Vă vine a crede? Avem cele mai „curate” spitale din UE, conform raportărilor

luni, 21 ianuarie 2019, 02:58
2 MIN
 Vă vine a crede? Avem cele mai „curate” spitale din UE, conform raportărilor

Conform raportărilor, avem cele mai bune spitale din UE. Ministerul Sănătăţii recunoaşte că subraportarea este o problemă a întregului sistem.

Problema subraportării infecţiilor nosocomiale din spitalele ieşene nu şi-a găsit nici până în momentul de faţă o rezolvare, în 2017 şi în primul semestru al anului 2018 valorile fiind asemănătoare cu cele din 2016. Dacă în anul 2016 se raportau puţin peste 2.300 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, în 2017, numărul lor a fost de 2.469, iar în primul semestru al anului trecut numărul a fost de 1.289.

Într-o interpelare a deputatului ieşean Costel Alexe, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că subraportarea este o problemă a întregului sistem de sănătate şi că nu este vina unei singure entităţi. Mai exact, cele mai multe infecţii înregistrate în anul 2017 în judeţul Iaşi au fost în secţiile de chirurgie, fiind vorba despre 704 cazuri, precum şi la Anestezie şi Terapie Intensivă, unde au fost 611 cazuri. Restul au fost la pediatrie, nou-născuţi, obstetrică, ginecologie, dar şi în alte secţii. Din punctul de vedere al cauzelor, majoritatea au fost digestive sau respiratorii, numărul lor fiind de 594, respectiv 523, urmate de cele urinare, 440 de cazuri şi chirurgicale, 379.

„Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva, reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical până la condiţiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate. Predominanta «cultură a blamării» împiedică focalizarea pe cauzele reale şi pe modalităţile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine şi nu face decât să îngreuneze obţinerea obiectivelor dorite“, a precizat în răspunsul interpelării dr. Roxana Şerban, medic primar epidemiolog.

Asta deşi prin Ordinul MS 1101/2016 privind normele de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, în art. 3 se menţionează că „depistarea/identificarea, înregistrarea şi declararea/raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale de către orice unitate sanitară sunt obligatorii“, fiecare spital fiind astfel obligat să elaboreze un program propriu de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor.

În primul semestrul al anului 2018, situaţia a fost asemănătoare, din cele 1289 de infecţii, 316 au fost în secţiile de chirurgie, iar 327 în Anestezie şi Terapie Intensivă. Din punct de vedere al cauzelor, pe primul loc au fost tot cele respiratorii şi digestive, în număr de 624, existând însă şi 57 de cazuri de septicemie. Deşi vorbim despre o subraportare, Iaşul este al doilea judeţ după Bucureşti în ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti, fiind urmat de judeţul Cluj cu 1.720, sau de Timiş cu 1.525.

Comentarii