Weekend încărcat spiritual – La noapte catolicii au Învierea, mâine la ortodocşi sunt Floriile. Iată programul manifestărilor din oraş!

sâmbătă, 08 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Weekend încărcat spiritual – La noapte catolicii au Învierea, mâine la ortodocşi sunt Floriile. Iată programul manifestărilor din oraş!

Weekend încărcat din punct de vedere spiritual pentru creştinii catolici şi ortodocşi ieşeni. În noaptea de mâine, sâmbătă, 8 aprilie 2023, spre duminică, creştinii catolici sărbătoresc Învierea Domnului, o celebrare religioasă pe care ortodocşii o vor întâmpina în noaptea dintre 15 şi 16 aprilie. Catolicii au trecut în această perioadă peste mai multe momente importante, de la sfinţirea uleiurilor care vor fi utilizate pentru toate slujbele de-a lungul anului următor şi peste postul negru din Vinerea Mare.

În această zi este Noaptea Sfântă, o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii catolici, urmând îndemnul Evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, vor fi precum slujitorii care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă. Întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la catedrala din Iaşi începând cu ora 22.00.

„Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor – stau în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte. La finalul Sfintei Liturghii se va merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, pe străzile oraşului”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Astăzi este pelerinaj de Florii

Creştinii ortodocşi se pregătesc să intre în Săptămâna Mare şi vor sărbători în această duminică Floriile. Cu această ocazie, dat fiind şi faptul că vremea s-a îndreptat după viscolul din ultima săptămână, Arhiepiscopia Iaşilor a anunţat că va fi organizat astăzi, 8 aprilie, în Sâmbăta lui Lazăr, tradiţionalul pelerinaj de Florii, începând cu ora 15.00. Acesta va porni de la la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Bărboi, care este pe punctul de a se transforma în mănăstire, unde va fi săvârşită slujba Vecerniei. Preoţii şi credincioşii vor pleca apoi spre Catedrala Mitropolitană, după ce la ora 16.00 va fi rugăciunea de binecuvântare a sălciilor.

La ora 16.30 va avea loc plecare către Biserica „Sfântul Sava” (Str. Bărboi – Str. Costache Negri), spre Mănăstirea “Sfinţii Trei Ierarhi”; la ora 17.00 se va ajunge la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” şi se va pleca, pe pietonal, spre catedrală, unde este programată adunarea la 17.30.

„«Pelerinajul stâlpărilor» de sâmbătă, de la Iaşi, la care va participa şi Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, se bucură de o tradiţie seculară, fiind o bună pregătire pentru sărbătoarea de a doua zi, Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim sau Floriile”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Comentarii