VIDEO: Candidat la Primaria Iaşi care nu locuieşte în oraș – Liviu Iolu

luni, 20 ianuarie 2020, 02:57
5 MIN
 VIDEO: Candidat la Primaria Iaşi care nu locuieşte în oraș – Liviu Iolu

PLUS şi-a lansat candidaţii în alegerile pentru administraţia locală: un „imigrant” şi un combatant pentru defeudalizarea CJ.

 

Dintre candidaţii lansaţi de PLUS pentru Primărie şi CJ, Liviu Iolu, respectiv Daniel Şandru, primul a atras atenţia, întrebările jurnaliştilor şi, ulterior, criticile mai multor personalităţi ieşene active în mediul social online. În vârstă de 39 de ani şi absolvent al Facultăţii ieşene de Jurnalism, Iolu a fost purtător de cuvânt al Guvernului Cioloş şi consilier de stat pe probleme de comunicare la Cancelaria prim-ministrului din 4 martie 2016 până pe 4 ianuarie 2017.

Originar din Dorohoi, la fel ca un alt fost primar al Iaşului din perioada 2003-2015, candidatul PLUS, a părăsit oraşul, după absolvirea facultăţii, oscilând între Bucureşti şi Bruxelles, în calitate de consilier politic şi coordonator al echipei de comunicare a delegaţiei Alianţei USR-PLUS din Parlamentul European. El a revenit anul trecut în oraşul studenţiei, odată cu înfiinţarea filialei PLUS, dar alaltăseară, la anunţarea candidaturii, s-a angajat că se va muta şi cu domiciliul aici. Spre deosebire de celelalte alegeri, la locale, atât candidaţii cât şi alegătorii trebuie să aibă domiciliul în localitatea/judeţul unde candidează, respectiv votează.

După o scurtă prezentare, în care a spus că administraţia locală are nevoie de un suflu nou pentru că primarii de până acum nu au făcut altceva decât să gospodărească oraşul, Liviu Iolu a avut de răspuns mai multor întrebări legate de venirea sa „dinafară“ ca să candideze la administrarea Iaşului.

„Din acest moment, o să vin la Iaşi“, a promis el, dând asigurări că va recupera prin dezbateri publice deficitul de notorietate. Iolu a subliniat că va fi „o competiţie, nu o luptă“ cu candidatul USR şi că, oricine va câştiga nominalizarea pentru Primărie, celălalt candidat îi va susţine activ campania. „Nu fac parte din nicio reţea care a frânat dezvoltarea şi modernizarea Iaşului, este unul din argumentele principale ale candidaturii mele“, şi-a prezentat Liviu Iolu un atu al său în cursa pentru Primărie.

Defeudalizarea CJ şi înlăturarea căciulismului şefilor CJ

Daniel Şandru, profesor universitar, coordonator al Departamentului Centenar al Cabinetului Cioloş, iar acum al celui de la Primăria Iaşi, a declarat că urmăreşte „defeudalizarea CJ şi implicit a judeţului Iaşi“ şi înlăturarea „căciulismului“. „Am avut în cei 30 de ani preşedinţi de CJ care au mers cu căciula-n mână la guvern şi în faţa şefilor de partide. Eu cred că Iaşul trebuie reprezentat cu demnitate, atât atunci când vorbeşti cu şeful tău de partid, cât şi atunci când vorbeşti cu premierul sau cu miniştrii de resort. Renunţând la această umilinţa faţă de partid sau faţă de guvern, le putem reda demnitatea tuturor cetăţenilor“, a subliniat Daniel Şandru în scurta sa prezentare.

Despre administraţia judeţeană de la Iaşi, el a menţionat în primul rând nevoia unei „igienizări“ după dezastruoasa guvernare PSD-ALDE.

De remarcat că listele PLUS pentru Consiliul Local şi pentru Consiliul Judeţean sunt în mare parte comune. Altfel spus, 9 din cei 14 candidaţi la CJ se află şi pe lista celor 17 candidaţi la CL. Urmează dezbaterea internă în cadrul Alianţei USR-PLUS, pentru desemnarea candidatului unic la Primăria Iaşi şi a celui pentru CJ, precum şi a listelor comune pentru cele două consilii, Local şi Judeţean. Termen: jumătatea lunii februarie.

„Rămânerea acestui guvern în funcţie se justifică doar dacă România e reformată“

Mai departe, preşedintele Dacian Cioloş a admis că partidul său ar putea să sprijine în alegeri candidatul cel mai bine plasat, „pentru că nu ne mai putem permite, aşa cum s-a întâmplat în 2016, în unele locuri, să ne jucăm cu mândria şi orgoliile. E important să recâştigăm Capitala şi ca în toate oraşele, şi chiar şi în mediul rural, să lăsăm deoparte odată pentru totdeauna baronatul care s-a instalat acolo şi care drenează din banii publici sume care am văzut unde se duc: prin acel Program Naţional de Dezvoltare Locală sunt finanţaţi primarii pe criterii politice, iar mediul rural a rămas în noroi“.

El a pledat, totodată, pentru organizarea alegerilor anticipate. „Rămânerea acestui guvern în funcţie se justifică doar dacă România e reformată. Altfel, pierdem timpul pe politicianisme“, a mai spus fostul premier al guvernării tehnocrate din 2016.

Pe de altă parte, Cioloş a arătat că PLUS are 17-18.000 de membri. „Atingem un tip de electorat pe care USR nu l-a atins“, explicat el, precizând că fuziunea celor două formaţiuni va avea loc după cele două runde de alegeri din 2020. Liderul PLUS a ţinut să atragă atenţia că, în ambele partide, peste 85-90 la sută dintre membri nu au mai făcut politică.

Reuniunea de la Iaşi a marcat şi inaugurarea cabinetului europarlamentar al lui Dragoş Tudorache. Ministru al Afacerilor Interne, ministru al Comunicaţiilor şi şef al Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloş în 2016, Tudorache este absolvent al Facultăţii de Drept de la Universitatea „Al.I. Cuza“, promoţia 1997. Cabinetul funcţionează în clădirea Casei Cărţii, de pe Pietonal.

Iaşul candidaţilor străini

Dorin Dobrincu, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“, a comentat acid pe platforma Contributors prezenţa lui Liviu Iolu la Iaşi, în calitate de candidat la Primăria municipiului reşedinţă: „Ce îl recomandă pe domnul respectiv pentru această funcţie? Care este legătura sa cu oraşul? Locuieşte aici? Nu! Lucrează aici? Nu! A fost implicat în vreo acţiune cunoscută în favoa­rea Iaşului? Nu! Ştie care sunt problemele oraşului? Mă îndoiesc. Să presupunem că nu va câştiga primăria, ce va face atunci? Va rămâne aici, din dragoste pentru Iaşi şi pentru oamenii săi? Nu am niciun motiv să cred asta. Cu siguranţă se va reîntoarce la Bucureşti, cu ceva notorietate numai bună de folosit pentru alegerile parlamentare din toamnă“.

Pe reţelele de socializare au apărut mai multe reacţii pe acelaşi subiect, în care sunt menţionaţi şi candidaţii la alegerile parlamentare impuşi de la Bucureşti. În definitiv, încă o dovadă de căciulism.

Comentarii