De Business

Punem punctul pe știi

Zămosteanu vinde un teren de un milion de euro. Care este scopul tranzacţiei?

sâmbătă, 09 ianuarie 2021, 02:58
4 MIN
 Zămosteanu vinde un teren de un milion de euro. Care este scopul tranzacţiei?

Omul de afaceri, aflat în prezent sub control judiciar, intenţionează să înstrăineze un teren situat pe C.A. Rosetti. Acolo intenţiona să ridice un motel.

Unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari de pe piaţa locală, Cristin Zămosteanu, aflat în prezent sub control judiciar după ce a fost acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, a scos la vânzare terenul de 15.800 mp amplasat într-o zonă cu potențial a orașului, respectiv pe C.A. Rosetti Iași, parcela fiind în apropierea pârtiei de schi. Anunţul de vânzare a fost publicat de la sfârşitul anului trecut pe site-urile de specialitate, pe teren solicitându-se suma de 1 milion de euro (circa 63,30 euro/mp). Nu se ştie dacă Zămosteanu are nevoie de bani pentru a putea continua proiectele începute anterior acuzării sau vrea să facă un pas înapoi din afacerile cu imobiliare.

Terenul pe care încearcă să îl valorifice acum este plan, are triplă deschidere cu 161 metri liniari deschidere la drumul european şi se predă cu PUZ aprobat pentru construire: motel, spaţii de cazare, spaţii administrative, alimentaţie publică şi evenimente, spaţii de recreere şi agrement, spaţii comerciale, parcări. Surse de pe piaţa imobiliară locală au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că, de regulă, comisionul pe care proprietarii trebuie să îl plătească după concretizarea tranzacţiei către agenţiile imobiliare din judeţul Iaşi se ridică la circa 3%.

Principalele firme deţinute de Zămosteanu

Cristin Zămosteanu a ajuns în ultimii 10 ani unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni de afaceri din Iaşi. El este asociat la opt firme, cea mai importantă dintre ele fiind M.CHIM, firmă prin care Zămosteanu derulează tranzacţii de bunuri imobiliare, cu afaceri derulate în anul fiscal 2019 de 33,2 milioane de lei. Potrivit datelor disponibile la momentul actual pe Ministerul Finanţelor Publice, firma deţine active imobilizate de circa 177 de milioane de lei. MCM Boutique Resort, firmă prin intermediul căreia Zămosteanu controlează hotelul Pleiada din Iaşi, a înregistrat, în anul fiscal 2019, o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de lei. O altă firmă controlată de Zămosteanu este Oxygen Sport, cu afaceri în 2019 de 4,7 milioane de lei. MCM Rezidential, firma prin intermediul căreia Zămosteanu construieşte, a derulat în anul 2019  afaceri de 4,5 milioane de lei. Zămosteanu mai este acţionar la Provast SRL, Salina Iasi SRL, Sevrom SRL şi Trustul de Presă 24 de ore SRL.

De ce îl acuză procurorii?

Dosarul în care anchetatorii consideră că Zămosteanu, prin intermediul firmelor şi angajaţilor săi, a produs un prejudiciu statului de 12 milioane de euro, a fost deschis de către procurorul Daniel Horodniceanu pe 23 mai 2019. Investigaţia s-a axat de la început pe presupusele infracţiuni de natură economică pe care Zămosteanu le-ar fi comis în ultimii opt ani. Ulterior, lista de infracţiuni a fost completată cu fapte de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă sau chiar trafic de droguri. Pe 28 iulie 2020, în ziua percheziţiilor, Cristin Zămosteanu a devenit inculpat în acest dosar, acesta fiind acuzat de următoarele infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare, evaziune fiscală, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului firmei, dare de mită, trafic de influenţă, punerea la dispoziţie, cu bună-ştiinţă, a unui loc amenajat pentru consumul de droguri şi spălare de bani.

„Controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat”, a precizat DIICOT Iaşi.

Anchetatorii au arătat că apartamentele erau construite pe firmă, după care erau transferate la preţuri subevaluate pe numele lui Zămosteanu, pe persoană fizică. Ulterior, acesta revindea imobilele la valoarea de piaţă şi încasa profitul din tranzacţii. În plus, potrivit anchetatorilor, câştiga din rambursarea de TVA pentru achiziţia propriilor apartamente şi pentru revânzare. Pe 28 septembrie 2020, Curtea de Apel Iaşi a decis ca afaceristul Cristin Zămosteanu să fie eliberat şi plasat sub control judiciar. 

Comentarii