De Business

Punem punctul pe știi

Programul PSAL II va prevedea privatizarea integrala a sectorului bancar

joi, 03 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Programul PSAL II va prevedea privatizarea integrala a sectorului bancar

Privatizarea integrala a sectorului bancar va fi unul din obiectivele majore ale noului program de imprumut cu Banca Mondiala – PSAL II, proces care va implica si Casa de Economii si Consemnatiuni.
"CEC nu va fi scutit de includerea in procesul de privatizare", a afirmat, miercuri, Traian Basescu, ministrul Transporturilor, la Clubul Presei Economice.
Programul PSAL II va include conditia de finalizare a procesului de privatizare de la Banca Agricola si BCR si inceperea procesului de privatizare la CEC.
"In nici un caz CEC nu va fi privatizat de azi in opt luni, dar BCR si Banca Agricola da!", a spus Basescu, care este coordonatorul Romaniei pentru PSAL .
El a afirmat ca privatizarea tuturor bancilor de stat este singura solutie de a scoate sistemul bancar din criza si de a evita implicarea in continuare a politicului in activitatea bancilor.
"A ne agata de un fals patriotism ca pierdem bancile este complet gresit", a apreciat ministrul Transporturilor.
Implementarea programului PSAL II va incepe inainte de a finalizarea acordului PSAL cu Banca Mondiala, astfel incit pina la alegeri, inainte de intrarea in vigoare PSAL II, preconizata pentru 1 iunie, principalele conditii sa fie deja indeplinite, a precizat Basescu.
Programul PSAL va fi indeplinit de partea romana in totalitate in urmatoarele doua saptamini, inainte de termenul fixat cu Banca Mondiala, respectiv luna martie.
Basescu a spus ca finalizarea PSAL cu succes a crescut credibilitatea Romaniei in ochii Bancii Mondiale. "Acum Banca Mondiala a devenit un suporter al nostru in relatia cu FMI", a sustinut ministrul Transporturilor.
Matricea programului PSAL II va mai contine conditii in domeniul imbunatatirii mediului de afaceri, dezvoltarea pietei monetare si de capital, dezvoltarea institutionala a bancilor, finalizarea procesului de privatizare pentru cele 64 de societati din PSAL I si inceperea privatizarii companiilor nationale din subordinea ministerelor si a regiilor autonome, reforma administratiei publice. Basescu a precizat ca PSAL II va avea o componenta sociala pentru someri si categoriile cele mai sarace, reforma sistemului de pensii si imbunatatirea politicilor de reducere a saraciei.
Desi Romania a indeplinit conditiile din PSAL si din programul pentru agricultura ASAL, nu va putea primi restul transelor aferente acestor acorduri pina cind FMI nu va aproba prelungirea acordului stand-by, care inseamna un gir pentru programul economic al Guvernului. "In momentul de fata, in afara FMI nu exista nici o alta institutie cunoscuta si acceptata de toata lumea care analizeaza situatia macroeconomica a unei tari. Fara acest diagnostic, finantarile nu sint posibile", a spus Traian Basescu.
Din pacate, autoritatile romane nu se bucura de o credibilitate deosebita in relatia cu FMI, avind in vedere ca au incalcat o serie de intelegeri anterioare, cel mai recent prin majorarea salariilor militarilor intr-un procent mult mai mare decit cel convenit. Acest lucru a contat semnificativ in negocierile din ianuarie dintre Guvern si FMI, ceea ce a facut ca negociatorii FMI sa ceara pentru prelungirea programului indeplinirea prealabila a mai multor conditii.

 

Comentarii