de un câine. În momentul de faţă s-a deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare coprorală din culpă. Cercetările continuă“, au precizat reprezentanţii IPJ Iaşi. Conform legii, neluarea de către proprietar a măsurilor de prevenţie a atacului canin asupra unei persoane constituie infrac­ţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. De asemenea, câinele poate ajunge într-un adăpost. 

UPDATE:

Proprietarul câinelui a trimis un drept la replică pe adresa ziarului. Îl prezentăm mai jos:

Consider că articolul a fost scris având informaţii doar de la o parte, respectiv de la presupusa victimă numitul Solomon Gheorghe, dar suntem dispuşi ca oricând să punem la dispoziţia dvs., a organelor abilitate înregistrările cu camera video, pentru a arăta că nu este nicidecum aşa cum s-a consemnat în articol.

1. Desfăşurarea evenimentului aşa cum reiese din pozele anexate:

Ora 08:29:23 dl. Solomon iese din laborator însoţit de femeia de serviciu, angajata Synlab, şi se îndreaptă amândoi spre gardul ce desparte cele două curţi pentru a admira câinii. Gardul are înălţimea de 160 cm. Câinele stătea cu spatele la aceştia uitându-se pe stradă.

Ora 08:29:34 dl. Solomon se sprijină de gardul despărţitor faţă în faţă cu femeia de serviciu uitându-se la câinii care se jucau în curte. Câinele stătea cu spatele la aceştia uitându-se pe stradă, fără a reacţiona în vreun fel la atingerea gardului de către cei doi.

 Ora 08:29:39 Femeia de serviciu în dorinţa de a-i prezenta probabil câinii domnului Solomon, întinde mâna, pe care purta mănuşa albastră, peste gardul despărţitor, fluturând-o energic în perimetrul proprietăţii noastre unde se jucau căţeii, moment în care câinele o observă şi se întoarce spre cei doi.

 Ora 08:29:42 câinele interpretând gestul şi atenţia celor doi ca o posibilă ameninţare la adresa puilor şi astfel sare pe gard mai mult agăţându-l decât muşcându-l pe dl. Solomon din dorinţa evidentă de a-l alarma şi a-l atenţiona pe acesta, nicidecum de a-i “sări la beregată” aşa cum declara acesta şi cum eronat s-a consemnat în articol. Se poate observa cu claritate că patrupedul nu era într-o stare de agitare, de tulburare sau nervozitate, rezultând astfel că nu a fost nicidecum un atac, ci a fost mai mult o atenţionare în interesul de a-şi proteja familia pe care o supraveghea şi cu care se juca.

 2. Soţia mea, nu a sunat nicidecum la IML Iaşi, pentru simplul motiv că nu cunoaşte pe nimeni la acea instituţie, iar speculaţiile d-lui Solomon cum că s-ar fi izbit de o amabilitate ieşită din comun din partea lucrătorilor IML Iaşi, rămâne la latitudinea oricui să judece acest aspect (dacă suntem lăsaţi cu orele pe holurile unităţilor spitaliceşti şi/sau sanitare nu este bine, dacă suntem luaţi cu prioritate şi ni se vorbeşte amabil, într-o zi nelucrătoare, din nou nu este bine, ba mai mult suntem victima unui trafic, etc…)

3. Susţinerile d-lui Solomon cum că banii rezolvă totul, probabil că sunt sau nu adevărate, dar nu pot eu judeca acest lucru.

Singurul lucru palpabil şi adevărat pe care pot să-l prezint dvs şi opiniei publice este acela că suntem o familie cât se poate de normală, avem doi copii, o fata şi un băiat de 11 ani, respectiv de 16 ani, care muncim de dimineaţă până seara, şi nicidecum nu putem fi catalogaţi ca fiind “oameni cu bani”, lăsând prin aceasta să se înţeleagă o oarecare influenţă asupra unor lucrători de la IML sau de la alte instituţii.

Este foarte adevărat, că la această familie frumoasă am înţeles să adăugăm şi 2 exemplare canine, pe care cu mândrie şi responsabilitate îi considerăm membri ai familiei noastre şi care în prezent au şi puiuţi, acesta fiind şi motivul pentru care dl. Solomon a fost ”atenţionat” de câinele matur.

4. Ca o ultimă chestiune de referinţă în acest incident, am observat din cele prezentate de dvs, că zgârietura a fost făcuta la umăr, iar dl. Solomon şi-a exprimat indignarea că putea să fie la jugulară speculând astfel din dorinta de a agrava situaţia.

Vă aduc la cunoştinţă pe această cale că sunt gata să-mi asum orice responsabilitate pentru acest eveniment, la fel cum sunt gata să-mi apăr prin orice mijloace legale familia, numele acesteia, demnitatea şi mai ales dreptul la nu ni se aduce acuzaţii neadevărate doar din dorinţa de a fi stigmatizaţi.

 

Cititi si: Un ambulanţier a fost muşcat de câinele familiei la care urma să intervină

Comentarii