De Business

Punem punctul pe știi

Situaţie complicată pentru fermierii din jurul capitalei Moldovei

VIDEO – Cum poţi combate eficient seceta? Ne spune cea mai autorizată voce din Iaşi

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
3 MIN
 VIDEO – Cum poţi combate eficient seceta? Ne spune cea mai autorizată voce din Iaşi

„Sunt tehnologii care pot avea costuri de punere în funcţiune de 15, chiar 25% mai mici, în contextul în care aceste secete de toamnă sunt frecvente”, susţine Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a vorbit în studioul ZDI TV despre problemele mari ale fermierilor din Moldova în faţa secetei. În momentul de faţă, comparativ cu anul precedent, regiunea Iaşului trece printr-o perioadă extrem de secetoasă care a afectat profund recoltele de toamnă.

În mod concret, în ultimele 2 luni şi jumătate aproape că nu a plouat, departe de necesarul pentru culturile abia plantate sau care urmau să fie plantate. Sunt afectate câmpurile de rapiţă, grâu, orz, mazăre furajeră, rectorul USV Iaşi apreciind chiar că unele culturi, în unele zone, nici nu au mai putut fi plantate. El a explicat că soluţia acelor fermieri este să planteze în primăvară direct culturile de atunci, mai mult decât şi-ar fi planificat deja, iar ploile venite la timp în 2022 i-ar putea ajuta să evite, pe alocuri, chiar un dezastru din punct de vedere financiar.

Tehnologii care reduc costurile cu 25%

Prof. univ. dr. Gerard Jităreanu a prezentat însă una dintre soluţiile pentru perioadele de secetă: tehnologiile avansate de semănare fără întoarcerea brazdei. Acestea sunt foarte bune de folosit în perioada secetei pe care o traversăm în regiunea Moldovei, iar mulţi dintre fermierii din Moldova au investit în astfel de aparaturi care pot salva un sezon dificil. „Sunt tehnologii care pot avea costuri de punere în funcţiune de 15, chiar 25% mai mici, în contextul în care aceste secete de toamnă sunt frecvente, cam o dată la 2 ani. Atunci, tehnologiile convenţionale nu pot fi aplicate şi se utilizează diverse variante ale lor, care renunţă la prelucrarea solului ca lucrare de bază prin arătură cu întoarcerea brazdei, executându-se afânări sau renunţându-se direct la afânare sau arătură şi ajungându-se până la semănatul direct”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.

El a lăudat fermierii cu care lucrează USV Iaşi, spunând că foarte mulţi dintre ei au investit în tehnologii moderne, iar din acest motiv universitatea pregăteşte studenţii pentru a se ridica la un nivel cât mai înalt atunci când ajung în fermele din Moldova. Din această legătură strânsă cu mediul de afaceri se nasc şi proiectele universităţii: în ultimul an s-a pus foarte mult accentul pe proiecte antreprenoriale, studenţii mergând în practică la marile ferme, fiind şi plătiţi cu burse mai mari, echivalentul unui salariu. 

Preţurile pentru fermieri s-au dublat

Dacă anul agricol 2020 – 2021, care s-a încheiat la 1 septembrie, a fost unul foarte bun, profiturile fermierilor nu au fost foarte mari, explică rectorul. Deşi multe culturi au înregistrat recorduri în recoltarea la hectar, inclusiv în câmpurile experimentale ale universităţii, cheltuielile au erodat acest profit. „În funcţie de input, că vorbim de îngrăşăminte, gaze, combustibili etc, cheltuielile fermierilor aproape s-au dublat într-un an de zile. Este adevărat că a crescut şi preţul produselor agricole, dar profitul nu va fi foarte mare la producători şi se va reflecta această creştere în preţul produselor ajunse pe piaţă”, a precizat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Acesta spune că statul ar trebui să aibă în vedere, prin ministerele de resort, două direcţii importante: pe de o parte ar trebui să exportăm mai puţin produs brut şi să importăm produse finite, să fie o exploatare şi prelucrare mai mare în ţară, iar sistemul de irigaţii ar trebui să fie o prioritate la investiţiile naţionale. În momentul de faţă nu se face suficient, explică acesta, nici pentru conversarea celui deja-existent, care nu ajunge în multe locuri şi transformă agricultura în una extrem de meteodependentă. 

Comentarii