De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Pot face un tratament la dentist daca sunt insarcinata?”

marți, 22 ianuarie 2013, 20:43
4 MIN
 „Pot face un tratament la dentist daca sunt insarcinata?”

* Ana G., din Iasi: „Am o infectie la o masea si desi sunt insaarcinata in luna a V-a, iau antibiotice. Medicul mi-a spus ca pot sa iau. S-ar putea sa fie nevoie si de o radiografie dentara sI chiar de o extractie. Nu sunt periculoase in timpul sarcinii? In ce perioada a sarcinii sunt sigure tratamentele stomaotologice? Daca va fi nevoie de anestezie, aceasta nu va dauna copilului? Am voie sa fac detratraj si periaj profesionist? Va multumesc".

Radiografia dentara

Dr. Gabriela Stefan, medic specialist stomatologie generala, Policlinica „Sf. Maria" Iasi: Desi nu sunt total interzise, majoritatea medicilor recomanda prudenta in realizarea radiografiilor dentare pe perioada sarcinii. Perioada cea mai vulnerabila la expunerea cu aceste raze X este primul trimestru de sarcina, cand acestea sunt total interzise. Unii medicii stomatologi sustin ca din al doilea trimestru, procedura poate fi efectuata daca se respecta conditii speciale de protectie. La gravide, radiografia dentara poate fi efectuata cu protectia obligatorie a abdomenului mamei si a glandei tiroide cu un sort de plumb ce va reduce radiatia periculoasa  aproape la zero. Cu toate acestea, recomandarea generala este de a se evita folosirea radiografiilor dentare in sarcina, daca afectiunea stomatologica permite amanarea tratamentului pana dupa nastere.

Gingivita de sarcina

Una dintre cele mai comune probleme dentare asociate  sarcinii este o afectiune cunoscuta sub numele de „gingivita de sarcina" care apare de obicei in timpul primului trimestru. Simptomele care insotesc aceasta stare sunt inflamarea si sangerarea gingiiilor spontan sau doar la periaj si masticatie. Aceasta forma de inflamatie gingivala este favorizata de cresterea nivelului hormonal de estrogeni, dar factorul determinant il reprezinta placa bacteriana (microbii prezenti pe suprafetele dintilor). Astfel, igienizarea corecta acasa completata cu igienizarea riguroasa in cabinet (nu necesita anestezie ) pot reduce la minim aceste manifestari. Mentinerea unei bune igiene dentare in timpul sarcinii este evident importanta pentru fat. Unii cercetatori au demonstrat  ca stadii grave de inflamatii gingivale sau  parodontite  pot provoca nasterea prematura si greutatea mica  la nastere. Aceasta s-ar explica prin faptul ca bacteriile care produc boala parodontala ajung din gura mamei prin circulatia sanguina in uter unde se declanseaza producerea de prostaglandine care pote duce la nastere prematura. Daca trebuie sa ai parte de un tratament dentar de urgenta pe parcursul sarcinii nu ezita pentru ca urgenta se poate trata, fiind mult mai important ca infectia de la un dinte sa poata fi oprita pentru a nu se propaga prin circulatia sangelui la fat.

Carii din cauza sarcinii?

Femeia gravida devine un pic mai lenesa cu igiena personala: in loc de 3 ori, se spala pe dinti doar de 2 ori pe zi. Gingivita de sarcina si cu igiena precara duc la probleme dentare. In nici un caz nu este adevarata povestea cu pierdutul calciului din dinti din cauza sarcinii. Calciul din dinte este sub o forma care nu se poate pierde. Dar, daca existau probleme dentare inca inainte de aparitia sarcinii si la acestea se adauga o igiena dentara precara, atunci apar explozii de probleme. In momentul graviditatii, ele se exacerbeaza. Tocmai de aceea, gravida trebuie sa mearga lunar la stomatolog chiar daca nu are nici o problema.  Iar daca are, acestea trebuie rezolvate pe tot parcurul sarcinii.

Anesteziile si extractiile dentare

Anesteziile nu se realizeaza cu anestezice care contin adrenalina, deoarece determina contractii ce pot dauna fatului sau pot sa provoace un avort sau nastere spontane. Se pare ca lidocaina sau mepivacaina (fara adrenalina) se pot utiliza cu riscuri minime. Nu se fac anestezii in primul trimestru si in ultimul trimestru de sarcina. Nu atat din cauza serului, cat se spune ca trauma, frica ar putea declansa un avort. Ca si in cazul anesteziilor, extractiile dentare se evita pe cat posibbil in primul trimestru cat si in ultimul trimestru de sarcina. Se pot realiza doar intre luna a-IVa si luna a-VIIa de sarcina.

Atentie la antibiotice

Antibioticele sunt in unele cazuri indispensabile tratamentului afectiunilor dentare dar nu se iau fara acordul medicului ginecolog. Penicilina se poate administra cu prudenta dar ar fi bine sa se evite pe cat posibil in primul trimestru. Streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina sunt total contraindicate in timpul sarcinii. Precautiile cu privire la administrarea antibioticelor la mamele care alapteaza se mentin si pe perioada alaptarii. Consultul cu medicul obstetrician in situatiia unei urgente stomatologice ce impune si administrarea de antibiotice mamei, este obligatoriu. Folosirea tetraciclinei este INTERZISA.

Este permis detartrajul?

Tratamentul profilactic este chiar indicat, el neavand nici un fel de efect negative asupra fatului. Dimpotriva, are ca scop obtinerea unei stari de igiena orala optima prin: controlul periodic al igienei dentare, detartraj, periaj profesional – astfel reducandu-se inflamatia gingivala aparuta in sarcina. Sunt indicate controale regulate si cel putin doua igienizari pe perioada sarcinii pentru a evita complicatiile dentare si parodontale.

Albirea dintilor si alte proceduri cosmetice

Specialistii recomanda evitarea albirii dintilor in sarcina, nu neaparat pentru ca stiu ca acestea ar avea anumite efecte secundare grave asupra fatului, ci din cauza nesigurantei care planeaza asupra efectelor substantelor folosite in aceasta procedura in timpul sarcinii. Nu s-au realizat studii stiintifice care sa ateste cu exactitate daca procedurile cosmetice dentare au vreun efect negativ in timpul gestatiei. Ingrijorarea planeaza asupra peroxidului de carbamida pe care produsele le contin. S-ar fi demonstrat ca acesta cauzeaza un proces oxidatic daunator pentru tesuturile si celulele corpului. Dar nu se stie daca exista vreun risc aparte in timpul sarcinii, de aceea este mai bine sa fie evitate. 

Comentarii