Anchetă de amploare

Vaccinare la chiuvetă în cabinetul unui medic din Iași premiat de prefect (UPDATE)

miercuri, 12 ianuarie 2022, 13:33
3 MIN

Astăzi, 12 ianuarie 2022, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, efectuează un număr de 25 de percheziții la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19. Potrivit unor surse, sunt vizate cadre medicale din Ciohorani, iar un vaccin fals ar fi costat 500 de lei.

UPDATE 1: Fostul prefect, Marian Grigoraș, a declarat pentru „Ziarul de Iași” că a acordat în total patru premieri pentru medicii de familie care s-au descurcat foarte bine în campania de vaccinare. Pentru cele trei acordate în noiembrie, inclusiv în cazul medicului din Ciohorăni, acesta a solicitat instituțiilor care colaborează cu Prefectura Iași să efectueze o verificare sumară a medicilor, pentru a fi sigur că nu există niciun fel de probleme. 

„A fost o vizită ok, am mers împreună cu primarul, iar doamna doctor a fost încântată de atenția care i se acordă. Nu am avut nicio suspiciune pentru că, înainte de a da aceste distincții, am solicitat o verificare sumară – nu în scris, ci informal – de la instituțiile care se ocupă cu aceste aspecte. Am vrut să văd dacă sunt suspiciuni fiindcă apăruseră deja discuțiile despre cazuri cu vaccinare fictivă prin țară. Am întrebat și mi s-a spus că nu există nicio suspiciune la medicii cărora voiam să le acord aceste distincții pe baza datelor furnizate de la DSP”, a declarat Marian Grigoraș.

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul deschis în judeţul Neamţ au fost reţinuţi trei medici, o asistentă şi un intermediar.

UPDATE Conform surselor „Ziarului de Iași”, doctorița vizată de către ancheta polițiștilor din Neamț este Daniela Bejan, care este de mai mulți ani medic de familie în comuna Ciohorăni. Martorii au povestit că la cabinet s-au prezentat dimineață polițiști de la Piatra Neamț care au găsit-o pe dr. Bejan la cabinet și au stat de vorbă cu aceasta aproximativ o oră la fața locului. Conform acelorași martori, aceasta nu a fost reținută și nici nu a plecat mai departe să fie audiată la secție.

În ciuda apelurilor telefonice repetate, aceasta nu a putut fi contactată. Nici reprezentanții administrației locale nu au vorbit până acum cu doctorița, nefiind disponibilă.

„Nu mai era nimeni la dispensar când am fost, am aflat că a fost poliția de la cetățeni, au făcut o verificare la cabinetul medical al Danielei Bejan. Atât știu la ora asta. Avem o relație foarte bună cu ea din punctul meu de vedere, este un medic deosebit și chiar cetățenii din comunitate apreciază activitatea dumneaei, am și felicitat-o în trecut pentru cum se implică în munca medicală cu cetățenii. Suntem foarte surprinși de situația asta”, a declarat Ticu Simion, primar în localitatea Ciohorăni, pentru „Ziarul de Iași”.

Există doi medici de familie care activează pe raza comunei, unul are o jumătate de normă la Miroslovești și jumătate la Ciohorăni, iar dr. Daniela Bejan mai are un punct de lucru în județul Neamț, unde, conform primarului, are activitatea principală.

INFO

Se pun în executare 5 mandate de aducere și 7 ordonanțe de ridicare a unor obiecte, înscrisuri sau date informatice.

Cercetările în cauză vizează aspecte de natură infracțională săvârșite începând cu jumătatea anului 2021 și până în prezent, de către medici și asistenți medicali din cele două județe care, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, au eliberat certificate de vaccinare anti-COVID-19 unor persoane.

În unele cazuri, beneficiarii au obținut certificatele de vaccinare fără ca măcar să asigure prezența fizică la cabinetele medicale sau centrele de vaccinare.

Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a sesizării formulată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț de către D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Neamț.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor  D.G.A. din cadrul serviciilor județene anticorupție Neamț, Suceava, Iași, Vaslui și Bacău, a polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, precum și efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamt și Brigăzilor de Operațiuni Speciale Bacău și Suceava.

Comentarii