Weekend plin la Festivalul Serile Filmului Românesc

joi, 04 august 2022, 20:27
4 MIN
 Weekend plin la Festivalul Serile Filmului Românesc

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) a început, Marcel Iureş a fost primit cu aplauze de publicul ieşean, iar invitaţii ediţiei cu numărul 13 au sosit la Iaşi. 

Peste 50 de invitaţi vor participa la peste 40 de evenimente în cele cinci zile de festival din capitala filmului românesc. Până pe 7 august ieşenii vor avea parte de premiere şi avanpremiere de film, concerte, seri de scurtmetraje româneşti, un spectacol de teatru şi o dezbatere cu actorii din serialul Las Fierbinţi.

Marcel Iureş premiat la SFR 13 pentru întreaga activitate

Prima zi a Festivalului Serile Filmului Românesc a adus sute de spectatori în Piaţa Unirii din Iaşi. În preambulul Galei de deschidere SFR13, Bogdan Simion şi Lăutarii de Mătase au susţinut un concert de muzică lăutărească veche. Bogdan Simion este un artist român, culegător de muzică trandiţională şi lăutar, care încearcă să pună în valoare cântecul epic, „singurul lucru care ne leagă cu adevărat de lumea filmului, pentru că înainte să apară filmele, lăutarii aveau acest prost obicei de a spune poveşti cu protagonişti sau protagoniste din cei mai feluriţi, fete răpite de zmei sau bărbaţi răpiţi de turci şi, bineînţeles, vom intra în mult disputatul subgen al muzicii lăutăreşti”.

Gala de deschidere a început cu un moment in memoriam Ion Caramitru, actorul căruia i-a fost dedicată ediţia de anul trecut, iar apoi a continuat cu recompensarea lui Marcel Iureş pentru întreaga activitate cu Premiul SFR#13. Actorul, primit cu aplauze la Iaşi, a emoţionat publicul prin discursul său: „Meseria asta nu există, nu e o meserie. E o nebunie. E o obsesie, o încăpăţânare, o călătorie în care norocul este esenţial, întâlnirile cu colegii, cu alţi actori sunt capitale. Multă şansă, multă muncă, enorm de multă muncă, toate astea sunt importante. Eu, de exemplu, am avut şansa să călătoresc mult şi să reprezint cultura, limba cu care am crescut şi în care exist, într-un fel făcând pe ambasadorul”.

La finalul primei zile de festival, spectatorii au putut viziona pe marele ecran amplasat în aer liber unul dintre cele mai populare filme în care Marcel Iureş a jucat, Războiul lui Tom Hart, cu o distribuţie de excepţie, formată din Bruce Willis, Colin Farrell, Terrence Howard şi mulţi alţii.

În cadrul conferinţei de presă din prima zi a festivalului, Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, a avut doar cuvinte de laudă pentru maestru: „Acest om grandios care, poate ştiţi sau nu, dar este de departe cel mai bine cotat actor român la Hollywood. Este actorul român cu cea mai mare experienţă în film şi cu cele mai multe producţii realizate internaţional”.

Programul pentru vineri, sâmbătă şi duminică

Vineri, 5 august, ieşenii vor putea participa la două filme lansate anul acesta, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu” şi „Nimic despre dragoste”. În plus, vor putea cunoaşte nemurirea filmelor vechi, precum: „Moromeţii”, „Imposibila iubire”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Să mori rănit din dragoste de viaţă”. Actriţa Tora Vasilescu, care va primi Premiul de excelenţă SFR 2022, poate fi urmărită în ultimele trei proiecţii menţionate anterior. Cea de-a treia zi de festival se va încheia cu o Seară de scurtmetraje româneşti la Cinema Ateneu, la care va participa actriţa Olimpia Melinte şi Irina-Margareta Nistor.

Sâmbătă, 6 august, invitatul special de anul acesta, Marcel Iureş, va juca alături de George Mihăiţă spectacolul de teatru „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, de la ora 18:30. Premierea actriţei Tora Vasilescu va avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, după proiecţia filmului „Probă de microfon”, de la ora 19:30. Seara se va încheia cu unul dintre cele mai aşteptate momente ale ediţiei: Las Fierbinţi la SFR. Actorii Anca Dumitra, Leonid Doni, Mihai Mărgineanu şi Mihai Rait din serialul fenomen vor întâlni publicul ieşean la Brizo (malul lacului Aroneanu), începând cu ora 21:45. Va avea loc vizionarea episodului special în versuri, „Visul”, dezbaterea cu actorii din serial despre fenomenul Las Fierbinţi şi concertul susţinut de Mihai Mărgineanu şi Banda.

Gala de închidere SFR 13 va fi duminică, 7 august, în Piaţa Unirii, unde se va proiecta la ora 20 filmul „Metronom” care a câştigat premiul pentru regie “Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes din acest an. Vor participa Vlad Ivanov, Maria Vicol şi Cătălin Mitulescu.

Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI

 

Comentarii