Week-end plin la Jocurile Olimpice

luni, 07 februarie 2022, 02:43
4 MIN
 Week-end plin la Jocurile Olimpice

 

Sportivii români au apărut şi ei pe arenele de concurs

SANIE. Valentin Creţu s-a clasat pe locul 29 după trei manşe şi a ratat calificarea în manşa finală la simplu masculin, duminică, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing Creţu, care era pe locul 15 după primele două manşe, s-a răsturnat la ultimul viraj din manşa a treia şi a încheiat cu o întârziere de circa patru secunde faţă de timpii săi anteriori. Doar primii 20 clasaţi în manşa a treia au luat startul în manşa a finală. Valentin Creţu (32 ani), la a patra sa ediţie de Jocuri Olimpice, s-a clasat pe tot 29 în 2014 (Soci) şi 2018 (PyeongChang), iar în 20109 (Vancouver) a încheiat pe 31. Cea mai bună performanţă a sa este locul 10 în proba de ştafetă, în 2018, în Coreea de Sud. Proba a fost câştigată de germanul Johannes Ludwig urmat de austriacul Wolfgang Kindl şi de italianul Dominik Fischnaller (2:52.266).
SĂRITURI CU SCHIURILE: Toţi cei trei săritori români s-au calificat în finalele concursurilor pe trambulina normală (K95).Daniel Cacina (20 de ani) şi Andrei Feldorean (21 de ani) s-au clasat în calificări pe locurile 40, respectiv, 45. La feminin, pe aceeaşi trambulină, Daniela Haralambie s-a clasat pe locul 25 reuşind şi ea calificarea în finală. Ea a avut săritură foarte bună în prima manşă, mergând de pe locul 19 în cea de-a doua, clasându-se în final, pe locul 25. În lipsa superfavoritei Marita Kramer (Austria), îmbolnăvită de Covid-19, titlul a revenit slovenei Ursa Bogataj (26 de ani), urmată de germana Katharina Althaus şi de o altă sportivă din Slovenia, Nika Kriznar. Daniela Haralambie s-a clasat pe locul 25 şi în urmă cu patru ani, la JO de la PyeonChang. Revenind la băieţi, Cacina a ocupat locul 48 şi Feldorean locul 50 în finală. După un concurs de înaltă ţinută, victoria a revenit japonezului Ryoyu Kobayashi, urmat de austriacul Manuel Fettner şi polonezul Dawid Kubacki

PATINAJ ARTISTIC. Balerinii gheţii au continuat ieri concursul pe echipe, cu SUA în frunte, la două puncte faţă de Rusia. După ultimul program scurt, cel al fetelor şi primul program liber, al băieţilor,stuaţia s-a schimbat. În frunte a trecut Rusia, cu 45 p, urmată de SUA (42) şi Japonia (39 p). Prima vinovată a fost rusoaica de 15 ani, Kamila Valieva, campioană a Rusiei, a Europei şineînvinsă în sezonul de Grand Prix. Ea a devenit la Beijing a patra sportivă care a reuşit un triplu axel în istoria Jocurilor Olimpice, iar în această dimineaţă a făcut un exerciţiu perfect, arătându-şi tehnica fenomenală. Totuşi, Rusia n-ar fi fost chiar imediat lider, dacă reprezentanta SUA, Karen Chen, ar fi ratat un triplu Ritzberger, clasându-se pe locul V,fiind depăşită şi de japoneza Wakaba Higuchi, şi de canadianca Madeline Schizas. După programele scurte, din cele zece echipe doar cinci s-au calificat pentru libere: Rusia, SUA, Japonia, Canada şi China. Concursul liber a început cu proba băieţilor. Din păcate pentru SUA, Nathan Chen nu a concurat, odihnindu-se pentru concursul individual. Vincent Zhou, înlocuitorul său, nu a fost la acelaşi nivel şi s-a clasat al treilea. Nici vedeta niponă Yuzuru Hanyu n-a evoluat, dar colegul său de 18 ani, Yuma Kagiyama, a încântat cu patru „cvadruple”, ameliorându-şi recordul personal cu peste 10 puncte. Şi mai rău pentru americani, Zhou a fost depăşit şi de rusul Mark Kondratiuk (campion european anul trecut), astfel că ecartul est-europenilor a crescut la trei puncte, înaintea celorlalte probe libere de azi (perechi, dans, feminin).

SCHI NORDIC. Paul Pepene a încheiat pe locul 28 proba de skiatlon (15 kilometri clasic + 15 kilometri liber), Medalia de aur i-a revenit rusului Aleksandr Bolşunov,el fiind urmat de compatriotul său Denis Spiţov, la un minut şi 11 secunde şi de finlandezul Iivo Niskanen, la două minute şi două zecimi. Schiatlon feminin (7,5 ^7,5 km): 1. Therese Johaug (Norvegia, 33 de ani); 2. Natalia Nepriaeva (Rusia) – la 30, 2 sec; 3. Teresa Stadlober (Austria) la 30, 5 sec; În 2018, campioana olimpică nu a participat la Jocuri, fiind suspendată pentru dopaj.

„„„„„„,

SNOWBOARDING: Zoi Sadowski Synnott (21 de ani) a cucerit prima medalie de aur din istorie la Jocurile Olimpice de iarnă pentru Noua Zeelandă, în proba de slopestyle de la Beijing. Zoi, care câştigase deja una dintre cele trei medalii obţinute anterior de Noua Zeelande la Jocurile Olimpice de iarnă (bronz la Big Air în 2018, la Pyeongchang), a fost urmată de americanca Julia Marino şi de australianca Tess Coady, medaliată cu bronz.

„„„„„„„„„„,

SCHI ALPIN: Mult-aşteptată probă masculină de coborâre a fost amânată de două ori, din cauza vremii.

Alţi campioni olimpici: biatlon ştafeta mixtă: Norvegia (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Tanjel Bø, Johannes Bø); Schi acrobatic, movile: Walter Walberg (Suedia) la masculin; Jakara Anthony (Australia) la feminin; patinaj, pistă scurtă ştafeta mixtă; China; patinaj viteză: 3000 m masculin, Irene Schouten (Olanda); 5000 m masculin; Nils van der Poel (Suedia).

Clasament pe medalii: 1. Norvegia – 2-0-1; 2. Suedia – 2-0-0; 3. Rusia -1-2-2.

 

Comentarii