VIDEO: Reportaj: Iaşul în plină noapte! Cum arată oraşul după ora 22?

miercuri, 25 martie 2020, 02:50
3 MIN

Se respectă sau nu ordonanţa militară la Iaşi? Concluzia primei seri de controale în stradă, după ora 22: firmele de catering şi taxiurile par a avea, dacă nu de câştigat, măcar cel mai puţin de pierdut de pe urma epidemiei de coronavirus. Culmea, taximetrele au clienţi chiar dacă este interzisă ieşirea din casă. Astfel, după ora 22, pe străzile Iaşului mai pot fi văzute doar taxiuri, maşini de la livrări pizza sau catering. dar, din nefericire, şi unii rătăciţi, pe ici pe colo. În prima seară, poliţiştii şi jandarmii ieşeni au blocat cele opt intrări în municipiul Iaşi şi au dat zeci de amenzi. Nu au lipsit tinerii inconştienţi care au ieşit în oraş ca şi cum starea de urgenţă ar fi o joacă. „Ziarul de Iaşi“ a făcut turul oraşului şi vă relatează cât de în serios am luat ordonaţa. Ce am văzut nu e tocmai de bine!

Aproape de ora 22, când intra în vigoare ordonanţa militară 2/2020, pe străzile din Canta şi Păcurari se circula în mod obişnuit. Abia 30 minute mai târziu, civilii s-au rărit brusc şi au rămas în trafic doar taxiurile şi maşinile de la firmele de catering. Alături, prin cartierul Dacia, la ora 22.30 o dubă a Jandarmeriei mergea printre blocuri, iar printr-un megafon jandarmii atenţionau oamenii să stea în case. Culmea, ieşenii ieşiţi din case să îşi plimbe câinele se uitau speriaţi, nefiind obişnuiţi cu această măsură. Chiar şi pe aici, şoferii firmelor de catering goneau nebuneşte pe străzile goale, pentru a livra pizza caldă ieşenilor aflaţi izolaţi în case. Prin cartierul Alexandru, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au observat un echipaj de la Poliţia Locală oprit şi cu girofarurile în funcţiune. Vizavi, un boschetar „aştepta“ tramvaiul în staţie.

Culmea, tramvaiul a sosit rapid, chiar când ne amuzam mai tare, ştergându-ne zâmbetul răutăcios de pe feţe. După ce am dat o tură spre Familial, unde am mai văzut două persoane în staţia de tramvai, am coborât pe sub pasarelă, spre Gară. După intersecţia cu Billa, ne-a atras atenţia un grup de tineri care stăteau aplecaţi asupra unui bărbat cu părul alb, întins cu faţa în jos, pe trotuarul din faţa unui bloc-turn. Până să ne dumirim, o ambulanţă a apărut de nicăieri şi două persoane s-au dat jos. Unul dintre ambulanţieri l-a cunoscut pe cel întins pe jos. „Este băut tare. Este un vecin de-al meu. Nu îi faceţi poză, vă rog“, ne-a spus acesta. Miloşi, l-am ajutat pe ambulanţier să îl ridice pe cel căzut şi să îl punem pe un scaun. Drept recompensă, asistenta medicală ne-a dat o pereche noi de mănuşi chirurgicale. Bune: le-am pus în geantă, pentru vremuri mai grele.

Primele amenzi de 1.000 lei fiecare: doi tineri într-un Audi

Tot în jurul orei 22.30, Poliţia şi jandarmii au blocat cele opt ieşiri din municipiul Iaşi. În capăt Păcurari, mai multe echipaje de la Biroul Rutier Iaşi, Poliţia Locală şi Jandarmeria Iaşi au început să oprească totul pe dreapta. Printre primele maşini oprite au fost două autocare, ai căror pasageri au fost controlaţi fiecare. Aceştia veneau de la fabrica Delphi, şi erau pline cu muncitori, spre casă. Apoi, poliţiştii au oprit un autoturism Audi, în case se aflau doi tineri din Leţcani. Aceştia nu aveau niciun document, gol sau completat, la ei şi au răspuns în bătaie de joc poliţiştilor, motivând că au ieşit din casă pentru a cumpăra o pâine din Iaşi. Cei doi au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei fiecare, pentru că au încălcat ordonanţa militară 2/2020.

1.770 lei – amenda medie

După o perioadă de timp, poliţiştii au oprit un autoturism micuţ, deoarece gonea nebuneşte. Şoferul era de la o firmă de catering şi livra pizza în Valea Lupului. „Vă rog să nu mă ţineţi mult deoarece se răceşte pizza! Se supără clientul…“, a spus tânărul de la volan poliţiştilor uimiţi. De altfel, în urma acţiunilor de luni seara, poliţiştii şi jandarmii au dat nu mai puţin de 38 de sancţiuni, în valoare totală de 67.200 lei. Asta înseamnă o amendă medie de peste 1.770 lei. Oamenii legii cred însă că, astăzi, numărul amenzilor va fi mult mai mare, având în vedere că sancţiunile pot fi aplicate şi ziua, în anumite condiţii. Atenţie mare, deci, la prevederile noii ordonanţe: amenzile pot fi între 100 şi 5.000 de lei, cea mai frecventă valoare fiind 1.000 de lei. 

Comentarii