Vin încă 25 de autobuze electrice. Vom avea un transport public mai puţin aglomerat?

Sunt în evaluare şi două oferte pentru 18 noi tramvaie.

luni, 10 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Vin încă 25 de autobuze electrice. Vom avea un transport public mai puţin aglomerat?

La un an după ce consilierii locali şi-au dat acordul pentru solicitarea finanţării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă Component (HCL 289/26.07.2022), Primăria Iaşi a lansat licitaţia de achiziţie a încă 25 de autobuze electrice, de aproximativ 10 m lungime. În acelaşi timp, se vor achiziţiona 25 de staţii de încărcare lentă şi 8 staţii de încărcare rapidă, precizează anunţul de licitaţie. 

„Achiziţia de autobuze electrice noi este absolut necesară deoarece contribuie la îmbunătăţirea calităţii serviciilor de transport public şi totodată la reducerea emisiilor de carbon din transport, a poluării fonice şi a consumului de energie, determinând creşterea atractivităţii transportului public şi având ca rezultat final îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi creşterea bunăstării locuitorilor”, menţionează textul procedurii.

Valoarea totală estimată pentru acest lot de autobuze este de 59,8 milioane de lei. Ofertele vor fi evaluate după componenta financiară (40 la sută din punctaj), după perioada extinsă a garanţie (până la 10 la sută pentru cel puţin un an/100 de mii km, peste termenul obligatoriu de 5 ani/ 500 mii km), pentru numărul suplimentar de călători peste capacitatea minimă impusă (50, din care 26 în picioare) şi după consumul de energie/ soluţia de încărcare rapidă. Ofertele sunt aşteptate până pe 18 august, iar durata contractului va fi de 30 de luni.

În toamna anului trecut, la Iaşi au ajuns tot pe fonduri europene 20 de autobuze poloneze Solaris, în lungime de 12 metri. Capacitatea unui astfel de autovehicul este de 82 de pasageri (30 pe scaune, 52 în picioare), iar autonomia este 65 km.

Pe de altă parte, la licitaţia pentru achiziţia a încă 18 tramvaie de 22 metri lungime sau înscris aceleaşi două firme care au furnizat câte 16 astfel de tramvaie în 2021 şi 2022, respectiv PESA (Polonia) şi Bozankaya (Turcia. Procedura a fost lansată cu două luni în urmă de Municipalitate la un preţ estimat de 177 milioane de lei. 

Comentarii