De Business

Punem punctul pe știi

Urmează scumpiri în serie? Fabricile avertizează că reuşesc tot mai greu să ţină pasul cu creşterea cererii

miercuri, 03 ianuarie 2018, 12:28
1 MIN
 Urmează scumpiri în serie? Fabricile avertizează că reuşesc tot mai greu să ţină pasul cu creşterea cererii

Tot mai multe fabrici la nivel mondial avertizează că reuşesc din ce în ce mai greu să ţină pasul cu creşterea cererii şi ar putea fi nevoite să majoreze preţurile, în condiţiile celor mai favorabile perspective economice de după 2011, transmite Bloomberg.

Indicii referitori la intenţiile de achiziţii ale managerilor de companii, calculaţi de IHS Markit, din ţări precum China, Germania, Franţa, Canada şi Marea Britanie, sugerează presiuni în creştere asupra ofertei.

În Statele Unite, indicele calculat de IHS Markit a crescut pentru a treia lună consecutiv, din ultimele patru, la cel mai ridicat nivel atins după luna martie 2015, în contextul ”unor presiuni tot mai mari asupra capacităţii de producţie”. Aceste presiuni asupra ofertei ar putea însemna că producătorii vor fi nevoiţi să facă angajări sau să investească mai mult pentru a evita o supraîncălzire. Acest fapt ar putea să le oblige să crească preţurile.

JPMorgan Chase se numără între băncile care anticipează pentru acest an un avans al economiei mondiale de aproximativ 4%, iar marţi a anunţat că indicele compozit PMI pe care l-a calculat folosind indici PMI din întreaga lume a atins cel mai ridicat nivel de după februarie 2011. Obligaţiunile guvernamentale au scăzut marţi la nivel global, traderii anticipând o accelerare a inflaţiei. În Statele Unite, indicele PMI calculat de IHS Markit a urcat în decembrie la 55,1 puncte, de la 53,9 puncte în noiembrie, iar în zona euro acest indice a atins nivelul record de 60,6 puncte.

Comentarii