Vaccinarea la prima doză a crescut de şase ori la Iaşi. Numărul morţilor se menţine însă ridicat

vineri, 22 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Vaccinarea la prima doză a crescut de şase ori la Iaşi. Numărul morţilor se menţine însă ridicat

3.567 doze de vaccin au fost administrate în ultimele 24 de ore înregistrate de oficialităţi în judeţul Iaşi. Dintre acestea, 1.929 sunt vaccinări cu prima doză, 453 cu a doua doză, 1.185 cu doza trei. Un număr record în acest val pandemic, dacă este să ne gândim că, anterior, nivelul de la prima doză ajunsese la 200-300 de vaccinuri pe zi. Cele mai multe vaccinări s-au făcut la centrul de la Cinematograful Victoria: 363. Dintre medicii de familie, cele mai multe doze au fost administrate, la fel ca şi în ziua precedentă, la cabinetul medicului Iulia Movileanu, din Paşcani, cu 40 de persoane vaccinate.

Din nefericire, la Iaşi s-au înregistrat în continuare morţi, un număr aproape record, de 21 de pacienţi pozitivi. Totodată, numărul cazurilor noi pozitive se apropie de recordul anterior, înregistrându-se nu mai puţin de 708 noi cazuri în ultimele 24 de ore.

Ieri, pe teritoriul României, au fost înregistrate 16.110 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, fiind raportate 448 de decese (215 bărbaţi şi 233 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Dintre acestea, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 21 la categoria de vârstă 40-49 ani, 66 la categoria de vârstă 50-59 ani, 104 la categoria de vârstă 60-69 ani, 148 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 108 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Autorităţile medicale ieşene rămân în continuare foarte îngrijorate. Dr. Vasile Cepoi, şeful DSP Iaşi, a vorbit în continuare de estimările pe care le-a făcut instituţia, şi care arată că vârful valului 4 ar putea fi atins abia la jumătatea lunii noiembrie, precum şi că în ianuarie ar putea exista un al cincilea val pandemic. “Situaţie care, dacă se adevereşte, pune sistemul de sănătate din judeţ în incapacitate de a face faţă solicitărilor. Deja noi suntem la limită, am extins cât am putut toate capacităţile de tratament, avem peste 800 de paturi cu oxigen, avem 149 de paturi de Terapie Intensivă – de la 30, câte aveam anul trecut în această perioadă. Am extins la maxim toate capacităţile de asistenţă medicală. A încerca să facem mai mult ar însemna să îi privăm pe pacienţii non-Covid de asistenţă medicală, lucru care nu este posibil”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Referitor la o eventuală carantină generală, el s-a arătat parţial sceptic: „Cum am mai declarat, având în vedere doar criteriile epidemiologice, o carantină totală ar fi benefică, ar fi singura soluţie pentru a limita această rată extraordinară de răspândire a infecţiei. Necesară este carantina, dar nu ştiu dacă poate fi pusă în practică. Repet, cel mai dificil lucru pe care cred că îl avem de realizat dacă facem o carantină totală, este să avem forţa de a putea controla, adică forţele de ordine să aibă capacitatea de a controla respectarea regulilor”. 

Comentarii