Vot în CL mâine: va prelua Termo Service activitatea Veolia?

Consilierii locali vor ajusta obiectul de activitatea al societăţii şi vor oficializa mâine transferul activităţilor de la Veolia Energie.

marți, 22 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Vot în CL mâine: va prelua Termo Service activitatea Veolia?

Primăria se asociază cu o societate din subordine „pentru asigurarea managementului serviciului public de alimentare cu energie termică – producţie, transport, distribuţie şi furnizare în municipiul Iaşi pe o durată tranzitorie, până la încheierea unui contract de delegare a gestiunii Serviciului Public cu un nou operator”. 

Contractul de asociere cu Termo Service SA urmează să fie aprobat într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, convocată cu o lună înaintea expirării celor 90 de zile în care Veolia Energie SA va asigura furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică, după încetarea contractului cu administraţia municipiului, pe 30 aprilie. Totodată, actul constitutiv şi statutul societăţii menţionate vor fi modificate prin adăugirea obiectelor de activitate furnizare de abur şi aer condiţionat, producţie, transport şi distribuţie energie electrică şi gaze.

Cititi si: Încetează contractul de Concesiune, în baza căruia Veolia Energie Iași (VEI) asigură serviciul de alimentare cu energie termică pentru Municipiul Iași (apă caldă și încălzire)

Amintim că acţionarii Veolia Energie au decis să se retragă după ce „contractul de concesiune a devenit neperformant”. În ultimii zece ani, de la semnarea contractului, numărul de abonaţi a scăzut spre jumătate, iar numărul de angajaţi în termoficare, la mai puţin de o treime. Totodată, în mai multe acţiuni deschise în instanţă, lichidatorul CET SA revendică datorii tot mai mari pe care administraţia locală le-ar avea către fosta societate.

Proiectul de hotărâre asupra căruia aleşii locali se vor pronunţa mâine vine la doar câteva zile după stabilirea noului buget de salarii (crescut) al societăţii Termo Service şi după adoptarea în Parlament a unei modificări a Legii pensiilor, care dă dreptul angajaţilor cu minim 25 de ani vechime în industria energetică (electrică şi termică) să se pensioneze indiferent de vârstă.

Cititi si: Pleacă Veolia, vine Primăria! Cum rămâne cu gigacaloria?

Sistemul de alimentare cu energie termică este compus din cele două centrale (CET I, pe gaz, şi CET II, pe cărbuni şi păcură) din cele şase magistrale de transport a agentului termic şi a apei calde şi din reţeaua secundară de distribuţie. Sunt alimentate astfel peste 23 de mii de apartamente, sediile a 185 de agenţi economici, 70 de unităţi de îmvăţământ şi majoritatea spitalelor şi instituţiilor publice. Consilierii vor decide mâine şi asupra pierderilor optimizate aferente reţelelor de transport. 

 

 

Comentarii