Veronica Antal, ridicată la rangul sfinţilor într-o ceremonie la care au asistat mii de oameni

luni, 24 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Veronica Antal, ridicată la rangul sfinţilor într-o ceremonie la care au asistat mii de oameni

„Eminenţa voastră, episcopul de Iaşi a cerut cu umilinţă sfântului părinte Papa Francisc să o înscrie printre fericiţi pe venerabila slujitoare a lui Dumnezeu, Veronica Antal, fecioară şi martiră.“

Cuvintele citite de episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, au marcat începerea ceremoniei de beatificare a Veronicăi Antal, prima femeie şi primul laic român ridicat la rangul sfinţilor.

La ceremonie au participat foarte mulţi preoţi din Dieceza de Iaşi, cât şi din alte structuri ale episcopiei, cât şi câteva mii de credincioşi, în faţa altarului stând şi sora şi fratele Fericitei, în timp ce la altar au fost purtate relicvele ei şi în timpul slujbei, după citirea decretului de beatificare, a fost dezvelită şi icoana Veronicăi Antal, care va fi celebrată de acum înacolo pe 26 august.

Slujba a fost oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, dar cea mai importantă prezenţă a fost cea a cardinalului Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Acesta a citit decretul de beatificare semnat de Papa Francisc, alături de un mesaj din partea acestuia.

„Împlinind cererile fratelui nostru, Petru Gherghel, episcop de Iaşi, precum şi ale multor fraţi întru episcopat şi ale multor credincioşi, după ce a fost consultată Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, noi, cu autoritatea noastră apostolică, aprobăm ca venerabila slujitoare a lui Dumnezeu, Veronica Antal, credincioasa laică din ordinul franciscan secular, care cu sufletul înflăcărat de credinţă a apărat până la martiriu consacrarea sa domnului Isus, în viitor să fie numită cu titlul de fericită, iar sărbătoarea ei să poată fi celebrată în fiecare an în locurile şi modurile stabilite de drept în ziua de 26 august.“

În timpul slujbei, cardinalul a ţinut şi o amplă predică, lăudând martiriul Veronică Antal, cât şi felul în care cei care au cunoscut-o au ştiut să îi păstreze vie memoria. Cardinalul le-a vorbit în special tinerilor, şi a transmis că îşi doreşte ca România să aibă curajul Veronică Antal.

„În această ţară, ca în multe altele, regimul comunist a pretins să-l elimine pe Dumnezeu, a distrus biserici, a format tinerele generaţii la ateism, dar nu a putut să şteargă credinţa din inimile multor familii. Mă adresez în special tinerilor: astăzi există alte tipologii de asupritori, care caută să vă seducă şi să întunece experienţa voastră creştină. Mesajul pe care-l lasă, mai ales vouă, tânăra Veronica, este unul de lumină şi speranţă“, a mai spus cardinalul în discursul său.

În urma slujbei care a avut loc pe 22 septembrie în Nisiporeşti, localitatea de unde provenea Veronica Antal, aceasta a devenit cel de-al şaselea român ridicat la rangul sfinţilor, după ce în 2014 episcopul martir Anton Durcovici, care a murit în închisorile comuniste, a fost la rândul său beatificat.

Comentarii