Viteza CFR: un deceniu pentru reabilitarea pasajului de la Gara Internaţională

miercuri, 01 iunie 2022, 22:23
1 MIN
 Viteza CFR: un deceniu pentru reabilitarea pasajului de la Gara Internaţională

CFR face paşi mărunţi în urnirea proiectului de reabilitare a pasajului pietonal subteran de la Gara Internaţională. Au trecut opt luni de la momentul avizării investiţiei, timp în care specialiştii de la CFR nu au reuşit să realizeze documentaţia pentru lansarea licitaţiei de proiectare şi execuţie. 

Primăria Iaşi a solicitat obiectivul în urmă cu peste 6 ani, cu scopul de a-l reabilita, dar CFR a refuzat, iar rezultatele se văd şi astăzi: pasajul continuă să degradeze zilnic. Pe parcursul anului 2021 a fost întocmită o expertiză tehnică a pasajului şi s-a elaborat Documentaţia de Avizare a lucrărilor de intervenţie. Studiile au fost recepţionate de CFR şi avizate în Consiliul Tehnico-Economic în luna septembrie 2021. „Actualmente se află în pregătire documentaţia pentru promovarea achiziţiei proiectării şi execuţiei”, se arată într-o adresă a Ministerului Transporturilor, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, fiind un răspuns la o interpelare pe temă a deputatului Alexandru Muraru.

Tunelul pietonal se află în stare de degradare de mai mult timp, în condiţiile în care CFR nici măcar cu reparaţii nu a intervenit la obiectiv. În 2016, CFR a refuzat oferta Primăriei Iaşi de a prelua pasajul cu scopul de a-l moderniza, iar, abia 4 ani mai târziu, CFR a lansat o licitaţie pentru efectuarea unei expertize. În adresa către Muraru, MT ţine să precizeze că „îmbunătăţirea condiţiilor pentru publicul călător şi siguranţa traficului pe căile ferate constituie o preocupare permanentă” pentru CFR.

Comentarii