Violența domestică a explodat în timpul izolării. Care e situația în România

miercuri, 08 aprilie 2020, 21:44
2 MIN
 Violența domestică a explodat în timpul izolării. Care e situația în România

La adăpostul multor locuințe din România, după ușile închise de teama coronavirusului, se petrec adevărate drame. Femei și copi, sunt obligați să se izoleze, împreună cu un adult abuziv, de care se tem, dar pe care nu îl pot părăsi.

 

De altfel, cazurile de violență domestic (agresiuni, bătăi și scandaluri) au crescut dramatic, la nivel mondial, de la începutul pandemiei.

Apel la Telefonul Copilului 116111: „Nu pot să îl evit pe tatăl meu în perioada asta… îmi tot spune că mi-o caut cu lumânarea și că merit să fiu lovită”.

Este unul dintre sutele de mesaje primite la Telefonul Copilului în martie, prima lună de izolare impusă de pandemie. Psihologii și asistenții sociali spun că numărul cazurilor de violență în familie s-a dublat în martie față de luna precedentă.

Cătălina Surcel, director executiv Asociația Telefonul Copilului: ”Problema principală este legată de faptul, culmea, că petrec tot mai mult timp împreună. Copiii simt că nu se mai pot refugia în școală sau în grupul de prieteni, iar sentimentul de izolare se resimte profund”.

Atmosfera devine tot mai tensionată, mai ales în familiile în care unul dintre adulți face abuz de alcool.

Daniela Dumulescu, psiholog: ”Foarte multe femei și foarte mulți copii sunt supuși unor presiuni psihologice, sunt învinovățiți pentru situația actuală uneori, și acesta reprezintă un abuz”.

În România, nu există date oficiale, deocamdată. Victimele nu sunt obișnuite să ceară ajutorul, de frică sau de rușine. Totuși, pot suna în orice moment la 112 pentru a cere ordin de protecție.

Crina Căliman, director DGASPC Mureș: ”Numărul din statistici nu este relevant în ceea ce înseamnă fenomenul violența în familie. Dacă există perioada când numărul victimelor este mare sau mic, este datorită faptului că aceste victime sunt informate sau ajung la aceste servicii”.

În fiecare județ există locuințe protejate, unde victimele pot primi găzduire, dar și consiliere.

Teodora Baba, consilier psihologic: ”Avem adăpostul la capacitate maximă și în acest moment. Încurajăm victimele să solicite ajutorul poliției și să ceară ordin de protecție, care poate fi dat pe loc de polițist”.

Mai multe informații, pe stirileprotv

Comentarii