VIDEO: Astăzi se sărbătoresc 18 ani de transplant renal la Iași (UPDATE)

sâmbătă, 08 decembrie 2018, 10:19
3 MIN

Astăzi se sărbătoresc 18 ani de transplant renal la Iași. La manifestarea care are loc la Universitatea de Medicină și Farmacie sunt prezenți medici și pacienți transplantați. Este așteptată și directoarea Agenției Naționale de Transplant, dr. Anca Baculea.

Prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal, a prezentat activitatea din cei 18 ani, echipa care a contribuit la cele peste 200 de transplanturi, precizând și rata de supraviețuire a pacienților transplantați care este de peste 90%.

UPDATE

Directorul Agenției de Transplant, dr. Anca Baculea, a precizat că în perioada următoare vor exista discuții concrete la nivel național pentru a vedea cum poate fi dezvoltată activitatea de transplant, având în vedere că anul acesta în toată țara au fost doar 61 de donatori în moarte cerebrală, jumătate din câți au fost, spre exemplu, în 2016. Ea a spus că totuși "există o tendință pozitivă în ceea ce privește donarea".

UPDATE

Managerul spitalului, ec.Bogdan Cojocaru, a anunțat că de anul viitor atât blocul operator, secția ATI, dar și compartimentul de transplant renal vor trece printr-o serie de schimbări, fiind vorba despre o investiție de 3,5 milioane de euro cu ajutorul Primăriei, atât în infrastructură, cât și în aparatura medicală.

UPDATE

Dr. Corneliu Moroșanu, chirurg vascular și coordonator al echipei de transplant, a prezentat perspectiva chirurgicală a transplantului, explicând că este "o muncă de echipă, în care toți trebuie să aibă disponibilitate în orice moment".

UPDATE

În deschiderea evenimentului a vorbit și rectorul UMF, Viorel Scripcariu, care a caracterizat chirurgia de transplant ca fiind una "foarte grea, indiferent că este renală sau hepatică, fiind nevoie de o echipă multidisciplinară; nu este doar chirurgul implicat în actul propriu-zis".

Sunt prezenți la eveniment și reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ din Chişinău, Republica Moldova, dar şi Di­rectorul Agenţiei Naţionale de Transplant din Republica Moldova, dr. Igor Codreanu, ur­mând a fi discutate mai multe colaborări trecute şi viitoare pe linia Iaşi-Chişinău pe subiectul transplantului renal.

„Prezenţa medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sănătăţii dintr-o gamă largă de ţări şi medii de practică va aduce o valoare ştiinţifică importantă evenimentului şi va crea noi oportunităţi pentru viitoare proiecte de colaborare. Suntem convinşi că acest eveniment va reprezenta o uriaşă oportunitate de a împărtăşi experienţe profesionale şi de a spori colaborarea în domeniul transplantului renal în România, şi nu numai“, au precizat organizatorii.

„Programul de transplant renal din cadrul Spitalului Clinic «Dr. C.I. Parhon» a debutat în anul 2000, până în prezent, fiind efectuate peste 200 de intervenţii de transplant renal. Anul acesta au fost efectuate 26 de astfel de intervenţii chirurgicale, o cifră pe care ne-am dori să o putem depăşi în anii următori şi, mai important, aceste intervenţii s-au desfăşurat în condiţii moderne şi sigure“, au mai spus repre­zentanţii Spitalului „Dr. C.I. Parhon“.

Comentarii