VIDEO: Huiduieli în Piaţa Unirii în timpul discursurilor ţinute de premierul Ciucă şi Marcel Ciolacu

marți, 24 ianuarie 2023, 12:16
6 MIN
 VIDEO: Huiduieli în Piaţa Unirii în timpul discursurilor ţinute de premierul Ciucă şi Marcel Ciolacu

Discursurile ţinute de premierul Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, la Iaşi, cu ocazia Zilei Unirii au fost acompaniate de huiduieli. 

Chiar în momentul în care cei doi au ajuns în Piaţă o parte dintre manifestanţi au început să vocifereze. Trădătorii", "La puşcarie", “Hoţii” – erau "sloganurile" preferate de unii participanţi. Au fost mai multe zone de unde s-au auzit huiduieli. În lateralul hotelul Traian, spre Lapuşneanu, era un grup "tradiţional" de protestatari din Iaşi, activişti care manifestă cu oricare ocazie.

Spre cinema Victoria, era asocialţiile care militează pentru autostrăzi. În centrul Pieţei, a fost grupul din jurul AUR. Huiduielile din Piaţă au continuat inclusiv la discursurile ţinute de Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi cel al primarului Chirica. Edilul s-a referit la dezbinare, în vreme ce premierul a mers mai departe, vorbind de tendinţele şi manifestările extremiste. Totuşi, "nucleul" dur al mulţimii care a huiduit a fost format din simpatizanti AUR: "PNL si PSD, aceeaşi mizerie", "Vrem anticipate", "Hoţii".

Cititi si: Unirea Principatelor: Toate detaliile de la manifestările din Piaţa Unirii

Discursul premierului Nicolae Ciucă: Premierul Nicolae Ciucă a afirmat în discursul rostit marţim în Piaţa Unirii din Iaşi, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, că lecţia istorică rămasă peste timp e că prin voinţă, unitate, curaj şi susţinerea cetăţenilor por fi atinse cele mai ambiţioase obiective, Premierul a remarcat că mişcările extremiste încearcă să ne influenţeze societatea, precizând că pot fi recunoscute cu uşurinţă, pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înţelegeri, frica în locul acţiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiţiei prin lege. ”Societăţile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci şi lecţiile oferite de istorie”, a subliniat premierul. El s-a referit şi la Autostrada Moldovei şi la cea a Unirii. La începutul discursului său, din mulţime, unde se aflau si câteva sute de simpatizanţi AUR, s-au auzit fluierături şi scandări ”Hoţii!”.

”Mă bucur să revin la Iaşi, într-o zi cu o semnificaţie specială pentru România. Astăzi sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române – actul fondator prin care naţiunea română a pus bazele modernizării şi emancipării statului şi a început opera neobosită a unificării poporului nostru. Rădăcinile României europene se regăsesc în  Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voinţă în jurul valorilor şi obiectivelor comune. Unirea Moldovei cu Ţara Românească nu ar fi fost posibilă fără acţiunile curajoase ale paşoptiştilor, fără munca neobosită a elitei intelectuale din cele două principate, fără demersurile neîntrerupte ale diplomaţiei româneşti pe lângă Cancelariile Marilor Puteri şi, mai ales, fără susţinerea populară a românilor. Aşadar, actul de acum 164 de ani a fost opera de voinţă şi de curaj a întregului popor şi a elitei sale politice”, a afirmat Ciucă.

El a a subliniat că lecţia istorică rămasă peste timp este că prin voinţă, unitate, curaj şi susţinerea cetăţenilor noştri putem reuşi cele mai ambiţioase obiective, realizările recente confirmă acest lucru. iar aderarea României la NATO, obţinerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

”România este astăzi în faţa unei etape importante pentru viitorul nostru. Miza comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat şi consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei şi întregii lumi. Iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viaţă mai bună fiecărui român, fără a lăsa pe cineva în spatele liniilor de dezvoltare. De a reduce, cât mai rapid cu putinţă, decalajele între sate şi oraşe, între regiunile României.

Guvernul pe care îl conduc a reuşit progrese semnificative. Pentru că suntem la Iaşi, aş dori să mă refer la Autostrada Moldovei, A7, un obiectiv aşteptat mulţi ani de cetăţeni şi care, în sfârşit, are perspective certe de realizare. Finanţarea este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate, iar antreprenorii au început lucrul. Modul în care reuşim să avansăm acest proiect în perioada scurta în care l-am repus între priorităţi este încă un exemplu ca împreună putem pune lucrurile în mişcare, uniţi de dorinţa pentru mai bine. A8, Autostrada Unirii, Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni va consolida, prin finanţarea europeană de care beneficiază România, oportunităţile de dezvoltare ale Moldovei”, a declarat şeful Executivului.

El a subliniat că aceeaşi mobilizare trebuie să se regăsească în toate acţiunile îndreptate spre creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, spre dezvoltarea comunităţilor şi a ţării. ”În România europeană toţi cetăţenii trebuie să aibă şanse egale, să se simtă în siguranţă şi să aibă speranţa unui viitor mai bun şi mai prosper”, a explicat Ciucă.

Garanţiile de securitate oferite de NATO şi de parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, fondurile europene, inclusiv cele pe care le putem accesa prin PNRR, nivelul investiţiilor de la bugetul de stat şi mai ales existenţa unei unităţi de acţiune politică la nivel intern şi extern sunt atuurile dezvoltării noastre.

Conform premierului, drumul României către prosperitate este vegheat de valorile şi libertăţile democratice, respectând, în egală măsură, rădăcinile moştenite de la înaintaşi.

”Asemenea tuturor democraţiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, şi în România mişcări politice extremiste încearcă să ne influenţeze societatea. Le recunoaştem cu uşurinţă, pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înţelegeri, frica în locul acţiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiţiei prin lege. Societăţile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci şi lecţiile oferite de istorie. În plus, în cazul României, echilibrul şi înţelepciunea socială, susţinerea puternică a valorilor europene şi euroatlantice acţionează ca un veritabil catalizator în jurul libertăţilor democratice. Vă mulţumesc şi am încredere că împreună vom menţine România acolo unde îi este locul de secole – în marea familie a democraţiilor europene şi occidentale!”, a încheiat premierul Ciucă.

 

 

 

Comentarii