Vosganian, despre cele 12 proiecte pe care le urmăreşte ALDE în zona Moldovei

sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 02:58
2 MIN
 Vosganian, despre cele 12 proiecte pe care le urmăreşte ALDE în zona Moldovei

El a cerut o coalizare politică a aleşilor moldoveni pentru susţinerea construirii de autostrăzi şi a modernizării căilor ferate, dar nu a putut să spună dacă a făcut lobby în Parlament pentru această idee.

În prima întâlnire din acest an cu reprezentanţii mass-media, Varujan Vosganian a reluat lista celor 12 proiecte din domeniul căilor de comunicaţii pe care le urmăreşte ALDE în zona Moldovei. Printre acestea, autostrada A8, calea ferată rapidă Bucureşti-Paşcani cu ramificaţii spre Suceava şi Iaşi, autostrada pe aceeaşi direcţie (A7), drum expres de la Tg. Frumos la Botoşani, Autostrada Nordului etc.

Deputatul a promis că va raporta săptămânal stadiul fiecărui proiect, deşi a anticipat că în acest an nu se va întâmpla nimic pe aceste „fronturi“ – poate cu excepţia centurilor ocolitoare începute la Bacău şi Suceava. Motivul este cunoscut deja: alocarea unor sume derizorii pentru aceste proiecte în bugetul de stat, ceea ce ar face ca ele să se încheie peste 250 de ani, a remarcat Varujan Vosganian. „Situaţia nu mai poate dura“, a spus el, făcând un apel la aleşii din zona Moldovei să pună toţi umărul la realizarea acestor obiective. Totuşi, întrebat dacă a discutat cu colegi din Parlament pe subiectul unui pact politic pentru Moldova, deputatul a evitat să răspundă, afirmând că nu vrea să dea nume.

Vosganian a estimat la 20 de miliarde de euro realizarea marilor proiecte pentru Moldova – deşi numai Autostrada Unirii ar înghiţi aproape jumătate din această sumă. O sursă de finanţare ar fi, „obligatoriu, titlurile de stat cu exact această destinaţie, pentru Moldova“, a spus liderul ALDE Iaşi. „Există resurse pe care le are Pilonul II de pensie, care adaugă în fiecare an activelor circa 1-1,5 miliarde de euro care se duc în acoperirea datoriei publice şi nu intră deloc în economie“, a precizat el. „Trebuie să se folosească instrumentul ajutorului de stat pentru a susţine investiţiile din Moldova, care, la rândul lor, să poată susţine prin formule public-private construcţiile acestea“, a adăugat fostul ministru al Economiei din Guvernele Tăriceanu 2 (2007-2008) şi Ponta 2 (2012-2013).

Comentarii