Zi de sărbătoare pe 1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului

marți, 01 octombrie 2019, 07:51
1 MIN
 Zi de sărbătoare pe 1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului este o sarbatoare praznuita pe 1 octombrie.

Este o zi in care se face pomenire de o minune petrecuta in biserica Maicii Domnului din Vlaherne (Constantinopol), in timpul imparatului Leon Inteleptul (886-911). Intr-o noapte, pe cand doxologia se incheia la Vlaherne, Sfantul Andrei a vazut-o pe Maica Domnului rugandu-se pentru intreaga lume. Ea stralucea de lumina ca soarele si acoperea poporul cu cinstitul ei acoperamant, fiind impreuna cu osti ceresti si cu multimea de sfinti, care in haine albe si in cucernicie stateau imprejurul ei. Printre acestia erau prezenti Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Evanghelist Ioan.

Mentionam ca Maica Domnului a fost ridicata din mormant de Fiul ei. In mormantul Maicii Domnului au fost gasite braul si acoperamantul sau. Braul a fost asezat la Chalcoprateia (poarta de bronz), iar acoperamantul la Biserica Panaghia din cartierul Vlaherne.

Din punct de vedere functional, acoperamantul era un val, o bucata lunga de tesatura care acoperea capul si trupul Maicii Domnului pana la genunchi. In Orient era atribuit sfintelor femei, tinerelor consacrate si diaconitelor. Gestul de a acoperi pe cineva cu acest vesmant, era un semn de ocrotire, de purtare de grija. 

crestinortodox.ro

Comentarii