Zilele Şcolii Crucea: dansuri frumoase ale copiilor rromi din localitate

joi, 03 noiembrie 2022, 02:50
1 MIN
 Zilele Şcolii Crucea: dansuri frumoase ale copiilor rromi din localitate

Zilele Şcolii Gimnaziale Crucea s-au desfăşurat în perioada 25-26 octombrie 2022. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai autorităţilor locale, primarul comunei Lungani, Corobuţă Ioan, consilieri locali, foşti directori ai şcolii de după anul 1993, directorii celorlalte şcoli din comună Cojocea Iordache – directorul Şcolii profesionale Lungani, şi Iurciuc Ilie – directorul Şcolii Gimnaziale Zmeu, şi coordonatorul Centrului de Zi Crucea, Movilă Adriana.

În prima zi, manifesările au avut în centrul atenţiei dezbaterea Modalităţi de prevenire a abandonului şcolar. A fost organizată în contextul în care, în perioada pandemiei de Covid-19, rata abandonului şcolar din unitatea şcolară a continuat să crească. În deschiderea dezbaterii, elevii au susţinut un scurt program artistic destinat invitaţilor, incluzând dansuri tradiţionale specifice comunităţii româneşti, dar şi comunităţii rrome, urmat de o prezentare a rezultatelor şcolii din ultimii ani.

„Concluzia acestei activităţi a fost că, pentru reducerea fenomenului de abadon şcolar, este nevoie de efortul susţinut şi concentrat al tuturor, implicarea activă a autorităţilor locale, îmbunătăţirea continuă a relaţiei de colaborare dintre şcoală şi familie”, spun organizatorii.

În ziua a doua a evenimentului le-a fost prezentat părinţilor un program literar-artisitic, susţinut de o trupă de teatru de marionete şi de elevii şcolii care, alături de profesori, au pregătit un moment artistic care a inclus poezii, scenete, cântece populare, dansuri populare româneşti, dansuri tradiţionale specifice minorităţii rrome şi dansuri moderne. 

Comentarii