Urmează cavalerii de la Malta

luni, 10 iunie 2019, 01:43
3 MIN
 Urmează cavalerii de la Malta

Astăzi, de la ora 21:45 are loc pe stadionul TaQali din La Valette partida dintre reprezentativele Maltei şi României din cadrul grupei F a preliminariilor Euro 2020.Este pentru prima dată în istoria fotbalului românesc când tricolorii se confruntă cu echipa insulară din Mediterana * meciul va fi transmis pe Pro TV

 

 

Aşa s-a brodit de ani şi ani, Malta a rămas singura echipă europeană care nu s-a întâlnit niciodată la nivel de ţări. Până în ultimii ani, când au mai apărut pe harta UEFA Gibraltar şi Kosovo, cu care iar nu ne-am confruntat. Aşa, formaţii precum Floriana, Sliema sau Hibernians Paola ne-au vizitat des, iar culmea ironiei este că România chiar a disputat un meci amical în capitala Maltei, La Valetta pe singurul stadion cu pretenţii din ţară, TaQali. Tricolorii au întâlnit acolo Germania, în 1998, cu care a terminat la egalitate, 1-1. Nemţii au egalat în final, după ce Viorel Moldovan deschisese scorul. Aşadar, o întâlnire în premieră cu o echipă care, în decursul istoriei a fost formată din “cavaleri de la Malta”. Una dintre cele mai modeste echipe ale continentului a debutat în fotbal în 1957, când a fost învinsă cu 2-3 de echipa Austriei. În ultimii ani, ca şi alte “buturugi” mici, fotbalul maltez a mai ieşit în faţă, dar progresele sale nu au atins nivelul unor echipe mai “obraznice” precum Luxemburg sau Cipru. Primele victorii s-au întâmplat în 1970 în faţa Greciei şi Islandei, iar de atunci “cavalerii” au aşteptat 23 de ani până să câştige un meci (cu Estonia). Iar în 2017, se poate vorbi de cea mai mare victorie a fotbalului maltez (1-0 cu Ucraina).

Chiar dacă au răsuflat uşuraţi după reuşitele lui Keşeru de la Oslo, tricolorii sunt încă afectaţi de remiza cu Norvegia, care totuşi în menţin în cursa de calificare pentru Euro 2020. Ei au sosit ieri în ieri la La Valetta şi au dat de o caniculă de 34 de grade. Cosmin Contra şi-a dat seama că nu s-a întâlnit cu inspiraţia la Oslo, în privinţa formaţiei de start şi succesul la schimbări i-a dat curaj să schimbe la greu. În primul rând, Ianis Hagi a dovedit că se “cere” prin joc titluar. Apoi, “Guriţă” are de făcut două schimbări forţate în apărare: Dragoş Grigore va fi suspendat, iar Benzar (pe care Contra l-ar fi vrut titular astăzi) a suferit un necaz în familie şi a fost învoit să plece acasă. De asemenea, Contra pare că s-a lămurit cu Gicu Grozav sau chiar Nicuşor Stanciu, vânătorul de petrodolari.

Una peste alta, cu toate progresele făcute de maltezi, tricolorii nu au voie să piardă în faţa acestei echipe, mai ales că pot urca pe locul II în grupă, mai ales că Suedia are o misiune foarte grea în Spania. Cel de-al treilea meci al grupei este Feroe – Norvegia. În ultimul meci disputat în grupă, elevii lui Ray Farrugia au pierdut cu 0-3 în Suedia. Cel mai normal lucru din fotbal, întrucât maltezii n-au câştigat niciodată vreun meci în deplasare.

Formaţiile probabile

Malta: Bonello – Z.Muscat, Apap, A.Agius, J.Caruana – Cormolan, S.Muscat, Mintoff – Effiong, Nwoko, Montebello.

România: Tătăruşanu – Chipciu, Grigore, Nedelcearu, Bancu – Deac, Băluţă, Marin, Hagi – Puşcaş , Keşeru.

Arbitru: Dennis Higler (Olanda)

Comentarii