Va fi sau nu decontat Spitalul mobil din fonduri europene? Ce va spune instanţa?

Asociaţia Euronest, deţinătoarea spitalului modular, a mai formulat o acţiune în instanţă.

miercuri, 24 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Va fi sau nu decontat Spitalul mobil din fonduri europene? Ce va spune instanţa?

Asociaţia Euronest, deţinătoarea spitalului modular amplasat la Leţcani, a atacat în instanţă decizia Curţii de Conturi prin care a fost respinsă contestaţia formulată după un control al inspectorilor instituţiei. „Deşi contestaţia este respinsă, se fac nişte aprecieri favorabile modului în care am acţionat până la momentul controlului şi chiar şi după aceea”, ne-a explicat Alina Popa, directorul executiv al Euronest.

Ea a adăugat că nu sancţiunea este contestată de data aceasta (este obiectul unei alte acţiuni în instanţă), ci raportul în sine. „Am contestat întâi amenda, pentru că asta era procedura, iar la raport am formulat contestaţie. După ce am primit răspunsul, am făcut plângere în instanţă”, a adăugat directorul Euronest.

Demersul asociaţiei nu afectează în niciun fel încercarea de a obţine fie şi parţial o rambursare din fonduri europene a costului spitalului mobil. Amintim că suma finală a fost de aproximativ 11 milioane de euro, după aplicarea unor sancţiuni furnizorului turc pentru întârzierea aducerii elementelor complexului la Iaşi. Alina Popa a precizat că Euronest a făcut această propunere cu mai bine de o lună în urmă.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Dangă, a declarat că a solicitat Ministerului Fondurilor Europene „o actualizare a ghidului solicitantului, în aşa fel încât Asociaţia Euronest să devină eligibilă. Ştiam de la bun început că nu este eligibilă. Am înaintat ministerului propunerea Euronest, astfel încât pe o linie de finanţare existentă să devină eligibilă şi asocierea de consilii judeţene”, pe baza căreia funcţionează asociaţia. Vicele CJ a mai spus că „probabil în plenul şedinţei CJ de săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care consilierii să aibă acces la documente şi informaţii prin intermediul unei comisii de evaluare şi verificare a modului în care a fost realizat acest obiectiv”.

Comentarii