Viteză maximă pe Drumul Expres Suceava-Botoşani. S-a găsit proiectant într-un timp record. Când va fi gata?

joi, 07 decembrie 2023, 20:38
2 MIN
 Viteză maximă pe Drumul Expres Suceava-Botoşani. S-a găsit proiectant într-un timp record. Când va fi gata?

Drumul de mare viteză A7 (Suceava – Botoşani are proiectant, anunţă pe pagina sa de Facebook fostul secretar de stat la Transporturi Adrian Covasnianu.

Proiectul ar urma să fie predat în 24 de luni. Viteza cu care s-a derulat licitaţia ar putea avea ca explicaţie că de aceasta s-au ocupat autorităţile judeţene din cele două unităţi administrative.

“După o licitaţie gestionată destul de rapid şi eficient de autorităţile locale în care lider a fost Consiliul Judeţean Suceava, încă un proiect de infrastructură mare din zona Sucevei a mai înregistrat un pas important: Consitrans SRL este câştigătorul licitaţiei de proiectare completă pentru drumul rapid dintre Suceava şi Botoşani”, scrie ieşeanul Adrian Covasnianu (foto).

Iată postarea fostului oficial al MT:

«În curând va începe proiectarea pentru cei 19,5 km de drum rapid (4 benzi) dintre Autostrada A7/Suceava şi Botoşani.

Cunoscând implicarea şi ambiţia autorităţilor din judeţul Suceava, este posibilă desfăşurarea etapei de proiectare într-o manieră asumată şi accelerată.

Coordonatele proiectului:

1. Drum de mare viteză A7-Suceava-Botoşani

2. Lungime: 19,550 km

3. Profil drum: 21 m cu patru benzi, câte 2 pe sens

4. Tip contract: Studiu de Fezabilitate+Proiect Tehnic

5. Valoare estimată a licitaţiei: 17,8 milioane lei

6. Durata de execuţie a proiectării: 24 de luni

7. Stadiu proiect: Licitaţie atribuită. Câştigător: Consitrans SRL. Urmează Semnarea contractului şi Eliberarea Ordinului de Începere a Lucrărilor.

8. Sursă finanţare execuţie: Program Transport 2021-2027

9. Estimare lansare licitaţie de Execuţie: 2026

Anul 2023 se poate încheia “en fanfare” pentru judeţele Suceava şi Botoşani şi cu premise investiţionale majore pentru perioada 2024-2027.

Într-un contextul investiţional mai larg, acest proiect se întregeşte cu varianta ocolitoare Botoşani, autostrada A7 Paşcani-Suceava-DN 2H/Drum Expres 2H-Siret, dar şi cu “embrionarul” drum al Nordului (Baia Mare-Vatra Dornei-Suceava), precum şi cu modernizarea căii ferate Dărmăneşti-Suceava şi chiar coridorul Suceava-Apahida(Cluj Napoca).

Cumulat, excluzând investiţiile energofage în Drumul Nordului şi calea ferată Suceava-Apahida, investiţiile destul de certe (bazate pe documentaţii mature) sunt estimate la peste 1,5 miliarde de euro pentru nordul Moldovei Apusene.

În consecinţă, se creează avantaje competiţionale majore pentru Suceava faţă de aglomerări urbane concurente din Moldova Apuseană dar cu factori de decizie locală mai puţin influenţi la nivel central.»

Comentarii