VIDEO Cum arată cascada din România care ar putea detrona prăbuşita Bigăr în preferinţele turiştilor

luni, 14 iunie 2021, 22:59
1 MIN
 VIDEO Cum arată cascada din România care ar putea detrona prăbuşita Bigăr în preferinţele turiştilor

Cea mai cunoscută cascadă din munţii Pădurea Craiului, cea de la Vadu Crişului, din judeţul Bihor, poate detrona faima Bigăr, atât ca mărime cât şi ca frumuseţe, apa acoperind ca un văl transparent baldachinul de travertin şi muşchi pe care coboară de la o înălţime de 9 metri, într-un bazin spectaculos săpat de apă în calcar.

Pârâul iese din peştera de la Vadu Crişului şi, iniţial, se vărsa în Crişul Repede după ce cobora o pantă lină.  Cursul i-a fost deviat, însă, în perioada interbelică, atunci când proprietarul terenurilor, contele Zichy Ödön a decis să dinamiteze muntele, convins de un cantonier, Karl Handt, care era sigur că apa care ieşea din versant ascunde frumuseţi nemaivăzute.   

S-a întâmplat în 1903. Iar curiozitatea cantonierul care răspundea de construirea căii ferate în Defileul Crişului Repede a dus la descoperirea peşterii care poartă numele satului. 

Doi ani mai târziu, alături de doi colegi, celebrul geolog Czárán Gyula a explorat şi cartografiat peştera lungă de 2.700 de metri, descoperind în adâncurile ei chiar şi rămăşiţe ale faimosului urs de peşteră, "Ursus Spaeleus".   Impresionat de frumuseţea locurilor de sub munte, contele Zichy a comandat amenajarea turistică a peşterii, astfel că încă de atunci au fost montate în interiorul acesteia scări şi punţi de lemn, iar în 1905 a fost deschisă vizitatorilor.

Mai mult, pe adevarul.ro

Comentarii