Victor Ponta vrea un procuror controversat la sedia DNA. Afla de cine este vorba

miercuri, 05 septembrie 2012, 10:36
3 MIN
 Victor Ponta vrea un procuror controversat la sedia DNA. Afla de cine este vorba

Victor Ponta vrea un procuror controversat la sefia DNAPremierul Romaniei vrea sa-l schimbe pe Daniel Morar cu un procuror suspectat de falsuri. Marian Drilea a fost mutat de la Brasov la Bucuresti, pentru a fi pregatit sa preia anticoruptia

Victor Ponta a gasit un inlocuitor pentru procurorul-sef Daniel Morar. Surse din PSD sustin ca acesta vrea sa-l puna la sefia DNA pe unul dintre partenerii sai de raliuri, procurorul DIICOT Marian Drilea. La sedinta de Guvern de la sfarsitul saptamanii trecute, Victor Ponta i-a cerut public ministrului PNL al Justitiei, Mona Pivniceru, sa demareze procedurile de numire a unui nou procuror general si al unui nou sef la DNA.

Mandatul lui Morar la conducerea DNA a expirat in luna august si a fost prelungit, prin delegare, cu sase luni. Drilea, propus de Ponta sa-i ocupe locul, are un trecut controversat. El a fost pus sub acuzare intr-un dosar de falsificare a unor documente DGIPI. Ponta si Drilea au aceeasi pasiune pentru viteza si au participat impreuna, in ultimii cinci ani, la zeci de curse in campionatul national de raliuri. Ponta este copilotul lui Edwin Keleti, iar Drilea este copilotul lui Lucian Boroianu.

La sfarsitul anului trecut, cei doi erau aliniati la start, la Raliul Moldovei. Drilea este in prezent procuror la DIICOT- Serviciul Teritorial Brasov. De altfel, CSM a decis inca din 10 iulie 2012, ca acesta sa predea la Bucuresti, la Institutul National al Magistraturii, disciplinele Drept penal si Drept procesual penal. Astfel, Drilea a facut un pas important pentru a fi alaturi de Victor Ponta si este pregatit sa preia conducerea DNA atunci cand va fi cazul.

Marian Drilea este cercetat de Parchetul General pentru fals in inscrisuri intr-un dosar privind santajarea lui Ioan Gliga, fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov. Dosarul a explodat in anul 2009, atunci cand capitanul SRI, Daniel Diaconu, a fost acuzat ca a falsificat, impreuna cu finul sau Marian Drilea, un document clasificat „strict secret". Actul avea aparenta unui document oficial emis de DGIPI si semnat de seful de atunci, chestorul Virgil Ardelean. In document era vorba despre ilegalitati care ar fi fost comise de Ioan Gliga.

Demisie si falsuri DGIPI

Capitanul SRI a fortat demisia lui Gliga. Ofiterul intentiona sa contribuie la ascensiunea in functie a lui Drilea. Pus in fata documentului falsificat, pe care l-a considerat autentic, Gliga a demisionat si a intrat in avocatura. Functia sa a fost ocupata chiar de Marian Drilea. Anul acesta, un tribunal militar l-a condamnat pe Daniel Diaconu la trei ani de inchisoare cu suspendare.

In 2010, Marian Drilea a afirmat in fata mai multor oficiali din cadrul Fisc-ului ca va face tot posibilul pentru a-l cerceta si retine pe seful lor de atunci, Sorin Blejnar. Ancheta anuntata de acesta viza compromiterea sefului Fisc-ului prin mediatizarea dosarului, „chiar daca faptele de care era acuzat nu se confirmau", iar Sorin Blejnar urma sa fie eliberat din functie.

Era momentul in care Fisc-ul incepea investigatii asupra averii dobandite de Victor Ponta si de catre unii dintre liderii USL. Sorin Blejnar s-a plans, inca din 2010, la seful DIICOT si la CSM, de amenintarile facute de Marian Drilea.

Ancheta a fost deschisa

Doi ani mai tarziu, pe 1 august 2012, Marian Drilea a inceput urmarirea penala, la DIICOT Brasov, impotriva lui Sorin Blejnar, intr-un dosar de evaziune fiscala cu combustibili.

Nasul de cununie al procurorului este un fost capitan SRI, condamnat pentru falsuri in acte oficiale

Daniel Diaconu a afirmat ca actiunile lui in cadrul SRI nu au avut rezultatele pe care le-au urmarit si, atunci, a intocmit inscrisul pe care l-a semnat…el si cu sotia sa au pus la cale tot acest plan diabolic

Avere de bugetar

Marin Pompiliu Drilea Marga a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu, in 1996. Si-a sustinut doctoratul la Chisinau si este lector universitar la Drept, Universitatea Transilvania din Brasov. In 2007, Drilea a fost detasat pentru un an la Autoritatea Nationala a Vamilor.

Si-a dorit prelungirea detasarii, insa CSM nu a mai fost de acord. In 14 ani de magistratura, el a acumulat o avere de invidiat: sase terenuri, dintre care patru situate intravilan in Brasov si Vulcan, trei apartamente in Brasov in suprafata de 225, 200, respectiv 60 metri patrati, o casa si un BMW X5. Anul trecut a vandut un imobil si un teren cu 60.000 de euro, respectiv 587.000 de lei. EVZ.ro

Comentarii