USR acuză că delictul de opinie politică a fost legiferat după un amendament al Laurei Vicol

marți, 15 martie 2022, 12:10
1 MIN
 USR acuză că delictul de opinie politică a fost legiferat după un amendament al Laurei Vicol

Stelian Ion, „confundat” cu Laura Vicol. Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup şi pe motiv de apartenenţă politică, printre altele. Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea. Proiectul de lege avea ca scop punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Dar un amendament introdus de Laura Vicol (PSD), şefa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, incriminează şi delictul de opinie pe motiv de apartenenţă politică şi prevede pedeapsa cu închisoarea până la trei ani, a declarat pentru G4Media Mihai Badea (USR), membru în Comisia Juridică.

„Ce înţelegeţi prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenţei politice? Codul penal nu conţine nicio definiţie a acestei noţiuni, care rămâne la aprecierea instanţei. Nesocotiţi nu doar dreptul la liberă exprimare, dar şi principiul constituţional al calităţii, clarităţii şi preciziei legii. Practic, orice critică mai substanţială pe care un cetăţean obişnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a spus Badea pentru G4Media.

Faptele, însă, arată că nu Vicol a introdus acel amendament în lege, ci doi colegi de la USR ai deputatului Badea.

Legea în discuţie a fost iniţiată de Guvernul României în martie 2021. Iată forma articolului în cauză, aşa cum acesta a plecat de la Guvern: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane sau impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie de
persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Citiţi materialul integral pe defapt.ro

Comentarii