USR se dezgheaţă în plină iarnă. Cosette Chichirău țintește fotoliul de primar

luni, 20 ianuarie 2020, 02:57
4 MIN
 USR se dezgheaţă în plină iarnă. Cosette Chichirău țintește fotoliul de primar
Cosette Chichirău a prezentat cele două echipe pentru CL şi CJ şi priorităţile mandatului de primar pe care speră să-l câştige. „Personal, voi face tot ce este posibil pentru a-l înlătura pe Mihai Chirica din Primărie şi pentru a instala, în sfârşit, după 30 de ani, o administraţie corectă şi competentă”.

La o zi după desantul liderilor PLUS în Iaşi, filiala locală a USR a reapărut în spaţiul public după o perioadă de mai bine de un an în care prezenţa a fost meteorică. Săptămâna trecută, un comunicat anunţa prima listă de candidaţi la localele pentru Consiliul Judeţean. A doua listă a fost lansată alaltăieri, din partea PLUS, dar cele două urmează să fie comasate în una singură, a alianţei celor două formaţiuni.

Pe lista USR sunt 16 nume noi – Ştefan Tanasă, Marius Ciobanu, Daniel Dîscă, Mihail Bogdan, Codrin Dănilă, Iulian Bucşă, Adrian Goţa, Andreea Apostu, Mihai Lupu etc. – şi poate fi consultată, cu mai multe informaţii despre candidaţi, pe pagina de Facebook a USR Iaşi. Încă nu a fost desemnat un candidat la preşedinţia CJ.

Primii zece aspiranţi la un mandat în Consiliul Local sunt: Filip Havîrneanu, Ionuţ Anastasiei, Raluca Roşu, Silviu Gurlui, Iulian Huşanu, Andrei Popescu, Cezar Baciu, Maria Carcea, Laura Chiticaru şi Liviu Rusu. După cum se ştie încă de astă-toamnă, candidatul Uniunii la funcţia de primar este Cosette Chichirău. Ea şi-a asumat anunţarea priorităţilor judeţului – extinderea reţelelor de apă, gaz şi canalizare, asfaltarea drumujrilor, renovarea şcolilor, parcuri industriale şi reîmpăduriri.

Pe municipiu, „avem nevoie să reducem poluarea, să reducem haosul urban, să creştem siguranţa publică“. „Primarul actual este mai mult un fel de director de salubritate sau chiar mai puţin. Avem nevoie de un primar care să se ocupe de proiectele mari ale Iaşului. Oamenii care au fost până acum în administraţie au fost mai preocupaţi de amante şi vile decât de interesele cetăţenilor“, a adăugat ea.

Cosette Chichirău a pledat pentru digitalizarea serviciile administraţiei publice. „În şase luni putem să avem o Primărie informatizată“, a estimat liderul USR Iaşi, precizând că acest lucru nu va afecta „neapărat“ numărul angajaţilor instituţiei. Pe de altă parte, „funcţionarii de acolo nici nu au condiţii pentru a interacţiona cu cetăţeanul, pentru a-l face să se simtă ajutat de administraţie“, a explicat ea atmosfera actuală din Municipalitatea ieşeană.

Negocieri grele pentru un candidat unic dacă alegerile rămân într-un singur tur

Ea a confirmat că, în cel mult o lună, vor fi gata listele comune de candidaţi ai Alianţei USR-PLUS, cu obiectivul de a prezenta liste complete în fiecare oraş şi comună din judeţ la alegerile locale din iunie. Scorul vizat: 40 la sută în municipiul reşedinţă şi 30 la sută în judeţ. „Personal, voi face tot ce este posibil pentru a-l înlătura pe Mihai Chirica din Primărie şi pentru a instala, în sfârşit, după 30 de ani, o administraţie corectă şi competentă“, s-a angajat Cosette Chichirău.

Faţă de candidatura lui Liviu Iolu, anunţată de PLUS, Chichirău a declarat că se consideră mai bine pregătită, dar că dezbaterile din interiorul alianţei vor stabili în final cine va intra în cursă pentru viitorul mandat de primar. În acelaşi timp, dacă această cursă va rămâne într-un singur tur, ea a admis că ar putea fi sprijinită o candidatură unică a partidelor de opoziţie. Dacă un alt candidat „are un proiect mai bun şi dacă stă mai bine în sondaje“, a adăugat Cosette Chichirău. „Dar vrem să ne asigurăm că are proiectul care trebuie şi echipa care îi trebuie. În acel caz, va fi o negociere, pentru că nu suntem un partid de cumetrii şi de schimbat posturi“, a conchis candidatul USR la Primărie.

Amintim că premierul Ludovic Orban a anunţat că îşi va asuma răspunderea pentru trecerea prin Parlament a proiectului de lege privind organizarea alegerilor locale pentru primar în două tururi de scrutin, ca la alegerile prezidenţiale. Asumarea răspunderii presupune că, dacă propunerea Execu­tivului nu va întruni majoritatea, însă opozanţii (PSD, UDMR şi, posibil, alţii) vor putea să adune minim 233 de voturi, Guvernul este demis.

Comentarii