Victimă fără nicio vină: A mers într-un club ieşean şi era să-şi piardă un ochi

marți, 23 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Victimă fără nicio vină: A mers într-un club ieşean şi era să-şi piardă un ochi

Aflat la locul unui scandal, un simplu martor a devenit victimă. Puţin a lipsit să-şi piardă un ochi în urma conflictului la care nu a participat în niciun fel. Singura sa greşeală a fost că a întors capul într-un moment nepotrivit.

Incidentul în care a fost implicat Ionuţ N. s-a petrecut în noaptea de 11/12 ianuarie 2019, într-un club ieşean. Bărbatul venise în club cu o prietenă. Şi-au lăsat fiecare haina pe un scaun de lângă bar, după care s-a îndreptat spre lateralul barului pentru a discuta cu un amic aflat acolo întâmplător. La rându-i, prietena cu care venise a intrat în vorbă cu un cunoscut, în apropiere. La un moment dat, în club a intrat Narcis Guzgă, însoţit de un prieten, ambii deja băuţi. S-au aşezat tocmai pe scaunele pe care Ionuţ N. şi prietena sa îşi lăsaseră hainele.

O persoană aflată în club le-a atras atenţia asupra acestui fapt, după care s-a întors cu spatele, văzându-şi de treabă. Guzgă însă se simţise jignit şi l-a împins puternic din spate în alt clilent. A izbucnit un scandal în care s-au implicat mai mulţi clienţi ai barului. Auzind gălăgia, Ionuţ N. a întors capul pentru a vedea ce se întâmplă. Tocmai atunci însă, Guzgă aruncase un pahar în adversarul său. Nu l-a nimerit, dar paharul l-a lovit pe Ionuţ N. în arcada ochiului drept. Paharul s-a spart, cioburile sfâşiindu-i bărbatului partea dreaptă a feţei. Guzgă a mai aruncat un pahar, fără însă a nimeri pe nimeni. În cele din urmă, conflictul a fost aplanat de cei prezenţi la faţa locului.

Ionuţ N. a suferit multiple răni în zona ochiului drept, inclusiv o hernie de iris, având nevoie de peste două luni de îngrijiri medicale pentru vindecare. Raportul ulterior al Institutului de Medicină Legală a reţinut o atrofie posttraumatică de nerv optic, îngustarea câmpului vizual la 50%, acuitatea vizuală a ochiului drept fiind de doar 30%. Sechelele au rămas definitive, neexistând posibilităţi terapeutice de îmbunătăţire a vederii victimei. Din cauza afectării vederii, Ionuţ N. nu a mai putut conduce maşina.

Narcis Guzgă a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violenţe. Victima sa a solicitat în instanţă daune morale de 100.000 lei şi daune materiale de 70.000 lei, reprezentând diferenţa de venituri de la data incidentului. Pentru evaluarea pretenţiilor materiale, magistraţii Judecătoriei au solicitat depunerea la dosar a unei informări din partea IML privind incapacitatea adaptativă a victimei. Această informare nu a mai ajuns însă până la pronunţarea sentinţei, întrucât ea ar fi trebuit solicitată de Ionuţ N., care însă nu a făcut-o.

Judecătorii au reţinut totuşi cuantumul relativ redus ale pretenţiilor. „În ceea ce priveşte daunele de natură morală, instanţa arată aceea că, prin comparaţie cu alte sume solicitate de rudele victimelor în accidente de circulaţie, cuantumul acestora este mai mult decât rezonabil şi onorabil, acestea putând cere despăgubiri în cuantum de mai multe milioane de euro”, au precizat magistraţii. Aceştia au aprobat daune morale de 40.000 lei. Guzgă a fost condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind contestată de Guzgă. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii