Vom avea la Iași al doilea centru din România pentru copiii arşi

joi, 18 martie 2021, 02:57
2 MIN
 Vom avea la Iași al doilea centru din România pentru copiii arşi

Cum va funcţiona Unitatea Funcţională de Arşi a fost explicat ieri public la Spitalul de Copii.

 

Copiii cu arsuri grave vor putea fi trataţi la Iaşi şi nu vor mai avea nevoie de transfer la Bucureşti, odată cu înfiinţarea Unităţii Funcţionale de Arşi în cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Reprezentanţii unităţii medicale – Alina Belu, managerul spitalului, medicul Sidonia Susanu, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi, în frunte cu Costel Alexe, au prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă cum va funcţiona şi care este rolul acesteia. Unitatea Funcţională de Arşi va funcţiona în cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă, având alocate zece paturi, iar alte 20 de paturi vor fi pentru compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.

„Sunt extrem de fericită pentru că în cei peste 20 de ani de carieră medicală este prima dată când uşile la care am bătut s-au deschis în folosul pacienţilor. Tratarea copiilor cu arsuri se realizează de la înfiinţarea spitalului, dar în ultimii zece ani la Spitalul de Copii s-au tratat pacienţi cu arsuri de peste 40%, chiar şi de 65% cu succes, în condiţiile în care colegii de la Bucureşti erau supraaglomeraţi. Chiar dacă nu eram unitate funcţională, atâta timp cât comandamentul DSU stabileşte ca un pacient să fie dus într-un anumit centru, centrul respectiv trebuie să acorde primul ajutor şi chiar tratamentul pe toată perioada de vindecare a arsurii”, a explicat dr. Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.

În momentul de faţă, serviciul pentru copiii cu arsuri este ocupat în proporţie de 80%, fiind vorba despre copii cu arsuri între 6 şi 40% din suprafaţa corporală, majoritatea cu arsuri de peste 20%. Astfel, spun reprezentanţii spitalului, Iaşul va deveni al doilea centru din ţară unde pot fi trataţi copiii cu arsuri grave, după cel de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Anual, la Spitalul de Copii din Iaşi sunt trataţi în medie 160 de pacienţi cu arsuri, dintre care peste 10% sunt copii cu arsuri grave, pe 40% din corp. „Noi tratăm arşi de peste zece ani, dar din acest moment ne vom extinde ca adresabilitate, având în vedere că suntem unitate funcţională. Nu ne vom opri aici, ne dorim să realizăm un centru de arşi în cadrul spitalului în care să putem trata «marele ars pediatric» la standarde europene”, a declarat Alina Belu, managerul spitalului. Proiectul pentru înfiinţarea Secţiei de Chirurgie Plastică a fost votat pe data de 12 martie în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Iaşi.

Comentarii