VIDEO: Pompierul-erou! A scos pe brațe din casa în flăcări o femeie imobilizată

marți, 16 octombrie 2018, 01:59
3 MIN
 VIDEO: Pompierul-erou! A scos pe brațe din casa în flăcări o femeie imobilizată

Acesta a intrat în flăcări doar în tricou, fără echipament de protecţie, a găsit pe pipăite femeia paralizată şi a scos-o afară în ultimul moment. Incendiul pare să fi fost pus de o mână criminală.

Un pompier ieşean aflat în timpul liber a reuşit să salveze o femeie bolnavă, imobilizată la pat, din incendiul care a avut loc vineri în Galata. Tot în acest caz, poliţia s-a autosezizat cu privire la faptul că focul ar fi fost pus de o mână criminală.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 13, pe strada Văleni. Pompierul Eusebiu Achiţei (foto), în vârstă de 35 de ani, se afla în timpul liber, la o casă aflată în construcţie, la câteva străzi depărtare. Acesta a văzut fu­mul gros şi a fugit în zona respectivă. A observat flăcările şi a intrat în casa cuprinsă de foc îmbrăcat doar cu un tricou. El a declarat că victima nu mai trăia dacă uşa locuinţei nu era închisă, incendiul din interior neavând aer pentru a se propaga. Pompierul a mers în genunchi, sub perdeaua de fum, şi a ajuns la victima imobilizată în pat pe pipăite.

„Mă aflam la aproximativ 80 de metri de incendiu, când acesta a izbucnit. Am văzut un fum negru şi m-am gândit că cineva a dat foc la cauciucuri sau cabluri. Am auzit un strigăt puternic şi m-am gândit că este o situaţie pe­riculoasă. Am sărit un gard, am fugit printr-o pădure, am ajuns în faţa porţii clăririi care ardea. Nu am găsit nicio persoană la faţa locului de la care să cer o informaţie dacă sunt persoane în casa în care ardea. Poarta de la intrare era încuiată cu un lacăt. L-am spart cu o piatră, apoi am intrat în curte. Am observat că focul se propaga din partea stângă a clădirii. Mi-am creat o cale de acces, aşa că am mutat maşina care se afla în curte. Am scos maşina din curte, ca să las loc autospecialelor care urmau să vină. M-am întors la intrarea în casă şi am observat că focul se manifesta violent, se auzeau şi nişte explozii ale unor butelii cu gaz. Atunci am auzit un strigăt din spate, probabil al unei vecine, care a zis că în interiorul casei se afla o persoană, imobilizată la pat. M-am deplasat în genunchi în interior şi, pe pipăite, am dat de un pat în care se afla o persoană. Am întrebat-o dacă este bine, însă nu mi-a răspuns. Am luat-o în braţe şi am transportat-o afară, în siguranţă. Femeia era bolnavă. Pur şi simplu a fost norocul ei că mă aflam în zonă“, a precizat Eu­se­biu Achiţei, pompierul erou.

În privinţa cauzelor incendiului, pompierii au precizat că focul ar fi fost pus intenţionat.

„Detaşamentul 2 de Pompieri Iaşi în colaborare cu Detaşamentul 1 de Pompieri Iaşi au intervenit în municipiul Iaşi, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Au ars astereala din lemn care compunea acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp, o tonă de furaje, obiecte de uz casnic, trei anexe cu pereţi din lemn pe aproximativ 130 mp, o anexă din lemn de 30 mp şi 10 mc de lemn. A fost evacuată din incen­diu o persoană cu handicap locomotor, în vârstă de 62 de ani, şi predată unui echipaj SAJ Iaşi. Cauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“, au precizat reprezentanţii ISU.

De asemenea, poliţiştii au precizat că au deschis un dosar penal în acest caz.

„Sunt făcute cercetări pentru infracţiunea de distrugere din culpă“, a spus şi Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Comentarii